Biserica Greco-Catolica cere implicarea statului in diferendul retrocedarilor

Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:58
2114 citiri
Biserica Greco-Catolica cere implicarea statului in diferendul retrocedarilor
Foto: voxvocis.us

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica este dispusa sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa si cu autoritatile in rezolvarea diferendului legat de retrocedarea lacasurilor de cult.

Biserica arata ca este nevoita sa se adreseze justitiei doar in situatiile in care Biserica Ortodoxa refuza sa ii restituie proprietatile ce i-au apartinut inainte de 1948, cand a fost interzis cultul, se arata intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Vineri, Patriarhia Romana s-a aratat ingrijorata in legatura cu incercarea Bisericii Greco-Catolice de a recupera in instanta lacasurile de cult, casele parohiale si cimitirele care au apartinut ortodocsilor, sustinand ca ambele culte trebuie sa aiba "sprijinul statului in rezolvarea acestei probleme".

Biserica Unita atrage atentia ca acele comisii mixte de dialog, care ar fi putut rezolva diferendele locale fara a se mai recurge la justitie, nu functioneaza din cauza refuzului Bisericii Ortodoxe de a accepta retrocedarea, chiar si in localitatile in care exista doua sau mai multe biserici, cea construita de greco-catolici fiind in unele cazuri inchisa.

"Statul roman are datoria morala si competenta de a legifera restituirea proprietatilor confiscate Bisericii Greco-Catolice de catre regimul comunist. Solutiile reparatorii trebuie gasite impreuna cu Biserica Unita, victima abuzului din 1948, si nu impotriva ei", mentioneaza Biserica Greco-Catolica.

De asemenea, se precizeaza ca, in instanta, Biserica Unita solicita numai recuperarea acelor bunuri care i-au fost confiscate.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...