Ziare.com

Audit la Ministerul Transporturilor: Cheltuieli ilegale de sute de milioane de euro

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 20:36

   

Audit la Ministerul Transporturilor: Cheltuieli ilegale de sute de milioane de euro
Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) au cheltuit sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat, potrivit unui raport de audit care a vizat perioada 2009 - aprilie 2012.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, a prezentat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, o parte din rezultatele controlului de audit, precizand ca unele aspecte legate de utilizarea fondurilor europene urmeaza sa fie verificate si de Oficiul European de Lupta Antifrauda, se arata intr-un comunicat al MTI.

"In total, Comisia Europeana a solicitat corectii de 141,48 milioane euro bani cheltuiti care vor fi suportati de la bugetul de stat, cheltuieli neeligibile sau plati nejustificate. Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii au cheltuit sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat, arata un raport efectuat de comisia de audit", potrivit sursei citate.

La Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA, Curtea de Conturi a constatat ca a fost prejudiciat patrimoniul public al statului cu suma de 42,5 millioane lei (9,4 milioane euro), prin executarea silita a 101,5 km cale ferata, in favoarea unor operatori economici privati.

Totodata, Departamentul de Lupta Anti Frauda (DLAF) a constatat incalcari ale prevederilor legale la atribuirea contractelor de lucrari in valoare de peste 52 milioane euro, fapt care poate conduce la aplicarea de corectii financiare in valoare de 100%, respectiv la suportarea acestor sume de la bugetul de stat, potrivit sursei citate.

Pentru reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta s-au constatat intarzieri de peste 2 ani si suplimentari ale valorilor contractuale in suma totala de peste 451 millioane lei (110 milioane euro).

Corpul de Control al Primului Ministru a constatat ca la 31 mai 2011 ANAF a instituit sechestre asiguratorii asupra activelor companiei, in valoare de peste 700 milioane lei (155,55 millioane euro), iar din cauza managementului defectuos, patrimoniul privat al CFR a fost afectat astfel: 841 de vagoane calatori si marfa au fost instrainate, ca urmare a aplicarii sechestrelor; 166 de vagoane de marfa si uz administrativ au fost sustrase; 25 de vagoane au fost predate fara proces verbal catre societati private; 147 vagoane au fost neinventariate iar 6 vagoane au fost taiate abuziv.

"Corpul de Control al MTI a constatat ca, in derularea Contractului ISPA 2000/16/P/PT/001/03/02 incheiat de catre CN CF CFR SA pentru reabilitarea sectiunilor Baneasa - Fetesti, plata sumei de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), s-a realizat cu incalcarea unor prevederi ale Memorandumului de finantare si ale contractului de lucrari, astfel ca suma a fost declarata neeligibila si, in consecinta, a fost suportata de la bugetul de stat", se spune in comunicat.

In plus, urmarirea defectuoasa a derularii contractului "Reabilitarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta, Tronsonul Baneasa - Fundulea, Lotul nr.2" a generat un litigiu prin care CN CFR SA a fost obligata la plata sumei de 38,2 milioane lei (8,5 milioane euro).

In ceea ce priveste Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), in urma verificarii legalitatii utilizarii si rambursarii fondurilor provenite din credite externe rambursabile, Curtea de Conturi a constatat ca la contractul de finantare dintre Banca Europeana de Investitii (BEI), Romania si CNADNR, pentru finantarea Proiectului de reabilitare a drumurilor, etapa a V-a, costul proiectului a fost majorat cu suma totala de 138,1 millioane lei (36,6 milioane euro), prin includerea unor cheltuieli neeligibile, respectiv taxe si impozite, suportate din cofinantare.

Cheltuieli fara respectarea clauzelor contractuale

Totodata, au fost efectuate plati in suma de 11,04 milioane lei (2,5 milioane euro) fara respectarea clauzelor contractuale si, in consecinta, suportate de la bugetul de stat.

La Acordul de imprumut dintre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Romania, pentru finantarea Proiectului de restructurare a transporturilor, suma de 225 milioane lei (50 milioane euro) din valoarea totala a proiectului (198,37 milioane euro), a fost anulata din cauza gestionarii si utilizarii ineficiente a fondurilor, au fost facute plati nelegale de 5,1 milioane lei (1,1 milioane euro) si plati nejustificate de 3 milioane lei (668.645 euro), pentru servicii de consultanta.

Pentru Acordul de imprumut BEI 22.417 pentru finantarea Proiectului de construire a autostrazii Arad - Timisoara si a variantei de ocolire a orasului Arad, au fost constatate plati nelegale in suma totala de 6,04 milioane lei (1,3 milioane euro), fara documente justificative care sa probeze livrarea bunurilor sau efectuarea serviciilor si lucrarilor; acceptarea la plata a unor cantitati suplimentare de lucrari in valoare de 109,2 milioane lei (24,2 milioane euro), fara documentele justificative aferente si diminuarea veniturilor bugetului de stat cu suma de 9,5 milioane lei (2,1 milioane euro) deoarece nu au fost aplicate si deduse penalitati pentru intarzieri in executarea lucrarilor.

In plus, CNADNR SA a incredintat direct contracte de consultanta juridica in valoare de 57,3 milioane lei (12,7 milioane euro).

Suma de 6,39 milioane lei (1,4 milioane euro) a fost platita pentru activitati legate de exproprierea imobilelor situate pe amplasamentul obiectivului de investitii Autostrada Bucuresti - Constanta, in conditiile in care la 31 decembrie 2011 exproprierile nu erau finalizate, se arata in comunicat.

Potrivit verificarii, contractul "Sistem informatic pentru emitere, gestiune, monitorizare si control a rovinietei" in valoare de 34,2 milioane lei (7,6 milioane euro) a fost atribuit cu incalcarea prevederilor legale specifice privind achizitiile publice.

Plata ilegala de 1,74 mil de lei la Portul Constanta

In cazul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, s-a constatat o plata nelegala de 1,74 milioane lei (415.182 euro), un prejudiciu de 487.132 lei din cauza lipsei elementelor prefabricate care intra in componenta valorica a lucrarii in curs de executie "Pasarela pietonala si Port agrement zona Cazinou - Mamaia", incalcarea unor prevederi contractuale privind constituirea unor garantii, valoarea garantiilor neconstituite la contractele de agent si de armator fiind in cuantum de 2,03 milioane lei (452.905 euro), investitii asumate si nerealizate de 2,05 milioane lei (500.000 Euro) si neincasarea sumelor aferente inchirierii terenurilor apartinand domeniului public, in cuantum de 2,5 milioane lei (561.205 euro).

Ministerul precizeaza ca, potrivit proiectului Raportului de Audit nr.2011/RO/REGIO/J2/995/1, Comisia Europeana a solicitat corectii financiare pentru mai multe proiecte, respectiv constructia autostrazii Orastie-Sibiu (corectie de 428,9 milioane lei), autostrada Nadlac - Arad (168,8 milioane lei), reabilitarea DN 24 si DN 24B (39,9 milioane lei).

Totalul corectiilor solicitate se ridica la 636,69 milioane lei (141,48 milioane euro).
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3971 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ABURELI BOLSEVICE ale USL

Avand in vedere ca guvernul Ponta si Crin Antonescu s-au facut remarcati prin minciunile gognate ce le indurga zilnic, si faptul ca ne aflam pe ultima suta de metri a campaniei pentru referendum, nici un om sanatos la minte nu ii mai poate crede pe cei din USl care timp de 23 de ani, din 1989 incoace, au devalizat Romania si i-au batojocorit pe romani.

 

Iata ce probleme grave sunt in Romania

Sub presedintia lui basescu,si guvernele boc si ungureanu,hotia si coruptia au crescut exponential.
Inca un motiv sa votam DA !la referendum.

 

Boagiu si-a facut de cap cu banul public! cu USL va fi mai rau

Boagiu ar trebui sa-i tina companie lui Bombonel...rezultatele se vad...jaf la drumul mare...Dar cu USL jaful va fi astronomic...

De ce nu cred o iota din acest "AUDIT"...

Va mai amintiti de Bancorex? Adica ceea ce mai inainte fusese Banca Romana de Comert Exterior? Nu? Pai cum? Toate s-au intamplat sub nasul nostru... Dar absolut toate... Prima mineriada avusese loc deja, cand, pe 3 februarie 1990, la nici doua luni de la preluarea puterii, Iliescu si gasca lui s-au pus la treba. Scopul? Slabirea Romaniei din toate punctele de vedere: economic, cultural, ca imagine externa, etc... Astazi, Iliescu se afla in spatele USL.

Un raport al Curtii de Conturi, intitulat Raportul public anual, privind contul general anual de executie bugetara pe perioada 1990-1992, inaintat Parlamentului Romaniei in iunie 1996, prezenta rezultatele unui control efectuat la Banca Romana de Comert Exterior (ulterior Bancorex). Conform raportului, s-a constatat Cu acest prilej ca, dupa 31 decembrie 1989, BRCE preluase ilegal de la Banca Nationala a Romaniei suma de 2030 milioane dolari. Suma - apartinand Statului roman - se constituise, in principal, din urmatoaele resurse: Rezerva de Stat a Romaniei, in valoare de 727,6 milioane dolari; Fondul Valutar Centralizat al Statului, in valoare de 1.106 milioane dolari; Conturile fostului Oficiu Economic Central "Carpati", in valoare de 153,4 milioane dolari si 43 milioane dolari puse de catre BNR la dispozitia fostului Minister al Comertului Exterior si Cooperare Internationale.

Aceste grave ilegalitati au fost sesizate Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie din 2 septembrie 1995, fara sa se declanseze urmarirea penala a vinovatilor. Cu toate insistentele, inclusiv cele ale mass-media, procurorul general din acel moment, Vasile Manea Dragulin, a pastrat o tacere totala, si destul de stranie, fata de aceasta uriasa delapidare a valutei Romaniei.

sa ma scuteasca astia de acum

sa vorbeasca expertii , Curtea de Conturi , singurii abilitati sa zica ceva .

Vezi ma musiu BOC ca nu ai facut ce trebuia ?

Postacii - Gunoiul Internetului in actiune...

Bine ca n-a spus-o Sambata noaptea...
Sa vedem ce mai ramane din toata vrajeala asta electorala pana la urma!
pana atunci, o singura o bservatie majora: cu lucrarile declarate "neeligibile" si care au fost suportate dela bubgetul de stat nu este nicio problema: sunt lucrari necesare, utile, doar ca nu puteau fi platite cu fondurile europene, care au destinatii fix definite; posibil ca factorii de decizie au incercat sa le plateasca din fondurile europene ca sa salveze bugetul, dar nu a functionat si au trebuit sa le plateasca de la buget, ca atatea alte investitii...

Niciodata n-am fost atat de nerabdator sa votez, ca acum.

Azi e sambata. Maine e referendumul privind demiterea din functia de presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu.

Una din afirmatiile basiste cel mai des intalnite in spatiul public in ultimii 22 de ani e aceasta : romanii sunt un popor de tampiti. Recunosc, ma deranjeaza profund aceasta afirmatie, generalizatoare intr-un mod *** si jignitoare pentru cei care au cei 7 ani de-acasa, care sunt cititi, informati, cultivati, bine intentionati.

Sunt convins ca poporul roman are acum o imensa oportunitate. Aceea de a demonstra ca afirmatiile grav defaimatoare la adresa lui sunt, pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, niste exagerari gretoase.

Nu suntem tampiti, indiferent de scoala romaneasca absolvita. Individul care gandeste aceasta mizerie va sfarsi singur sufocat de propriile dejectii.

De ce?

De ce măi deontologilor, nu-mi mai apar comentariile? Pentru faptul că v-am spus adevărul? Doare?

 

No. Numa-ncet

Cine stei ce nazdravanii ai fi scris in comentariile acelea, de nu au vrut sa iasa la lumina... Se mai intampla... Mi s-a intamplat si mie.

Aoleuuu bestiuta ce ma doaaare, te rog, nu mai spune atatea...

...adevaruri ca lesin pe loc...
Acuma du-te linistit si te culca, ai rupt inima targului!

Cred ca asta e numai inceputul!

Totalul pierderilor si al furtisagurilor vor depasi mult cifra de un miliard de euro!!

 

bazele furtisagurilor le-a ordonat unu de la psd Mitrea

el a pus directorii in functie in frunte cu nicolaiciuc, dupa formula FNI el s-a retras si economiile cfr-ului mergeau direct in banci straine, basescu a mirosit si curand va urma iarasi o coada la DNA in frunte cu mitrea si orban si madam *** etc, au mancat tara asta acesti banditi usl, udmr, pdl, si altii.

Crezi *** sau sperimata?

De unde dreaku v-ati adunat asa de inteligenti?

Audit la Ministerul Transporturilor:

CAND A INCEPUT AUDITUL???

 

A inceput adineauri si au si tras primele concluzii!

Or fi reale sau plagiate dupa Felix&Ilici?
Ca de plagiatori e plin guvernul.

...

Ce te miri ca vitelul la poarta noua?! Toti sunt o apa si un pamant... Aici se merge pe regula "A murit Regele! Traiasca Regele".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor