Bilant final: Criticile lui Taubman, constructive pentru Romania?

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 22:51
3320 citiri
Bilant final: Criticile lui Taubman, constructive pentru Romania?
Foto: realitatea.net

Nicholas F. Taubman, omul de afaceri care pentru trei ani s-a convertit in diplomat al Washingtonului la Bucuresti, intra in galeria ambasadorilor americani care nu au ezitat sa-i critice vehement pe politicienii romani pentru insuficienta lor determinare de a combate coruptia.

Asa ca a venit vremea, la sfarsit de mandat, sa se traga linie si sa se vada cat de constructive si in ce sens i-au atins pe politicienii romani criticile ambasadorului american.

Taubman, un afacerist ambasador la Bucuresti

Fara a fi un diplomat de cariera in momentul numirii sale la post la Bucuresti, dar avand experienta ca om de afaceri, Nicholas Taubman nu a ezitat sa fie direct in timpul celor trei ani petrecuti in Romania si sa critice derapajele legislativului roman in lupta impotriva coruptiei, ceea ce a starnit nemultumirea unor reprezentanti ai clasei politice autohtone.

De altfel, prin criticile formulate la adresa politicienilor romani in legatura cu ritmul lent al reformelor in justitie sau al luptei anticoruptie, Nicholas Taubman a urmat aceeasi linie ca si predecesorii sai de dupa 1996, de la James C. Rosapepe si Michael Guest - cel mai vehement critic al clasei politice romanesti si al coruptiei de la Bucuresti - pana la Jack Dyer Crouch II.

Fost magnat al pieselor de automobile si sustinator al campaniei electorale a lui George W. Bush pentru Casa Alba, membru al uneia dintre cele mai bogate familii din statul american Virginia si absolvent al Universitatii din Pennsylvania, Nicholas F. Taubman a fost confirmat in calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania la 28 octombrie 2005.

O zi mai tarziu depunea juramantul in prezenta secretarului de stat american Condoleezza Rice, iar in 5 decembrie 2005 noul ambasador al SUA i-a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu.

In prima conferinta de presa sustinuta in calitate de ambasador, in 9 decembrie 2005, Nicholas Taubman si-a prezentat prioritatile mandatului. El a declarat ca misiunea sa este de a sprijini Romania pe drumul construirii democratiei si a avertizat autoritatile romane ca trebuie sa acorde atentie coruptiei si aplicarii legii.

Taubman a punctat si subiectul adoptiilor internationale si a spus ca pozitia administratiei americane este de a finaliza adoptiile incepute inaintea instituirii moratoriului din 2001. Tot atunci a mai spus, referindu-se la justitia din Romania, ca "legile nu sunt de folos daca nu sunt severe si nu sunt aplicate de magistrati agresivi, care sa dea pedepse aspre pentru infractiuni grave".

De asemenea, Taubman a explicat ca un alt obiectiv al misunii sale este de a sustine dezvoltarea sectorului privat si a economiei de piata.

Politicieni romani deranjati de criticile ambasadorului

Primele interventii publice ale lui Taubman in calitate de ambasador al SUA la Bucuresti au facut referire la antisemitismul din Romania si la decizia PNL de a retrage trupele romane din Irak si Afganistan.

Taubman a fost extrem de critic la adresa Romaniei, chiar daca a identificat anumite progrese - recunoasterea Holocaustului, stabilirea unei zile nationale a Holocaustului si faptul ca elevii de liceu afla adevarul despre Holocaust.

Taubman a spus insa ca este ingrijoratoare situatia din universitati unde unii profesori de istorie continua sa nege existenta Holocaustului in Romania, precum si responsabilitatea lui Antonescu in acest sens.

Ambasadorul i-a criticat si pe reprezentantii mass-media, acuzati ca prezinta jumatati de adevar pe aceasta tema si ca par sa glorifice criminali de razboi. Taubman a fost deranjat si de microbistii care, prin calificativele folosite pe stadioane, instiga la ura rasiala si etnica impotriva echipelor adverse. Nemultumirea i-a fost starnita si de atacarea marsurilor pasnice ale grupurilor minoritare.

Cea mai recenta tinta din discursurile lui Taubman a fost clasa politica, in randul careia sunt politicieni care continua sa promoveze antisemitismul, xenofobia si bigotismul.

Taubman a criticat in termeni duri, in cel de-al doilea an de mandat, disensiunile clasei politice romanesti si situatia din justitie, ceea ce a generat reactii vehemente din partea politicienilor romani.

Intr-un interviu din iulie 2007 acordat saptamanalului Academia Catavencu, Taubman mentiona ca imaginea Romaniei este afectata foarte mult de cultura coruptiei, subliniind ca autoritatile trebuie sa sprijine anchetarea oficialilor corupti.

Modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala operate in Parlament l-au facut in noiembrie 2007 sa aprecieze ca initiativele parlamentarilor transforma legea intr-o "lege proasta".

Dupa reactiile mai multor politicieni vizibil deranjati de declaratiile sale, Taubman a precizat intr-un comunicat, in 15 noiembrie 2007, ca a vorbit "in calitate de prieten al Romaniei, tara care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite ale Americii".

"Atunci cand voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relatie stransa, voi continua sa imi exprim punctul de vedere. Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin", a punctat Taubman.

Si in 2008, Taubman a fost tinta unui atac venit din partea unui politician roman. Intr-o scrisoare trimisa in 2 iunie ambasadorului SUA, presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, il acuza de comportament terorist pentru ca ar fi poruncit fraudarea alegerilor locale din iunie 2008, in conditiile in care PRM nu a obtinut un scor bun. Ambasada SUA la Bucuresti a comunicat ca nu considera ca scrisoarea merita vreun comentariu.

Atacul lui Vadim Tudor l-a determinat pe ambasadorul Frantei la Bucuresti la un gest de solidaritate, iar ambasadorul Henri Paul a respins vehement acuzatiile formulate de PRM la adresa lui Taubman, pe care le-a catalogat drept nedemne de un partid democratic.

Pentru Taubman, cei trei ani petrecuti la Bucuresti ca sef de misiune diplomatica s-au scurs foarte repede, a marturisit acesta recent la postul national de televiziune. Daca ar fi sa numeasca cea mai mare multumire din timpul mandatului sau, atunci oficialul american ar alege un eveniment relativ recent: summitul NATO.

Fostul om de afaceri, in prezent diplomat, spune insa ca nu mai vrea sa continue niciuna dintre "cariere". Taubman vrea sa nu mai lucreze atat de intens si sa se dedice actelor de binefacere si muzeului de arta contemporana pe care sotia sa l-a infiintat in Virginia de Vest.

Nicolas Taubman isi va prezenta joi discursul de incheiere a mandatului sau, in conditiile in care presedintele George W. Bush, cel care l-a numit in functie, se pregateste sa plece de la Casa Alba.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei, discursul se va referi la relatiile bilaterale, sistemul judiciar si statul de drept, investitiile americane si educatia din Romania, adica exact acele domenii pentru care Taubman a manifestat un interes deosebit pe durata sederii sale in Romania.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
#Nicholas Taubman, #critici, #mandat, #sfarsit, #SUA, #ambasador, #Romania , #frauda