Ziare.com

Aurul de la Rosia Montana ramane in burta muntelui

Duminica, 25 Mai 2008, ora 07:30

   

Aurul de la Rosia Montana ramane in burta muntelui
Organizatia neguvernamentala Alburnus Maior, cea care a starnit o miscare de proportii impotriva proiectului minier Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a anuntat saptamana aceasta ca din punct de vedere legal, exploatarea nu mai are dreptul de a functiona. Pentru cine nu stie, RMGC a intiat un proiect minier in urma caruia un intreg munte ar urma sa fie ras de pe fata pamantului pentru a-i extrage aurul cu ajutorul cianurii.

Reprezentantii Alburnus Maior au atras atentia ca in urma unui lung sir de procese au fost obtinute mai multe sentinte definitive si irevocabile care au facut ca acum, exploatarea de la Rosia Montana sa fie inchisa. De altfel, atat Alburnus, cat si Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Miniere, celalalt ONG care lupta cu dorinta exploatarii aurului, nici nu mai stiu numarul exact al proceselor, dar au reusit sa ne indice directiile in care s-a actionat: legislatie de mediu, legislatie in domeniul protectiei patrimoniului cultural si legislatie de administratie publica locala.

Arheologi partasi

Una dintre victoriile din razboiul impotriva proiectului a fost consemnata in 26 noiembrie 2007, cand Curtea de Apel Brasov a anulat Certificatul de descarcare de sarcina arheologica emis de ministerul Culturii si Cultelor prin reprezentantul sau in teritoriu, Directia Monumente Istorice si Muzee Alba. Facem precizarea ca emiterea certificatului (nr. 4/2004) a anulat practic regimul de protectie instituit anterior asupra zonelor din Masivul Carnic si a conferit RMGC SA dreptul de exploatare miniera. Alburnus Maior a aratat instantei ca Masivul Carnic, cercetat arheologic, gazduieste o retea unica si complexa de galerii miniere preromane, romane si medievale. Iar judecatorii au admis ca prin Legea 5/2000, Rosia Montana a fost declarata sit protejat, iar galeriile romane ale exploatarilor miniere aurifere fac parte din patrimoniul de interes national.

De altfel, ONG-ul reusise cu aproape doua luni in urma suspendarea altui certificat de descarcare arheologica, care considera ca fiind cercetate suprafete care nu vazusera insa picior de arheolog.

Consiliul Judetean - perpetuum mobile

Nu era prima oara cand in salile de judecata se luau decizii bune. In 9 noiembrie 2007, Tribunalul Cluj a anulat certificatul de urbanism nr. 78/2006, emis de Consiliul Judetean Alba. Anularea acestui document a reprezentat o cotitura, si asta deoarece fusese emis pentru a se continua procedura de Evaluare a Impactului de Mediu (EIM) - fara el, proiectul era, practic, blocat. Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a aratat in instata ca certificatul nu contine lista completa a ariilor protejate de la Rosia Montana, nu contine toate facilitatile pentru care RMGC vrea sa obtina autorizatie de construire (cum ar fi iazul de decantare) si incalca autonomia locala, in sensul ca impune elaborarea si aprobarea unui singur Plan Urbanistic Zonal pentru toate orasele afectate de proiect.

De altfel, in jurul certificatelor de urbanism a avut loc un joc de-a soarecele si pisica. Dupa ce instanta a anulat certificatul 78/2006 (acesta era, de altfel, al doilea certificat de urbanism aflat in aceasta situatie), RMGC a obtinut altul - 105/2007. Identic. Chestiune de care n-a tinut seama ministrul Mediului, Korodi Attila, care a suspendat procedura de EIM pana cand afacerea va fi transata in sala de judecata. Korodi a demonstrat astfel ca stie ceea ce CJ Alba habar nu avea: ca un act administrativ care este emis cu aceleasi conditii ca unul anulat este nul de drept.

Dosarul "Stramutarea"

Dupa cum se stie, pentru ca exploatarea sa se poata face se impunea stramutarea populatiei. RMGC a planificat doua amplasamente de stramutare, unul in Alba Iulia si unul langa Rosia Montana, la Piatra Alba.

"Procedura de autorizare pentru amplasamentul de stramutare de la Piatra Alba are la baza un contract de colaborare semnat in vara anului 2006 intre Comuna Rosia Montana, prin Primarul acesteia, si RMGC. Acest contract stabileste termenii si conditiile pentru construirea amplasamentului de stramutare. La Piatra Alba ar urma sa fie stramutata toata infrastructura publica de la Rosia Montana - sediul Primariei, Politiei, scolile, bisericile, cimitirele, etc", se arata in actiunea introdusa de Alburnus in instanta pentru a obtine nulitatea contractului.

Ceea ce a si reusit, deoarece ONG-ul a dovedit in fata judecatorilor ca acest contract e nul deoarece obligatiile asumate de primarie exced competentele sale legale - primaria s-a angajat sa obtina pentru RMGC toate autorizatiile necesare pentru amplasamentul de stramutare si pentru proiectul minier in sine, precum si sa emita toate autorizatiile ce tin de competenta sa. Dar nu in ultimul rand, contractul seamana cu un parteneriat public-privat, pentru care ar fi trebuit parcursa procedura de achizitii publice. Ceea ce, evident, nu s-a intamplat.

Urbanism cu dichis

In ianuarie 2008, Curtea de Apel Alba a constatat nelegalitatea Hotararilor Consiliului Local Rosia Montana referitoare la planurile de urbanism, finantate de RMGC, apreciind drept o aiureala faptul ca localitatea a fost declarata zona industriala rezervata exclusiv proiectului... RMGC.

Decizia are o importanta covarsitoare, deoarece va conduce la anularea primului certificat de urbanism emis (68/2004) si la obligarea Ministerului Mediului sa returneze RMGC documentatia depusa impreuna cu cererea de acord de mediu. Or asta prespune ca daca titularul proiectului nu are de gand sa-l abandoneze, va trebui sa refaca tot procesul de autorizare - pana acum a durat 10 ani.

Daca adaugam si procesul prin care a fost contestat Memoriul tehnic de prezentare a proiectului, depus in vederea obtinerii autorizatiei de mediu, care se va finaliza cu obligarea Ministerului Mediului de a returna documentatia, am expus toate argumentele in favoarea ideii ca proiectul de extragere a aurului din burta muntelui e blocat din toata partile.

De remarcat ceva: avocatii care se bat cu RMGC folosesc nu de putine ori sintagma "deciziile curajoase ale instantelor". Avandu-se in vedere sumele colosale vehiculate in jurul proiectului, sintagma te duce cu gandul la coruptie. Avocatii s-au ferit insa sa vorbeasca cu subiect si predicat despre acte de coruptie sau presiuni, insa pe buze ramane intrebarea: de ce are nevoie o instanta de judecata de curaj ca sa judece drept?

Cristian Mihai Chis

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rosia Montana - tzeapa barosana!!

Rosia Montana Gold Corporation a fost un proiect criticat vehement inca de la inceputurile sale, printre altele si din cauza prezentzei, printre actzionari, a unor persoane cunoscute, sau dovedite ca avand o moralitate discutabila! Conditziile mai mult decat favorabile oferite "canadienilor" au fost, desigur, un mar al discordiei tare greu de digerat!
Proiectul a avut insa, indubitabil, si sustzinerea multor personaje sus-puse, altfel n-ar fi fost nevoie de mai bine de 15 ani spre a se ajunge la o concluzie definitiva!
Sunt curios cine va suporta enormele pierderi pe care le implica abandonarea proiectului, si cine va raspunde pentru toate stricaciunile deja produse,cu sau fara autorizatii valabile, dar, in mod sigur, ireparabile!

 

Rosia Montana National Park

Intreaga zona din Rosia Montana trebue declarata "Park National". Prin amenajarea turistica a vechilor galerii Romane de peste 2000 ani, acestea pot deveni unele din cele mai atragatoare puncte turistice di Europa.
Nu lastati frumusetea unica a acestor zone pe mana unor lacomi de aur. Aurul trebuie last acolo unde este, in inima muntelui, si aratat tuturor frumusetea zonei, cu un muzeu al aurului si aratat dece Romanii au numit tara lui Decebalus,"Dacia Felix". Turismul organizat va aduce mai mult aur decat exista in munte.

 

sa ne trrezim

Corect. Am vandut deja petrolul din subsolurile Romaniei culmea cu toate punctele de extractie gata facute la cheie! Romani au trait 50 de ani de comunism de cosmar, ca sa se faca toate investitiile. Fara lumina electrica, masinile care circulau o duminica da una nu, cu cozi infernale la benzina si rationalizare ca banii muncii lor in aceste constructii. Acum politicieni corupti vor sa vanda si aurul din subsol. Sa ramana acolo ca nu cere de mancare. Puscarie fara limite celor care au vandut petrolul! Platim benzina mai scump decat in toata Europa si cu salrii la un sfert decat a celorlalti europeni. Treziti-va romani!

 

hello, DNA!

Domnilor procurori, aveti aici material: arheologi care nu vad evidenta, primari care isi depasesc atributiile. Pe astia cand ii intrebati de sanatate? Sau nu e subiectul destul de spectaculos, destul de "pentru prima pagina in campania electorala"?

 

Decizie buna

Atractiile turistice aduc mai multi bani si pe timp nelimitat, mai ales daca cei ce se vor ocupa de acest punct atractiv vor pune suflet in ceea ce vor face.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor