Atentie la ceas: duminica, ora 3,00 devine ora 4,00

Sambata, 29 Martie 2008, ora 16:24
1579 citiri
Atentie la ceas: duminica, ora 3,00 devine ora 4,00

Romania trece la ora oficiala de vara in noaptea de sambata spre duminica, astfel incat ora 3.00 devine ora 4.00, ceea ce ar putea duce la intarzieri ale trenurilor, dar care pot fi recuperate pe parcurs.

Potrivit CFR Calatori, trecerea la ora de vara nu va modifica mersul trenurilor in vigoare, insa vor exista anumite intarzieri care vor fi recuperate, ulterior, pe parcurs.

"Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 29/30 martie 2008 ora 3.00, care devine ora 4.00", informeaza Ministerul Transporturilor.

Dupa aceasta ora (4.00) vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie intre 3.00 si 4.00 (ora iarna), vor circula cu intarziere.

Pentru aceste trenuri se vor stabili masuri suplimentare pentru reducerea in parcurs a acestor intarzieri.

De asemenea, avand in vedere ca si in tarile vecine aceasta trecere se face in aceeasi zi de duminica, 30 martie 2008, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orarul din mersul de tren in vigoare.

In Romania, ora de vara a fost introdusa in 1932 si a fost suspendata in timpul celui de al doilea razboi mondial. Trecerea la ora oficiala de vara s-a reintrodus in 1979. Romania a adoptat acest orar alaturi de alte tari europene care, din motive economice, au semnat Conventia Internationala a Fusurilor Orare.

Motivul acestei decizii a fost utilizarea cat mai mult a luminii naturale in timpul muncii, economisindu-se astfel energie.

Intre 1979 si 1996 trecerea la ora de vara s-a facut in ultima duminica a lui martie, iar revenirea la timpul legal roman (ora de iarna) in ultima duminica a lunii septembrie.

Ora de vara a fost recalculata in anul 1997. Astfel, in prezent, se trece la ora de vara in ultima duminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie (pentru 2008, la 25 octombrie).

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#ora vara, #Romania, #ceas , #frauda