Bulgarii ne acuza ca le-am furat obiceiul martisorului

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 12:10
6595 citiri
Bulgarii ne acuza ca le-am furat obiceiul martisorului

"Romanii incearca sa uzurpe obiceiul traditional bulgaresc al Babei Marta si al martenitsa!" Este vorba practic despre sarbatorile Babei Dochia si Martisorului, scrie presa bulgara de vineri. Avertismentul apare in presa bulgara de vineri, care acuza romanii ca si-au insusit cele doua ritualuri bulgaresti, pe care le-au redenumit apoi, fara niciun fel de rusine. Vecinii de la sud ne pun astfel la zid pentru nevinovatul simbol al primaverii, invinuindu-ne de un fals ordinar.

"Oricine navigheaza pe Internet poate cadea in plasa falselor informatii potrivit carora snurul alb-rosu face parte dintr-o sarbatoare traditionala romaneasca, numita martisor", scriu jurnalistii publicatiei Standart.

O privire mai atenta asupra celor doua obiceiuri ne arata insa ca ele dateaza din cele mai vechi timpuri in cele doua teritorii, cu tot cu asemanarile care au atras de data asta suspiciunile bulgarilor. Este si normal ca intre datini sa existe legaturi, avand in vedere vecinatatea dintre cele doua popoare. Mai mult, sarbatori similare de celebrare a primaverii gasim si in Macedonia sau Albania.

In Romania, cele mai vechi dovezi ale sarbatorii traditionale de martisor au fost gasite de arheologi la Schela Cladovei, in Mehedinti, si dateaza de acum mai bine de 8.000 de ani. Acolo au fost gasite pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie, culorile a caror impletire simbolizeaza geneza si regenerarea vietii. Martisorul este cunoscut in popor drept sarbatoarea traditionala a primaverii, ocazie cu care femeile primesc mici cadouri legate cu un snur alb-rosu.

Datina asemanatoare din Bulgaria poarta numele de Martenitsa si este legata de perioada hanului Asparuh, cel care i-a condus pe bulgari pe teritoriul actualei lor tari in anul 681. Atunci apare pentru prima data impletirea a doua fire - alb si rosu - ca simbol care ii fereste pe oameni de necazuri. Ca si la romani, martenitsa se poarta din prima zi a lunii martie. De cele doua fire rasucite intre ele se agata monede sau margele, ca o amuleta protectoare impotriva spiritelor rele.

O alta sarbatoare pe care bulgarii ne-au acuzat ca le-am furat-o este cea a Babei Marta, echivalentul Babei Dochia, la noi. Aceasta este una dintre cele mai indragite datini din calendarul popular bulgaresc, facand referire la o batrana care isi schimba dispozitia de la o zi la alta. Atunci cand Marta zambeste, soarele straluceste pe cer, iar atunci cand este suparata, vremea urata isi face simtita prezenta.

Citeste si:
România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"
România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"
România rămâne în fruntea topurilor negative. Potrivit Eurostat, țara noastră are cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18...
Necazul Elenei Udrea în Bulgaria: "Nu mai vrea să fie plimbată cu duba de la Sofia la Blagoevgrad"
Necazul Elenei Udrea în Bulgaria: "Nu mai vrea să fie plimbată cu duba de la Sofia la Blagoevgrad"
Elena Udrea a avut termen joi, 26 mai, în procesul în care a fost deja condamnată la opt ani de închisoare cu executare. Ar fi urmat să fie audiată prin videoconferință, după ce s-a...