Belarus boicoteaza summit-ul NATO de la Bucuresti

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 15:30
1916 citiri
Belarus boicoteaza summit-ul NATO de la Bucuresti

Fosta republica sovietica Belarus, vizata de sanctiuni din partea Occidentului pentru incalcarea drepturilor omului, a anuntat miercuri ca nu va lua parte la summit-ul NATO de la Bucuresti, din cauza restrictiilor impuse membrilor delegatiei sale, transmite Reuters citat de Newsin.

Belarusul este unul dintre cei mai vehementi critici ai Washingtonului, iar presedintele Aleksandr Lukasenko nu are dreptul de a intra pe teritoriul Statelor Unite sau Uniunii Europene.

Oficialii belarusi au fost invitati initial sa participe joi, la Bucuresti, la o reuniune in cadrul Consiliului Parteneriatului Euroatlantic, la care se va discuta cooperarea cu statele care nu sunt membre ale Aliantei.

"Belarusul a fost informat ca NATO a decis sa aplice restrictii la nivelul participantilor belarusi de la reuniunea Parteneriatului Euroatlantic", a anuntat Ministerul de Interne, intr-un comunicat. "In aceste conditii Belarusul a fost obligat, din motive de principiu, sa isi anuleze participarea la summitului de la Bucuresti", potrivit documentului.

Ministerul nu a dat detalii despre oficialii carora li s-a interzis accesul. "Belarusul a presupus ca va participa la nivel ministerial. Dar ni s-a spus ca exista restrictii", a afirmat o sursa apropiata ministerului.

Lukasenko a incercat sa imbunatateasca relatiile cu statele membre UE, dar continua sa denunte NATO si Statele Unite, al caror ambasador a fost invitat sa paraseasca luna trecuta Minskul.

Pe de alta parte, Statele Unite considera regimul presedintelui Aleksandr Lukasenko drept "ultima dictatura din Europa".

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
#Belarus, #summit, #NATO, #Lukasenko, #boicot, #Bucuresti, #dictatura , #frauda