Ziare.com

Biserica Greco-Catolica cere implicarea statului in diferendul retrocedarilor

Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:58

   

Biserica Greco-Catolica cere implicarea statului in diferendul retrocedarilor
Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica este dispusa sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa si cu autoritatile in rezolvarea diferendului legat de retrocedarea lacasurilor de cult.

Biserica arata ca este nevoita sa se adreseze justitiei doar in situatiile in care Biserica Ortodoxa refuza sa ii restituie proprietatile ce i-au apartinut inainte de 1948, cand a fost interzis cultul, se arata intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Vineri, Patriarhia Romana s-a aratat ingrijorata in legatura cu incercarea Bisericii Greco-Catolice de a recupera in instanta lacasurile de cult, casele parohiale si cimitirele care au apartinut ortodocsilor, sustinand ca ambele culte trebuie sa aiba "sprijinul statului in rezolvarea acestei probleme".

Biserica Unita atrage atentia ca acele comisii mixte de dialog, care ar fi putut rezolva diferendele locale fara a se mai recurge la justitie, nu functioneaza din cauza refuzului Bisericii Ortodoxe de a accepta retrocedarea, chiar si in localitatile in care exista doua sau mai multe biserici, cea construita de greco-catolici fiind in unele cazuri inchisa.

"Statul roman are datoria morala si competenta de a legifera restituirea proprietatilor confiscate Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist. Solutiile reparatorii trebuie gasite impreuna cu Biserica Unita, victima abuzului din 1948, si nu impotriva ei", mentioneaza Biserica Greco-Catolica.

De asemenea, se precizeaza ca, in instanta, Biserica Unita solicita numai recuperarea acelor bunuri care i-au fost confiscate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1846 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este un drept legitim,,,,,majoritatea greco-catholicilor in '47-'48 au intrat in temnitza pe ani grei

inclusiv arhiepiscopul Hossu cel care a citit proclamarea independentei a romaniei de la 1918 de la Alba Iulia,,,,,au murit in temnitele comuniste calai fiind si o parte din ortodoxi sai f,,ut de criminali care azi inca mai conduc biserica ortodoxa,,,ortodoxi neam de criminali sau asociat cu comunisti,la confiscarea averilor si a bisericii greco-catholice ca azi sa fie stapini pe ele,,,,,,,,,TOATE DAR TOATE TREBUIE CEDATE INAPOI IAR VICTIMELE SI FAMIILE LOR SA FIE DESPAGUBITE DE ROMANICA,,,,,,,,

 

Adevaratii romani in Transilvania si Ardeal au fost greco-catholici,,,,,romani ardeleni

in rest ortodoxi slavizati niste nemernici sai f,,ut,,pe toti pe rind,,,miticii toti sant ortodoxi si criminali,,,,

 

Despre pozitia greco-catolica

Detalii despre acest comunicat gasiti la adresa: http://www.greco-catolica.org/a447-Raspunsul-Bisericii-Greco-Catolice-la-pozitia-Patriarhiei-Romane.aspx

De asemenea, pe site-ul www.greco-catolica.org puteti gasi mai multe stiri/informatii despre proiectul de lege 368/2007 initiat de trei deputati PD-L prin care se doreste confiscarea bunurilor greco-catolice si implicit suprimarea din nou a Bisericii Greco-Catolice.

 

vasile 2 & dr

Vad ca habar n-aveti de istoria adevarata a romanilor pentru ca nu pomeniti nimic de vremea de dinainte de 1700. Unde erati cu ai vostri inaintasi? Ati aparut din motive pur politice,ati furat tot de la ortodocsi,v-ati inhaitat cu ungurii,ati produs durere in Ardeal cand ati distrus manastiri ortodoxe cu tunurile lui bukow si ucis calugari romani ortodocsi pentru ca nu au trecut la voi. RUSINE!!!Pseudo-biserica hibrid de tradatori ati fost si sunteti si acum. Nu va intereseaza deloc Imparatia Cerurilor si mantuirea ci numai capatuirea, imbogatirea si o imparatie pamanteana.Va asteapta Purgatoriul pentru ca in Rai cu ortodocsi nu suferiti sa fiti.Vai de voi la Judecata lumii.

 

Mai Ghery ai aceasi mentalitate comunista,,,,,,inainte de 1700 nici nau existat ortodoxi in ardeal,,,

era o biserica slava ceva mistic cum e si in zilele noaste si care tine romanica in primitivism,,,ori va trageti de la Roma si atunci imbratisati biserica catholica,,,ori va trageti din stepe sa ramineti pe mai departe slavi rusofili,,,,si primitivi,,miticilor puteti ramane ortodoxi sa va f,,ut,,,,,doar dati bisericile inapoi pe care leati furat nemernicilor,,,,,,,,,,

vai

ce limbaj elevat.e de la Scoala Ardeleana? daca toti gr-cat vorbesc asa nu ma mir de unde atata mizerie mentala,intelectuala si mai ales atata ura si ignoranta. ia vezi ce zic arheologii,documentele din arhive de vremurile de dinainte de 1700.burta pe carte sau ...

Asai ca deja ma inerveaza prostia si lasitatea voastra,,,,,,da scoala ardeleana si intelectuali din transilvania au tiparit primele biblii in litere latinice din fa.cking slavona sau chirilice,,,,

poate eu sant vulgar ca d,racu dar tu esti mincinos si hot,,dati bisericile greco -catholice inapoi si in rest pace si primitivism,,,,,ma bucura chind miticii raman primitivi si ortodoxi,,,,,sport national,,,,trasul pe coate de trei pri in jurul manastirilor,,,si bataie la apa sfintita in January,,,,,in rest numai de bine,,,,,,

Mai ghery ma pun cu burta pe piz,,da lui so,rata,,,,,ati furat biserici,,pe preoti iati bagat in inchisori si morminte,,,

cu legitimarea BOR ului,,care erau unelte comuniste,,,,,si tu imi tii prelegeri de bune maniere,,,,,sa te f,,ut pe tine si toti ortodoxi cami vine sa ma c,,ac in bisericile voastre ortodoxe asa ura am prins de im,becilitatea si sensibilitatea voastra a hotilor de ortodoxi criminali,,,,

raspunsuri decente

Fratilor,

Va rog pastrati decenta in afirmatii. Chiar daca sunteti ortodocsi sau greco-catolici, puteti vorbi frumos si fara sa va injurati.

 

Ai dreptate,,dar cred ca ,cu minusi nu se poate,,,

vor mai trece chiteva secole sa le dea ortodoxi inapoi ca doar sant lenti la capatina,,,,,,,,,

Retrocedarea proprietatilor

Nu cred ca vor trece secole. Exista justitie daca nu vor dori sa le dea de buna voie.

E culmea ca in anul 2009 sa iti legitimizezi hotia si crima pe un act abuziv din 1948.

Iar vinovati pentru aceasta marlanie nu sunt ortodocsii de rand, ci acei ierarhi care au ramas inchinandu-se tot "catre rasarit". Pentru ca exista si altfel de ierarhi in BOR, cum ar fi IPS Corneanu de exemplu.

Retrocedarea proprietatilor

Nu cred ca vor trece secole. Exista justitie daca nu vor dori sa le dea de buna voie.

E culmea ca in anul 2009 sa iti legitimizezi hotia si crima pe un act abuziv din 1948.

Iar vinovati pentru aceasta marlanie nu sunt ortodocsii de rand, ci acei ierarhi care au ramas inchinandu-se tot "catre rasarit". Pentru ca exista si altfel de ierarhi in BOR, cum ar fi IPS Corneanu de exemplu.

Gura bate c--u!

Mai vasy 2, in privinta bisericii greco-catolice sunt de acord cu tine , dar incearca sa te mai educi un pic. Ieri ma injurai si ma faceai evreu, cred ca ar trebuii din cand in cand sa te privesti in oglina si mai ales atentie la limbaj.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor