Bate vant de libertate la Chisinau

Autor: Ana Ilie
Joi, 08 Octombrie 2009, ora 23:36
5858 citiri
Bate vant de libertate la Chisinau

Bate un vant de libertate in Republica Moldova, unde tinerii si adultii nu s-au mai sfiit sa declare, pentru Ziare.com, ca merg pe strada mai bucurosi, mai plini de speranta, si ca nu se mai tem sa poarte tricouri inscriptionate cu "Basarabia, pamant romanesc".

La jumatate de an de la evenimentele sangeroase din R. Moldova, sute de tineri s-au adunat, miercuri seara, in binecunoscuta de-acum Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, locul unde au inceput, la 7 aprilie 2009, protestele impotriva regimului comunist.

Au aprins lumanari si au semnat o petitie prin care cer dreptate in numele celor trei tineri omorati in bataie atunci si a celor agresati si hartuiti chiar in propriile locuinte.

Doru, un tanar in varsta de 17 ani, a participat si la mitingul din 7 aprilie si la cel din 7 octombrie. "Eu personal imi cunosc istoria, ca toti cei care au venit aici sa-i sustina pe Valeriu Boboc si Eugen Tap, care au decedat din cauza politistilor care au aplicat tortura", explica el. A fost o zi grea: "M-am invatat minte - in ziua aceea credeam ca suntem putere a statului, dar din cauza lui Tkaciuc de la comunisti am fost manipulati. Dar nu regret ca am fost acolo"...

"Sa comemoram ziua aceea pentru ca a fost si plina de bucurii, dar si de necazuri, fiindca in ziua aceea am putut sa ies si sa-mi exprim gandul. Fiindca eu cred in faptul ca Moldova e un pamant romanesc si asta imi aduce multa fericire, sa ies in piata si sa strig asta in gura mare", continua el.

Asculta-l aici pe Doru povestind cum se simte libertatea peste Prut.

Pentru Eugen, tot de 17 ani, mitingul de marti inseamna tot comemorarea "adevaratilor martiri ai luptei noastre pentru libertate".

A participat si la 7 aprilie "de luni pana joi", si a simtit pe propria piele schimbarea - la propriu. "Schimbarea a fost mai mult una interioara, m-am simtit mai liber, nu ma tem sa merg pe strada cu un tricou pe care scrie "Basarabia pamant romanesc". Chiar daca am inteles ca au fost agresati niste tineri pentru asta, acum nu ma tem ca va veni politia. Si am mai multa speranta. Am speranta sa fie o guvernare democratica, o presa libera, sa pot privi mai multe canale la tv".

Ce il doare insa pe Eugen cel mai tare este viitorul. "Sper ca noul ministru al Educatiei sa incheie un acord cu ministerul Educatiei de la Bucuresti, ca sa am sanse mai mari sa obtin acolo o bursa sa invat si sper sa se ridice nivelul de trai in tara pentru mine, pentru familia mea, pentru ca vreau sa ma intorc aici. Vreau sa invat la Bucuresti si sa ma intorc aici".

Asculta aici cum isi doreste Eugen sa fie Moldova pe viitor.

Pentru Ion, in varsta de 27 de ani, membru al organizatiei de tineret a PLDM Balti, convocarea a venit de la partid, insa convingerea este pur personala, fiind un participant implicat in ambele actiuni.

"Am luptat in ambele campanii ca sa doboram comunismul si am suferit si noi la 7 aprilie. La Balti am organizat un miting de sustinere al celor care erau la Chisinau pe data de 7, desigur ca a fost mai mic si am fost imprastiati mai repede, dar am putut sa fim alaturi de prietenii, colegii nostri de la Chisinau, care erau la fel de dezamagiti cum eram si noi. Am fost abia pe 8 la Chisinau, ca sa vedem ce s-a intamplat, am fost blocati sa venim incoace, mai ales noi organizatia PLDM", povesteste el.

Situatia in prezent este mult schimbata, simte Ion. "Vad cunoscuti, prieteni, oameni pe care ii intalnesc si discut cu ei, se simt mai bine in tara asta, nu mai este presiunea aceea psihologica ca ai putea sa fii agresat daca gandesti altfel si eu sincer ma simt altfel, merg altfel pe strada, mai bucuros, mai vesel de viata". Este insa constient ca "schimbarile se fac treptat, rezultatele nu se observa imediat".

Asculta-l aici pe Ion povestind cum a trait protestele din 7 aprilie.

Binecunoscuta jurnalista Natalia Morari, cea care a stat ani de zile in coasta comunistilor si a fost una dintre prezentele importante la mitingul din 7 aprilie, crede ca " orice persoana trebuia sa vina astazi aici; a trecut jumatate de an dupa 7 aprilie, o zi care pe toata viata va intra in istoria Moldovei".

"Au avut loc niste evenimente foarte triste, avand in vedere moartea celor trei baieti si cei care au fost batuti; eu am stat in arest la domiciliu. Eu cred ca orice om normal care nu-i indiferent trebuia sa vina astazi aici".

Si de la nivelul presei incepe sa se vada schimbarea, insa Morari indeamna la rabdare si realism. "Schimbarea de regim inseamna foarte mult. Nu trebuie sa fim naivi sa credem ca schimbarea se intampla intr-o saptamana sau doua, schimbarea se intampla in zeci de ani".

"Eu sper ca se va schimba ceva in tara si deja simt ca se schimba, daca vedem care e situatia cu mass-media, care face direct-show de la Parlament, eu nu stiu daca aceste schimbari vor fi adevarate, trebuie sa treaca un timp ca sa ne dam seama, dar pentru mine inseamna foarte mult, deoarece eu vreau sa traiesc in tara asta, copiii mei sa traiasca aici, pentru mine e important sa fie o tara normala, democratica", si-a exprimat ea speranta pentru Ziare.com.

Ascult-o pe Natalia Morari vorbind despre schimbarea de regim in Moldova aici.

Oleg Brega, in varsta de 35 ani, este unul dintre initiatorii mitingului din 7 octombrie. "Adevaratii organizatori sunt insa fratele meu, Ghenadie Brega si doamna Valentina Cusnir, ex-deputat", la fel ca si "doua organizatii initiatoare, Hyde Park si un grup de initiativa, deci fel de fel de cetateni care au un scop comun, o intentie de a organiza aceasta actiune.... un grup de initiativa si o organizatie care are ca scop promovarea libertatii cuvantului- Hyde Park".

"Am venit pentru ca imi pasa, pentru ca de jumatate de an nu s-a scos in vileag aproape nimic despre ce s-a intamplat acum 6 luni", spune Oleg, care se considera "una dintre victime. Am fost batut de politisti in spatele guvernului pentru simplul fapt ca filmam cand ei ii bateau pe altii, am fost vizitat acasa, mi s-au sechestrat bunuri".

In prezent, Oleg se declara "o victima a fostului regim si deocamdata un suparat pe actualul regim, ca nu face mare lucru ca sa identifice vinovatii si sa-i traga la raspundere". Cu toate acestea, ceva-ceva se misca in R. Moldova: "Am reusit saptamana trecuta sa facem o serie de actiuni stradale fara incidente, cum aveau loc in ultimii ani, cand venea politia si organiza provocari, altercatii, si dupa care aresta organizatorii".

Asculta-l aici pe Oleg povestind ce l-a determinat sa iasa din nou in strada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Moldova proteste Chisinau, #Moldova proteste alegeri, #Moldova protest politie , #frauda