Autorul Romaniei-vagin: Este o caricatura, nu un atac

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 19:20
6246 citiri
Autorul Romaniei-vagin: Este o caricatura, nu un atac

Romania reprezentata sub forma unui vagin este creatia artistului plastic timisorean Benedek Levente, in varsta de 24 de ani, si a fost expusa luna trecuta in Bucuresti.

Controversata expozitie "Euromaniac" a starnit un scandal mediatic si o reactie din partea Asociatiei Noua Dreapta, care a depus la Parchetul General o plangere pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Artistul plastic se declara dezamagit de modul in care publicul si presa au interpretat lucrarile sale, invocand varsta ca motiv ca "nu-si gaseste vocea proprie", scrie Evenimentul Zilei in editia electronica de duminica.

"Expozitia mea a tulburat apele moralitatii si pe cele ale nationalismului pentru ca asa a vrut presa romaneasca senzationalista, nu pentru ca asa mi-am dorit eu", scrie artistul pe blog-ul sau, raspunzand solicitarii Evenimentului Zilei.

"Am avut doua pretentii naive: publicul sa aiba un pic de cultura vizuala si mai ales simtul umorului. Pana la urma ar trebui sa vorbim despre o caricatura mai mult sau mai putin calitativa, dar nu despre un atac la adresa Romaniei sau a romanilor", explica Levente.

Artistul marturiseste ca lucrarea cu pricina a fost scoasa din context, restul expozitiei nemaifiind prezentata pentru ca publicul sa-si formeze o parere de ansamblu.

"Autocolantul respectiv nu simbolizeaza, ci ironizeaza anumite fenomene socio-politice. Toti suntem actori anonimi intr-o telenovela mioritica in care rolurile principale, in general, sunt acordate numai pentru prostituati fizic si politic, pentru cei care sunt mai egali decat altii", mai scrie tanarul.

"Am 24 ani si traiesc intr-o tara in care lipseste simtul civic, iar coeziunea exista doar atunci cand apare un dusman iluzoric. Exista o mentalitate anacronica, nationalista, mistico-religioasa, care este un model unicat si acceptat.

Pentru mine (si sper ca si pentru foarte multi tineri), depasirea unor paradigme retrograde si traditionaliste pot fi interpretate ca evolutie si progres", a mai subliniat artistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania, #vagin, #Levente, #porno, #expozitie , #frauda