Ziare.com

BOR, criticata din nou de patriarhul rus Aleksei al II-lea

de Adriana Toma
Marti, 18 Decembrie 2007, ora 18:02

   

BOR, criticata din nou de patriarhul rus Aleksei al II-lea
Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane privind reactivarea a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova este "amestec brutal si incalcare a normelor canonice ale Bisericii Ortodoxe Ruse", a acuzat, marti, patriarhul Moscovei Aleksei al II-lea, in cadrul unei intrevederi cu mitropolitul Cehiei si Slovaciei Hristofor, transmite NewsIn.

Aleksei al II-a lea a criticat Biserica Ortodoxa Romanca in cadrul intalnirii cu Hristofor, caruia i-a multumit in acelasi timp pentru "sprijinirea ferma" a pozitiei Patriarhiei Ruse in conflictul cu Patriarhia Romana.

"Aceste eparhii vizeaza si teritoriul ucrainean si va multumim din suflet pentru pozitia clara in aceasta problema. Asemenea momente trebuie sa-si gaseasca solutii pe calea dialogului, dar, din pacate, negocierile din Bulgaria nu au adus rezultate - partea romana continua sa insiste asupra deciziilor sale, argumentandu-si pozitiile prin propria intelegere a istoriei. Dar, in opinia noastra, acest amestec brutal este o incalcare grava a normelor canonice ale Bisericii Ortodoxe", a spus Aleksei al II-lea.

Mai mult, Aleksei al II-lea a subliniat faptul ca decizia Sinodului Bisericii Romane privind reactivarea celor trei eparhii in Republica Moldova a venit imediat dupa alegerea noului patriarh roman Daniel, a anuntat serviciul de presa al Patriarhiei Ruse. Biserica Ortodoxa a Cehiei si Slovaciei sustine pozitia bisericii-mama a Bisericii Ortodoxe Ruse, a spus, la randul sau, mitropolitul Hristofor.

Atitudinea Bisericii Cehe fata de reactivarea de catre Biserica Romana a trei eparhii in Republica Moldova a fost expusa intr-o scrisoare expediata la 14 decembrie patriarhului Aleksei al II-lea in care mitropolitul Hristofor aprecia, printre altele, ca "asemenea decizii ar fi trebuit adoptate dupa discutii in comun si nu in mod unilateral".

Aleksei al II-lea a scos in evidenta relatiile stranse dintre cele doua Biserici, care au fost stabilite in urma cu mai bine de jumatate de secol, cand Biserica Ortodoxa Rusa i-a acordat autocefalie Bisericii Ortodoxe a Cehiei si Slovaciei, devenindu-i Biserica-mama.

Relatiile dintre Bisericile ortodoxe rusa si romana s-au tensionat dupa ce Sinodul Bisericii Romane a decis, in 24 octombrie, reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Republici Moldova Episcopia de Balti, fosta a Hotinului, cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud, fosta Cetate Alba Ismail, cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria, cu sediul la Dubasari.

Biserica Ortodoxa Rusa a cerut Bisericii Ortodoxe Romane sa renunte la reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova si Ucrainei, intentia fiind considerata neprietenoasa fiindca teritoriile apartin canonic Patrirhiei de la Moscova, informeaza NewsIn.

Protestand fata de "noi agresiuni in spatiul sau canonic, Biserica Ortodoxa Rusa cere Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa anuleze deciziile adoptate anterior", se spune intr-o declaratie difuzata miercuri de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

"Sfantul Sinod a primit cu profunda ingrijorare si regret vestea ca Biserica Ortodoxa Romana a decis sa constituie pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trei eparhii cu sediile in orasele Balti, Cantemir si Dubasari", se mai spune in declaratie.

Potrivit autorilor documentului, decizia partii romane nu numai ca va distruge perspectivele cooperarii celor doua patriarhate, dar in mod inevitabil "va provoca haos in familia ortodoxiei mondiale" si "va crea o noua amenintare pentru buna intelegere interetnica intr-o regiune unde in mod traditional locuiesc mai multe etnii".

Intentia Bisericii Ortodoxe Romane de a reactiva eparhia Dubasarilor si a intregii Transnistrii in cadrul Mitropoliei Basarabiei a produs neumeriri in randul membrilor Sindoului Bisericii Ortodoxe Ruse, mai ales ca oamanturile din partea stanga a Nistrului nu au fost niciodata parte a Basarabiei istorice, asa cum sustin ierarhii rusi.

"Acest pas al Sfantului Sinod al Bisericii Romane constituie o nerespectare a insesi bazelor oranduirii bisericesti si contravine canoanelor sfinte ale Bisericii", subliniaza ierarhii Bisericii ruse. In plus, aceasta ultima decizie, se mai spune in declaratie, continua si agraveaza "caracterul anticanonic" al hotararii anterioare din 1992, de reactivare a Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova.

"In situatia creata, extrem de dificila, Patriarhia Moscovei mentine totusi, din partea sa, atasamentul fata de idea unui dialog orientat spre obtinerea unei intelegeri bisericesti prin revederea deciziei Sfantului Sinod al Patriarhiei Romane, in acord cu canoanele Bisericii", se mai spune in declaratia ierarhilor rusi.

De aceeais parere este si Mitropolia Republicii Moldovei subordonata Patriarhiei Ruse, care a calificat decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de infiintare a trei noi eparhii in Basarabia drept "un amestec direct si agresiv in teritoriul canonic al altei entitati bisericesti".

Decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Romane de a redeschide trei eparhii noi in Republica Moldova, dintre care una in Transnistria, constituie o noua cruciada impotriva Bisericii Ortodoxe Ruse si destabilizeaza atmosfera in toata Europa de Est, a declarat si episcopul Tiraspolului si Dubasarilor, Iustinian.

"Atunci cand se anunta crearea a trei eparhii romanesti noi pe un teritoriul ce intra in jurisdictia Bisericii Ortodoxe Ruse, cu care Biserica romana are in mod oficial o comunicare frateasca - acest lucu poate fi calificat fara exagerare drept hotie la drumul mare", a apreciat Iustinian.

Initial, autoritatile Republicii Moldova au refuzat recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, supunand credinciosii si clericii ei persecutiei metodice si sistematice. La 26 ianuarie 1999, Mitropolia Basarabiei s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamand incalcarea dreptului la libertate religioasa de catre autoritatile Republicii Moldova.

La 13 decembrie 2001, CEDO a constatat incalcarea prevederilor articolelor 9 si 13 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului de catre autoritatile Republicii Moldova si a dispus recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, decizie ce a dus la recunoasterea Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile Republicii Moldova.

Biserica Ortodoxa Romana vrea sa reactiveze trei eparhii din cuprinsul Mitropoliei autonome a Basarabiei, eparhii ce fusesera fortate sa isi intrerupa activitatea de catre puterea sovietica.

Reactivarea eparhiilor a urmat atat hotararii definitive si irevocabile a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 2004, cat si modificarilor inregistrate la Statutul de organizare si functionare a Mitropoliei autonome a Basarabiei, care a fost recunoscuta drept "succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv", cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria.

Aceste eparhii au fost reactivate de Mitropolia autonoma a Basarabiei si inregistrate oficial de catre Guvernul Republicii Moldova, dispunand de personalitate juridica de cativa ani.

Astfel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut altceva decat sa ia act cu binecuvantare de recunoasterea juridica a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile de stat ale Republicii Moldova, astfel ca decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in legatura cu noua configuratie bisericeasca din Republica Moldova nu se doreste in nici un caz a fi generatoare de situatii conflictuale, ea nefiind decat o recunoastere a unei stari de drept.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 781 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Indemn la realism

Patriarhul Alexei al II-lea sa-si vada de credinciosii din tara Sfintiei Sale si sa nu mai aiba grja altora. Ne-am cam saturat de nedreptatile venite din acea parte a lumii...

 

Tovarasul K.G.B.-ist Aleksei al II-lea...

...considera "pe buna dreptate" ca Pactul Molotov-Ribbentrop este inca in vigoare si ca sferele de influenta statornicite de catre cei trei mari tartori ai timpului, Stalin, Churchill si Roosevelt, sunt inca valabile ! Panimaes ?

Pentru cauza lui Marx, Engels, Lenin si Stalin, inainte - pana la prabusirea totala !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor