Aproape 290 de persoane au fost retinute in 2009 pentru infractiuni informatice

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:50
835 citiri
Aproape 290 de persoane au fost retinute in 2009 pentru infractiuni informatice

Politistii specializati in combaterea criminalitatii informatice au trimis catre parchete, in cursul anului 2009, 1.309 dosare penale, au audiat 3.711 persoane, au destructurat 44 de grupari infractionale formate din 445 membri si 289 de persoane au fost retinute pentru infractiuni informatice.

De asemenea, pe parcursul anului 2009, structurile de combatere a criminalitatii informatice au desfasurat 379 de actiuni (114 in domeniul fraudelor informatice, 255 in domeniul infractiunilor cu carduri bancare, 10 in domeniul accesului neautorizat la sisteme informatice), se arata intr-un comunicat al Poltiei Romane.

Pentru probarea activitatii infractionale, in baza autorizatiilor emise de catre instantele de judecata, politistii, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 927 de perchezitii domiciliare si 1.821 de perchezitii informatice.

In urma acestor actiuni, au ridicat in vederea confiscarii mai multe bunuri si valori, respectiv 396.779 de euro, 139.839 de dolari SUA, 18.641 alte valute (transformate in EURO), 1,25 kg. aur, bijuterii si alte obiecte din aur, 65 de autoturisme, 89.172 de lei, reprezentand numerar provenit din operatiuni ilicite, precum si alte bunuri si marfuri in valoare de 36.453 de lei. De asemenea, s-a pus sechestru pe 10 imobile. Politistii au identificat si 2.436 carti de credit false.

Pe baza probatoriului administrat in cauza, au fost emise 102 rechizitorii care privesc 766 de infractiuni pentru care sunt suspectate 482 de persoane, 289 dintre acestea fiind retinute/arestate.

Consecinta primordiala a avansului tehnologic a reprezentat-o tranzitia de la societatea industriala la societatea informationala. Dezvoltarea tehnologica si utilizarea pe scara larga a sistemelor informatice a adus dupa sine si o serie de riscuri.

Infractionalitatea informatica poate lua multiple forme si afecteaza zilnic milioane de utilizatori. Fraudele informatice, atacurile informatice, fraudele cu mijloace de plata electronica si pornografia infantila prin Internet sunt tipuri infractionale care necesita investigatii specializate, pregatire si dotare corespunzatoare pentru structurile de aplicare a legii.

In Romania criminalitatea informatica se manifesta, in principal, sub doua aspecte: fraudele informatice, constand in licitatii fictive de bunuri, compromiterea de conturi de utilizatori ai unor site-uri de comert electronic, atacuri tip phishing si fraudele cu carti de credit, constand in compromiterea ATM-urilor si capturarea de informatii de pe benzile magnetice ale cartilor de credit.

Atat fraudele informatice, cat si fraudele cu carti de credit, sunt fapte cu un pronuntat caracter transnational, cu activitati infractionale comise in Romania sau in strainatate, prin care sunt vizate in principal ca victime cetateni sau companii straine, banii obtinuti fiind introdusi in Romania direct de persoanele implicate, prin folosirea serviciilor de transfer rapid sau disimulati cu ocazia expedierii unor colete.

O parte din retelele criminale organizate transnationale, care in trecut si-au desfasurat activitatea in alte domenii, se ocupa in prezent de savarsirea de infractiuni cu carti de credit si prin internet. Sumele de bani obtinute in mod ilicit in urma acestor activitati sunt mult mai mari decat cele obtinute anterior din desfasurarea altor genuri de activitati precum traficul cu autoturisme furate, traficul de fiinte umane si chiar traficul de droguri.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#infractiuni informatice, #arest infractori, #arest politie , #frauda