Atentie la ceas: duminica, ora 3,00 devine ora 4,00

Sambata, 29 Martie 2008, ora 16:24
1548 citiri
Atentie la ceas: duminica, ora 3,00 devine ora 4,00

Romania trece la ora oficiala de vara in noaptea de sambata spre duminica, astfel incat ora 3.00 devine ora 4.00, ceea ce ar putea duce la intarzieri ale trenurilor, dar care pot fi recuperate pe parcurs.

Potrivit CFR Calatori, trecerea la ora de vara nu va modifica mersul trenurilor in vigoare, insa vor exista anumite intarzieri care vor fi recuperate, ulterior, pe parcurs.

"Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 29/30 martie 2008 ora 3.00, care devine ora 4.00", informeaza Ministerul Transporturilor.

Dupa aceasta ora (4.00) vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie intre 3.00 si 4.00 (ora iarna), vor circula cu intarziere.

Pentru aceste trenuri se vor stabili masuri suplimentare pentru reducerea in parcurs a acestor intarzieri.

De asemenea, avand in vedere ca si in tarile vecine aceasta trecere se face in aceeasi zi de duminica, 30 martie 2008, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orarul din mersul de tren in vigoare.

In Romania, ora de vara a fost introdusa in 1932 si a fost suspendata in timpul celui de al doilea razboi mondial. Trecerea la ora oficiala de vara s-a reintrodus in 1979. Romania a adoptat acest orar alaturi de alte tari europene care, din motive economice, au semnat Conventia Internationala a Fusurilor Orare.

Motivul acestei decizii a fost utilizarea cat mai mult a luminii naturale in timpul muncii, economisindu-se astfel energie.

Intre 1979 si 1996 trecerea la ora de vara s-a facut in ultima duminica a lui martie, iar revenirea la timpul legal roman (ora de iarna) in ultima duminica a lunii septembrie.

Ora de vara a fost recalculata in anul 1997. Astfel, in prezent, se trece la ora de vara in ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie (pentru 2008, la 25 octombrie).

Citește și:
Moment istoric. România a ajuns la nivelul Ungariei și Portugaliei în UE în privința PIB pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare
Moment istoric. România a ajuns la nivelul Ungariei și Portugaliei în UE în privința PIB pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare
România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia, din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, corelat cu puterea de cumpărare. În 2022, cele trei țări s-au situat la un...
Nicolae Stanciu, despre meciul cu Andorra: ”Nu mai avem nicio scuză”
Nicolae Stanciu, despre meciul cu Andorra: ”Nu mai avem nicio scuză”
Fotbalistul Nicolae Stanciu a declarat, vineri seara, într-o conferinţă de presă susţinută în Andorra, că prima reprezentativă a României nu mai are nicio scuză dacă nu se califică la...
#ora vara, #Romania, #ceas , #frauda