Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bazac: Autoritatile stiau de mult de traficul cu celule umane de la clinica Sabyc

Luni, 20 Iulie 2009, ora 23:49
1739 citiri
Bazac: Autoritatile stiau de mult de traficul cu celule umane de la clinica Sabyc

Ministrul Sanatati, Ion Bazac, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Slatina, ca autoritatile stiau de mai multe luni despre despre traficul de ovule de la clinica Sabyc, dar nu au putut interveni decat atunci cand au avut suficiente probe pentru a-i incrimina.

"In Romania exista o lege impotriva traficului de organe, o lege europeana. Agentia Nationala de Transplant (ANT) a fost infiintata tocmai pentru a evita infrigementul pe acest domeniu. Legea transpune integral directivele europene in Romania, iar la noi este interzis traficul de organe, inclusiv de ovule.

Eu stiu ca situatia creata la Bucuresti a fost o situatie care a fost supervizata de institutiile statului timp de cateva luni. Agentia Nationala de Transplant a informat despre aceasta situatie de la acel centru medical, iar acel centru avea autorizatie din partea Agentie pentru fertilizare in vitro", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Potrivit acestuia din punct de vedere al echipamnetelor medicale reprezentantii ministerului au facut verificari luni dimineata si au constatat ca echipamentele corespundeau intru totul standardelor impuse in acest domeniu, dar ca acest fapt nu ii exonereaza pe reprezentantii de faptele penale semnalate in legatura cu traficul de ovule.

"Eu nu pot eu sa comentez daca cei surprinsi asupra faptului se aflau in aceasta situatie, dar probabil ca institutiile statului, daca au luat masurile pe care stim cu totii, au avut motive. Eu cred ca au au facut foarte bine ce au facut. In Romania, traficul de organe e interzis si se pedepseste cu inchisoarea", a afirmat Bazac.

Tribunalul Bucuresti a emis, luni, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi "capii" retelei de trafic international de ovule in care este implicata clinica Sabyc: patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Medicii de urgenta din Romania si Albania au un program de lucru de tip sovietic

Bazac sustine ca medicii de la urgente sunt nevoiti sa faca ture duble, lucru ce se mai intampla doar in Romania si in Albania, acesta fiind un program de tip sovietic.

Bazac, a declarat, raspunzand unei intrebari legate de calitatea actului medical al medicilor de la unitatile de primire a urgentelor nevoiti, din lipsa personalului, sa faca ture duble, ca problema se afla pe agenda sa de lucru si incearca sa o rezolve.

"Doar in Romania, tara membra UE, si Albania, tara europeana, se mai pastreaza un program de lucru de tip sovietic", a declarat Bazac.

Acesta a declarat ca spera ca, in timp, programul medicilor de la urgente sa devina unul normal. El a sustinut ca deficitul de specialisti din domeniu ar putea fi diminuat dupa ce vor incepe sa lucreze si absolventii ultimei promotii.

Ministrul a mai declarat ca pentru a realiza acest lucru va propune unele acte normative care sa reglementeze acest domeniu dupa ce a avut o initiativa in primavara.

"Vreau sa impunem in domeniu un program de lucru european, pentru ca suntem o tara memrba a UE. Problema care se pune este ca si cei ce lucreaza in domeniu sa inteleaga corect ceea ce presupune un program de lucru european si sa-si desfasoare cum trebuie activitatea", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ion Bazac, #clinica trafic celule umane, #clinica Sabyc Bucuresti, #sistem medical sovietic , #frauda