Articol citit de 6447 ori
buna initiativa
Da...chiar ma gandeam daca va face cineva un test la pistele de biciclete, poate asa vor rasari si biciclistii..suedezii bucurestiului. Dar poze din traseu nu ati pus?
UMBLATI BRAMBURA
vin proaspat(2007) si plec cu voi pe traseu, dar din dar ,as dori sa vad langa mine, pedaland pe cadrul lor,pe vechii activisti ai casei cremenei,Bardul si Stireanul,care dis puneau birouri cum doreau ei si numai ei(in numele CUI) .MARE PAUZA ,DE GANDIRE/ SA TRAITI BINE/
Bafta !!!
Bafta multa reporterului vostru, mai ales ca va avea nevoie. Bafta si nervi de otel. Si sper sa si reziste, mai ales ca e vorba de mai mult de 7 ore de pedalat. Abia astept sa vad ce gaseste, desi stim cu totii ce va gasi. Doar traim in Romania, nu ?
Alta e problema !
Asigurarea unor piste pentru biciclisti nu e problema cea mai importanta. Adevarata problema este parcarea bicicletelor.
Eu personal am mers cu bicicleta si am renuntat. De ce ?
Stau la bloc la etajul 5 si de fiecare data trebuia sa urc biciclta cu liftul. O tineam intr-o camera. Cind era ploaie sau era noroi situatia se inrautatea.
Pentru a folosi bicicleta cei care locuiesc la bloc ar trebui sa aibe un fel de microgaraje in fata cladirii unde sa le puna in siguranta.
Problema pare minora dar este f. importanta. Ar trebui ca un institut de proiectare sa gasesca o solutie valabila atit pentru biciclisti cit si pentru peisaj. Daca nu se va rezolva aceasta problema nici un locuitor de la bloc nu va beneficia de mersul pe bicicleta. Cum majoritatea orasenilor stau la bloc solutia se impune.
Re: Alta e problema !
Intamplator si eu stau tot la etajul 5. Pana aucm imi tineam bicla in apartament, dar facand renovari, nu mai arata bine daca as veni cu ea uda sau murdara de nori. Am gasit o solutie f convenabila impreuna cu cei de la Asociatia de Locatari, a.i. acum imi tin bicla la subsol, si o iau/pun acolo in fiecare zi inainte/dupa ce servici.
Poate functioneaza si la tine.
Succes!
Solutii fara solutii!
Salut,
solutia cu subsolul este relativa. Eu am subsol tehnic, adica e plin de tevi (apa rece, apa calda, scurgere si termoficare). Doar o parte din subsol se poate parcurge, in functie de inaltimea persoanei, mai mult sau mai putin aplecat. Restul e aproape impracticabil, din cauza deschiderilor mici dintre compartimente, si a tevilor care le traverseaza. In plus, depozitarea bicicletelor intra in conflict cu "boxe" destinate muraturilor si obiectelor de prin casa pe care unii nu se indura sa le arunce.
Depozitarea bicicletei in subsol este aproape la fel de nesigura ca in strada. Din boxele de la subsol sau furat mai multe lucruri decat de prin apartamente.
In imobilul meu locuiesc 140 de persoane. Daca scad copii sub 14 ani, persoanele peste o anumita varsta, sau gabarit, ar fi cam 100, din care mai scad posesorii de autoturisme care nu s-ar desprinde de volan pentru un ghidon, si tot ar mai fi 70 de posibili amatori de 2 roti. In mod cert nu am gasi loc pentru 50-70 de biciclete. Poate nici pentru 30, si nu mai zic de un dute-vino care s-ar crea, si ar trebui sa marcam alei si semafoare pentru biciclete in subsol : )
Solutia trebuie sa fie una stradala, si generalizata, adica nu doar pe langa blocuri, dar si in diverse puncte din orase, acolo unde s-ar duce tot omul cu bicicleta, fie la serviciu, fie la piata, cumparaturi, etc.
Admir faptul ca edilii sectorului 3 se straduie ca creeze cat mai multe locuri de parcare pentru autoturisme. Rezultatul ar trebui sa fie descongestionarea unor artere. Daca pe un bulevard sunt 3 benzi de circulatie (pe sens), iar unul este ocupat cu masini parcate, atunci crearea locurilor de parcare pentru acele masini conduce la o crestere a traficului cu pana la 50%. Nu mai pomenesc de artere cu doua benzi pe sens din care una ocupata, acolo traficul se dubleaza. Langa benzile descongestionate ar fi loc si de o pista pentru biciclete.
Dupa ce vor fi trasate pistele pentru biciclete poate ca edilii se vor gandi si la amenajarea unor locuri de parcare pentru acestea.
Poate ca nu trebuie sa fim foarte critici cu modul de trasare a benzilor pentru biciclete. E limpede ca cei care le-au proiectat nu merg cu bicicleta. Probabil ca le este greu sa isi imagineze. Important este ca avem o initiativa. Lucrurile se mai pot indrepta.
Sunt insa retinut asupra succesului benzilor de biciclete in anumite zone, acolo unde orasul este fie prea vechi (strazi inguste), fie prea comunist (blocuri inghesuite fara suficiente spattii de deservire), fie sugrumat de interese (autorizatii de constructie eliberate pe spranceana).
Dan
Re: Solutii fara solutii!
Eu am propus o solutie punctuala, care poate functiona sau nu in functie de situatia particulara a fiecaruia. Avantajul este insa ca se poate pune in aplicare inca de astazi, fara a mai astepta crearea de infrastructura, parcari speciale etc.
La mine la subsol au cheie 4-5 oameni, iar de la boxa respectiva doar eu si inca o persoana, deci cred ca bicla va sta destul de bine acolo.
Cand vor merge 50% din persoanele din Bucuresti pe bicla atunci cred ca vor fi solutii mult mai bune pentru parcarea biclelor :)
Ce merita insa subliniat e ca se pot gasi solutii inca de astazi, altfel ajungem ca marea masa a populatiei care zice ca nu se poate circula in Bucuresti pe bicla din cauza traficului, dupa care se urca in masina. Eu circul zilnic pe bicla la/de la servici de un an jumate, indiferent de vreme si anotimp, si pot sa spun ca daca esti vizibil, previzibil, atent si prudent, atunci e de departe cel mai bun mijloc de deplasare in oras.
Pistele nu ajuta cu nimic
Ca biciclist de mai mult de 10 ani va zic ca pistele astea sunt o aberatie. Prima a fost de la Opera la Universitate, cam 30% din aceasta 'pista' este acoperita de masini, iar aceasta 'pista' traverseaza 2 statii RATB aglomerate, noile piste m-au facut sa rad : pe langa faptul ca daca respecti semnele te invarti in cerc, sunt stramte si in multe locuri sugrumate de pietoni (pana la urma si ei trebuie sa mearga). Eu voi merge in continuare pe strada, pistele pot ramane pentru copii cu triciclete- pararea mea e ca nici nu exista posibilitatea de a face piste in multe locuri din capitala datorita infrastructurii existente.
E adevarat ce ziceau cei de dinainte : mult mai important e sa putem lasa bicicleta in siguranta in oras, nu sa ne rugam de prieteni sau sa ne intoarcem acasa pe jos... daca strazile din Buc sunt suficiente pentru masini, e clar ca incap si biciclistii pe ele.
Mai ciudatilor
Mai ciudatilor de ziaristi inculti si incompetenti. Nu mai scrieti "updatat" ci "actualizat". Chiar asa lipsiti de inspiratie sunteti?
e un inceput!
ca orice lucru care e la inceput, nu e perfect. pistele nu respecta normele de latime. nu sint terminate. bordurile nu sint apatizate. mai sint obstacole pe pista( pe b-dul unirii este o masina abandona, ma intreb de ce nu o fi fost ridicata de primarie). si daca e sa cauti nod in papura, gasesti o multime. dar e un inceput. o dovada ca se poate, ca ceva se schimba. la inceput toti au fost reticenti la stringerea de semnaturi, ma saturasem de replici de genul" e pierdere de timp, nu o sa avem noi piste de bicicleta, nimanui nu-i pasa de biciclisti). si uite ca avem! asa cum sint, mai bune, mai proaste, dar sint! circotasi se vor gasi tot timpul, de perfectionisti e plina lumea. dar sa vedem partea plina a paharului si sa ne bucuram de ce avem si, cei care putem, sa facem ceva sa fie si mai bine. eu am fost foarte fericita cind am vazut semaforul pentru biciclisti de la izvor!
intersectii
Desi e cam tarziu pentru un sfat, ar fi bine daca reporterul ar fi atent la modul in care sunt adaptate intersectile, sau orice transfer intre portiuni de pista, pentru biciclisti. Pentru ca nu sunt deloc :)
Cineva deja a amintit de hiatusul de la piata Kogalniceanu, eu as mai aminti toate intersectiile de pe Splai, unde trebuie sa te dai jos de pe bicicleta (!?!?!) si sa stai la cate 3 (trei) semafoare.
Ieri am vrut sa merg pe pista de pe Splai de la Eroilor spre Grozavesti. La 20 de metri de podul Eroilor pista dispare subit (!?) si reapare cativa zeci de metri mai departe. Pe trotuar nu e loc nici sa mergi pe langa ea (sunt nus'ce instalatii acolo), deci inteleg ca trebuie sa atasez teleportor la bicicleta.
Eu nu numesc asta pista si atata timp cat iau amenda daca nu o folosesc, nu numesc nici actiune pozitiva amenajarea ei.
D lui care a scris articolul!
buna ziua!
este laudabil ceea ce vreti sa faceti, dar mai putin laudabil este faptul ca vb despre critica biciclistilor la adresa celor care au facut pistele de bicicleta...
Probabil ca ar fi trebuit sa fi circulat Dv insivai pe acele piste sau prin alte locuri ale Bucurestiului, pe bicicleta, pentru a da un verdict in acest sens. Daca totusi ati facut o, ma mir ca nu va deranjeaza modul cum sunt facute, concepute, gandite...
Acuma daca tot exista aceasta initiativa de a descoperi, v as ruga sa mergeti si pe la cei care au facut aceste piste si sa i intrebati cu cine s au consultat inainte sa le faca? Au vorbit cu cineva din vest? au vb cu unii care au ani de experienta in acest sens? au vorbit cu cei care ar trebui sa le foloseasca? s au consultat catusi de putin cu cineva?
Cum incurajeaza mersul pe bicicleta?
Cum incurajeaza folosirea RATB ului?
Cum vor ei sa i faca pe soferi sa renunte la masina cea de toate zilele in favoarea bicicletei sau a RATB ului?
Sunt lucruri foarte importante. as dori sa gasiti raspunsuri si la aceste intrebari...
numa bine
ps: un mic raspuns legat de ultimele intrebari ar fi, dupa parerea mea, realizarea unor piste SIGURE pentru biciclisti, eliberarea benzilor pe care circula RATB ul, iar pt promovare ar fi reclama (pasiva si activa) - peste tot in oras - prin care sa se puna in valoare cele doua moduri de deplasare (velo + RATB), respectiv in sens invers sa arate efectele negative datorate mersului cu masina...
intrabari si propuneri
Daca sunteti interesat, alaturati-va velorutionarilor! www.velorutia.ro, www.batesaua.ro
Batati Saua, nu pierdeti vremea (buna)!
Felicitari pt test - dar nu ramaneti la impresii de suprafata!
Felicitari pentru initiativa turei de testare. E bine insa sa nu ramaneti la impresii de suprafata - de genul ca pistele sunt sau nu blocate de masini, sau ca au sau nu continuitate.
Exista aspecte mult mai grave si care isi vor arata efectele negative serioase doar treptat, acum celor mai putin informati in domeniu putand sa li se para mai putin grave.
Una dintre probeleme de fond este faptul ca toate, absolut toate asa-zisele piste facute in Bucuresti sutn mult prea inguste. Latimea minima normala utila pentru o banda pe un sens este de 1,5 metri . Portiuni mai inguste, de numai 1 m, se admit numai temporar sau pe portiuni scurte. Ori, in Bucuresti asa-zisele piste au peste tot doar cam 1 m pe sens, latime ce nu permite depasirea in siguranta...
O a doua mare problema de fond est faptul ca pistele au fost trasate pe trotuar, ceea ce este principal inacceptabil si aberant. In primul rand pentru ca trebuie luat spatiu de la autovehicule, nu din putinul care a mai ramas pietonilor. Doar scopul larg al promovarii bicicletei este convingerea oamenilor sa treaca de la autoturism la bicicleta! IN al doilea rand, aproape nicaieri trotuarele nu erau suficient de late ca sa primeasca pista pentru biciclete. Ar trebui sa ramana o latime utila de minim 5 metri pentru pietoni ca un trotuar sa isi atinga scopul - cel de a permite un mers pe jos comod, placut, si cate doi de mana sau la brat, eventual si cu un copil de mana, in ambele sensuri, nu o "strecurare" sau o simpla deplasare, in sir indian., de la A la B.
O a treia mare problema de fond este faptul ca nu exista o strategie si un plan coerent, studiat in detaliu, dezbatut public, si bazat pe principii clare si standarde. Pare mai degraba totul o impovizatie, o carpaceala cu rol electoral, de a bifa ca s-a facut ceva si pentru biciclisti, pe unde s-a parut edililor ca e mai ieftin si usor, nu pe unde era cel mai necesar si util pentru biciclisti.
IN acest stil nu doar ca nu se atin obiectivele dorite, dar se si compromite ideea de piste pentru biciclisti.
Radu Mititean
director exectiv
Asociatia biciclistilor CCN
office@ccn.ro
0744-
Revolutia pe doua roti
Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA a trimis ani la randul, in numele Coalitiei Nationale PROVELO, documentatie tehnica referitoare la standardele europene pentru piste de biciclete, dar care nu au fost luate in seama. Puteti intra pe www.batesaua.ro, sau www.velorutia.ro...
Ne aratam interesati sa colaboram cu reprezentantii ziare.com, in vederea evaluarii la care s-au "inhamat", punandu-le la dispozitie acele documentatii.
Bateti Saua, nu pierdeti vremea (buna)!
Criticilor
Sunt gisur ca nu sunt cele mai bune piste din lume, DAR SUNT!!! Pai carcotasi sunt cu duiumul: unul vrea sa-i urce primaria bicicleta la et 5, altul vrea piste late cat autostrada, unii vor panselutze pe marginea lor...niciodata nu sunteti multumiti! Circul de cand ma stiu cu bicicleta, am testat din primele zile benzile de biciclete si sunt destul de dificile, dar SUNT! Vor veni si zile mai bune, dar nu uitati ca acum cateva luni povesteam din filme despre benzi pentru biciclete! Momentan si eu le folosesc partial, dar hai sa gasim solutii si propuneri sanatoase, nu critici fara fond. Am gasit masini parcate, la gradina botanica e o groapa in pista cat un mormant, la eroilor e o bordura de doua palme unde se incheie pista, se intrerupe in intersectii sau ocoleste dupa un algoritm inca de neinteles...dar hai sa ne bucuram ca incepem sa avem un cuvant de spus. Injurati-ma, imi asum linistit "vina".
de la o biciclista din bucuresti
sunt si eu biciclista si circul pe cat imi permite vremea pana la serviciu; si am incercat si eu minunatele piste de biciclisti; si da: le-am injurat pt ca neavand claxon intr-o zi la bicicleta am claxonat "verbal", ca sa zic asa, pietonii de pe pista de biciclete; a doua zi nu mai puteam vorbi, atat eram de ragusita.
sichiar am experienta in folosirea pistelor de biciclete din "afara", anume in franta; si ma simt indreptatita sa spun ca ceea ce s-a facut prin bucuresti nici nu se poate compara cu ceea ce este prin vest (din pacate)
sunt convinsa ca au avut niste bani si trebuiau sa ii cheltuie; numai de i-ar fi cheltui cu cap.....
felicitari celor de la ziarul.com pt initiativa, macar de ar avea un oarecare rasunet si la oficialitati....
Idee excelenta ... dar
In primul rand, faptul ca in Romania avem astfel de preocupari e un lucru extrem de bun. Problema cu pistele din Bucuresti e ca au fost stabilite pe trotuare. Asa cum remarca deja una dintre forumiste care le-a folosit, e inevitabil ca biciclistii si pietonii sa nu se deranjeze reciproc. Din pacate, asa cum au fost concepute orasele zeci, daca nu sute de ani in urma. e aproape imposibil sa stabilesti o pista separata pe strada unde circulatia de masini e un cosmar. Ceea ce s-a facut in alte parti in lume, din aceleasi motive, au ales anumite strazi laterale pe care le-au desemnat ca "bike route", "traseu de biciclete". Asta inseamna un drum ocolit dar mai putin congestionat si relativ mai putin periculos. In cazul Bucurestiului, tot ce se poate face e sa se efectueze o educatie permanenta prin TV radio si presa atat a biciclistilor cat si a pietonilor, incurajandu-i sa se menajeze si sa se respecte unii pe altii. Oricum, un pas in directia cea buna care merita aplaudat.
Multumim pentru comentarii si observatii
Multumim cititorilor, biciclisti sau nu, pentru comentariile scrise. Sper ca textul raspunde observatilor ridicate... Am completat si galeria foto, cu o atentie deosebita acordata soferilor care blocheaza pistele. Puteti da click pe imagini pentru a le mari, cine stie, poate le vede si politia!!
s-a facut mai mult rau decat bine
Sunt biciclista de putina vreme , dar totusi indraznesc sa-mi dau cu parerea. Dupa ce am parcurs cateva din noile piste am ajuns la concluzia ca prezenta lor in felul acesta face mai mult rau decat bine. Zic asta deoarece consider ca cea mai mare problema este lipsa de respect si toleranta a automobilistilor : de la claxonatul pietonului care traverseaza "prea incet" pe trecerea de pietoni , la claxonatul biciclistului care circula pe dreapta pe o strada goala , doar pentru ca e "pe teritoriul meu". Atat timp cat omul nu este egal respectat indiferent de modul sau de deplasre (per pedes, cu bicicleta, cu masina, cu mijloacele de transport in comun, rolle, mopede, si orice dispozitiv sau abilitate de a te deplasa din punctul A in punctul B),si ma refer aici la educatie, interventiile fizice precum crearea de piste de biciclisti ad-hoc, nu pot avea un efect considerabil.
In cazul Bucurestiului plasarea lor pe trotuar produce, dupa parerea mea efecte negative la doua niveluri : la nivelul perceptiei soferului : "aha ce ami cauti pe strada mea -doar ti-a facut primaru pista stai acolo la locul tau cu pietonii". si la nivelul sigurantei si perceptiei pietonului (dupa ciopartirea trotuarelor pentru locuri de parcare ...urmeaza invadarea pe doua roti).
Nu e vorba de carcoteala ...e vorba de lucruri ami serioase decat cateva kg de material de semnalizare folosit la trasarea pistelor.
Cand mentalitatea si educatia...toleranta sunt la un nivel foarte scazut ..cred ca implementarea mijloacelor de transport usoare trebuie facuta la alt nivel.
Pe scurt amplasarea pistelor pe trotuare ...realizarea de semafoare inutile (la Izvor semaforul de biciclete nu are nici un sens din moment ce nu se poate traversa pe bicicleta din cauza trasarii pistelor... tot pietoni se numesc si cei ce imping o bicicleta)nu numai ca inrautateste relatia bicciclistilor cu automobilistiid ar mai atrage si furia pietonilor ...pe buna dreptate din moment ce pe trotuar se circula cu o viteza considerabila si este periclitata in acest fel siguranta copiilor.