Bac 2010: 17 persoane, trimise in judecata pentru frauda, la Galati

Marti, 12 Iulie 2011, ora 16:12

   

Bac 2010: 17 persoane, trimise in judecata pentru frauda, la Galati
Directoarea Liceului "Dimitrie Cantemir" din Galati, trei profesori membri in comisiile de evaluare, doi supraveghetori, un avocat si 10 candidati au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca s-ar fi implicat in fraudarea Bacalaureatului din 2010, informeaza DNA.

Directoarea Liceului particular "Dimitrie Cantemir", Maria Elena Onu, a fost trimisa in judecata pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, instigare la infractiunea de dare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, dare de mita in forma continuata si instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in forma continuata.

De asemenea, Mariana Lazanu, membra in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galati, va fi judecata pentru asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata, luare de mita, in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata si dare de mita in forma continuata.

Laura Geanina Hogea, membra in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galati, va fi judecata pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata, in timp ce Cristina-Elisabeta Dinu si Andreea Orban, supraveghetori la disciplina limba si literatura romana la Centrul de examen Grupul Scolar Industrial de Marina Galati, vor fi judecate pentru luare de mita.

Totodata, in sarcina lui Carol Bujor, membru in comisia de evaluare la proba orala de istorie la Grupul Scolar "Anghel Saligny" Galati, s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si dare de mita, iar avocata Roxana Onu, din cadrul Baroului Bucuresti, a fost trimisa in judecata pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta si complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.In acelasi dosar va mai fi judecata si Liliana Balcan, absolventa a Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galati si candidata la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2010, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de: asocierea pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, complicitate la infractiunea de cumparare de influenta si cumparare de influenta.

Alti noua candidati-Gina Condurache, Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicusor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Florin Fuiorea, Costel Negrea si Lucia Postelnicu, au fost trimisi in judecata pentru cumparare de influenta;

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada iunie - iulie 2010, cu ocazia derularii examenului de bacalaureat, Maria Elena Onu, in calitate de director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galati, s-a asociat cu Mariana Lazanu, profesor la disciplina limba si literatura romana la Colegiul National "Vasile Alecsandri" Galati si membru in comisia de evaluare la proba scrisa de limba si literatura romana in cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galati si Liliana Balcan, absolventa a Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galati, in vederea savarsirii mai multor infractiuni de coruptie avand drept consecinta fraudarea examenului de bacalaureat de catre mai multi candidati.

Vezi cum au incercat sa fraudeze bacalaureatul

Astfel, in perioada respectiva, Maria Elena Onu a pretins de la un numar de 28 de candidati suma totala de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei, si le-a promis ca va interveni pe langa profesorii examinatori de la disciplinele limba si literatura romana, istorie si geografie pentru a promova in mod ilegal cele trei probe scrise.

Astfel, Onu a pretins si primit de la Liliana Balcan si de alti sase candidati suma totala de 7.000 lei pe care a dat-o Marianei Lazanu. Acesti bani au fost primiti de Lazanu pentru ca, in calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba si literatura romana, sa acorde acestor candidati note de promovare sau note mai mari.

In plus, Lazanu i-a dat inculpatei Geaninei Hogea, profesor evaluator in aceeasi comisie, suma de 2.000 lei pentru a acorda note de promovare pentru doi candidati. In datele de 29 si 30 iunie 2010, Mariana Lazanu, la solicitarea Mariei Onu, i-a comunicat acesteia notele initiale sau finale obtinute de mai multi candidati, desi, la momentul respectiv, aceste informatii nu erau destinate publicitatii.

De asemenea, Onu a pretins si a primit suma totala de 10.000 lei de la cinci elevi pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie in scopul promovarii in mod fraudulos a examenului de bacalaureat la aceasta disciplina.

In acelasi scop, in data de 30 iunie 2010, prin intermediul fiicei sale Roxana Onu, Maria Elena Onu a pretins si a primit de la o denuntatoare suma de 1.500 de lei. Pentru Cornel Negrea a pretins o suma de bani neprecizata pentru a-l sprijini in vederea promovarii examenului la disciplina geografie.

In data de 27 iunie 2010, Onu le-a cerut mai multor candidati la examenul de bacalaureat si absolventi ai liceului pe care il conducea sa colecteze mai multe sume de bani pe care sa le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau in ziua urmatoare. Cu ajutorul Lilianei Balcan, absolventa a aceluiasi liceu si candidata, Onu a obtinut mostre cu scrisul candidatilor care urmau a fi favorizati pentru a li se putea identifica lucrarile si pentru a fi notati cu note mai mari de catre Mariana Lazanu.

La randul lor, Cristina-Elisabeta Dinu si Andreea-Krisztina Orban au primit suma de 300 lei de la candidata Postelnicu pentru a-i permite acesteia din urma si altor candidati sa copieze si sa comunice intre ei la proba scrisa de limba si literatura romana.

Costel Bujor, in calitate de profesor examinator la proba orala de istorie, in schimbul obtinerii unor sume de bani, i-a promis Mariei Onu ca va interveni pe langa membrii comisiei de evaluare la proba scrisa de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galati in vederea promovarii in mod fraudulos a examenului la aceasta disciplina de catre mai multi absolventi ai Liceul particular "Dimitrie Cantemir" Galati.

Prin intermediul sau, Onu i-a comunicat unui alt profesor examinator la aceeasi disciplina o lista cu numele unor elevi pentru care a intervenit in scopul obtinerii unor note mari, promitandu-i, totodata, diverse sume de bani. In schimbul unor sume de bani primite de la candidati, Onu a incercat, fara rezultat, sa identifice profesori examinatori la disciplina geografie care sa-i promoveze in mod fraudulos.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand Mariei Onu.

In data de 5 iulie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea Mariei Onu si Marianei Lazanu pe un termen de 24 de ore, iar la data de 6 iulie 2010, Tribunalul Galati a hotarat luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara fata de Maria Onu si fata de Mariana Lazanu luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea. Fata de Lazanu, aceasta masura a fost inlocuita de Curtea de Apel Galati cu cea a obligarii de a nu parasi tara.

Prin prezentul rechizitoriu, procurorii au solicitat Curtii de Apel Bucuresti luarea masurii arestarii preventive fata de Maria Elena Onu, Roxana Onu si Viorel Orghei si luarea masurii obligarii de a nu parasi tara fata de Mariana Lazanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.
Sursa: rNews

Articol citit de 3976 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ORDD
rank 5
Corecta aceasta masura !
Sa se faca cercetari si la liceul confesional Emanuel din Oradea. Acolo va gasi,, o intreaga increngatura,, de relatii si caracatite.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor