Buget relaxat pentru urmatorul Guvern

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 09:00
2006 citiri
Buget relaxat pentru urmatorul Guvern

Actualul cabinet ii lasa mostenire viitorului executiv un buget cuminte. Domeniile care vor primi cele mai mari sume sunt asistenta sociala, educatia si transporturile.

Proiectul de buget pentru 2009, obtinut de jurnalistii de la Evenimentul Zilei, prevede cheltuieli mai mari pentru asistenta sociala, pentru sustinerea cresterii pensiilor si pentru investitii in sectorul public. Acestea din urma se ridica la 6% din PIB, respectiv 34,9 miliarde de lei.

Propunerile Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru bugetul de stat din 2009 au in vedere venituri de 224,5 miliarde de lei, reprezentand 38,8% din produsul intern brut (PIB), in crestere cu 2,3 puncte procentuale fata de veniturile din acest an. Cheltuielile vor creste cu doua puncte procentuale, pana la 236 de miliarde de lei (40,8% din PIB). Astfel, guvernul si-a programat sa nu depaseasca un deficit bugetar de 2% din PIB. Guvernul estimeaza ca inflatia va fi, la sfarsitul anului viitor, de 4,5%.

Putini bani in plus pentru bugetari

Cheltuielile de personal prevazute in bugetul de stat cresc usor, cu doar 2,02%. Proiectia bugetara elaborata de tehnicienii Ministerului Finantelor nu a avut in vedere majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, votata de parlament si avand avizul Curtii Constitutionale. In cazul in care legea va ajunge sa fie aplicata, constructia bugetara va fi data peste cap.

Salariu mediu net, in 2009, 1.384 lei

Domeniul care va creste cel mai mult anul viitor va fi, ca si in acest an, cel al constructiilor, fiind prognozata o crestere de 12,8% a valorii adaugate brute.

Salariul mediu net se va situa, in 2009, la 1.384 lei, in crestere de numai 10% fata de anul acesta, conform cifrelor estimate de MEF. Pensia medie se va majora de la 567,8 lei la 709,3 lei.

Proiectul bugetului de anul viitor mai prevede ca angajatii la institutiile publice centrale si locale, cu exceptia celor care se autofinanteaza, nu vor primi tichete de masa. Iar pensionarii nu vor beneficia pentru 2008 de compensarea in bani a tichetelor de calatorie cu trenul pe care nu le-au utilizat.

Cota unica si impozitele, nemodificate

Contributiile de asigurari sociale nu vor mai scadea in perioada 2009-2011, dupa ce, in ultimii trei ani, au scazut cu 10 puncte procentuale.

Conform documentului elaborat de MEF, nivelul accizelor pentru produse precum cafeaua, bijuteriile din aur si/sau din platina, articolele din cristal va continua sa scada treptat pana la eliminarea acestora, in 2010 - 2011.

Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vine minivacanța de 1 mai și Paște, iar pensionarii se întreabă deja ce se va întâmpla cu drepturile lor financiare. Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 25 aprilie, ca plata...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#PIB, #buget, #salarii, #pensie, #inflatie, #constructii, #MInisterul Economiei si , #frauda