Camera Deputatilor respinge returnarea unei datorii catre SUA

Marti, 18 Martie 2008, ora 15:49
1250 citiri
Camera Deputatilor respinge returnarea unei datorii catre SUA

Camera Deputatilor a respins marti un proiect de lege cu privire la returnarea unei datorii de 800.000 de dolari catre SUA, contractata in 1992 de guvernul Stolojan, informeaza NewsIn.

In 1992, Executivul roman a primit de la cel american un credit de 10 milioane de dolari pentru a importa din SUA fibra de bumbac necesara fabricilor romanesti. Dupa semnarea acordului, guvernul roman a desemnat prin licitatie cinci firme private sa se ocupe de importul respectiv si de vanzarea bumbacului firmelor romanesti, plata marfii si deci returnarea imprumutului intrand exclusiv in sarcina acestora. Din 1998, cele cinci firme au incetat sa mai efectueze plati catre SUA, iar in prezent datoriile guvernului roman catre cel american asumate prin creditul respectiv se ridica la suma de 830.000 de dolari, suma pe care guvernul intentioneaza sa o treaca de la bugetul de stat la capitolul datorie publica.

Proiectul trecuse de Senat, insa a intampinat opozitie in Camera, indeosebi din partea deputatilor PSD care au anuntat ca nu vor vota legea pentru ca nu sunt de acord ca romanii sa plateasca din buzunarul propriu un furt al unor firme. "PSD nu va vota acest proiect de lege pentru ca cetatenii romani sa acopere sacii de bani ai celor care la timpul respectiv au furat", a anuntat deputatul Aura Vasile. Pesedista l-a acuzat si pe Theodor Stolojan, care era prim-ministru in momentul semnarii contractului, ca a favorizat firmele respective si ca acum doreste sa le acopere fraudele.

La randul sau, conservatorul Dragos Dumitriu a spus ca PC nu va vota aceasta lege si a adaugat ca isi doreste sa vada ca legea raspunderii ministeriale se aplica si celor din guvernul Stolojan, care a produs aceasta paguba. Dumitriu a spus ca Parlamentul ar trebui sa sisteze orice dezbatere pe acest subiect, pana nu primeste garantii clare ca Ministerul de Finante nu incearca recuperarea prejudiciului cauzat de cele cinci companii.

Liberalul Nicolae Popa a declarat ca cei 800.000 de dolari trebuie imputati "dlui Stolojan si celorlalti ministri", care au girat acest imprumut in numele guvernului roman si a propus ca Parlamentul sa depuna o cerere de ancheta penala prin care sa se gaseasca vinovatii pentru aceasta frauda.

Alti deputati s-au declarat de acord cu obiectiile PC si PSD, explicand insa ca Parlamentul trebuie sa voteze aceasta lege pentru ca Romania sa nu se faca de rusine si pentru a-si pastra bunele relatii cu SUA. Membri PD-L au incercat sa-l apere discret pe Stolojan, amintind de alte afaceri in care a intrat Guvernul, si mai paguboase ca aceasta.

In final, legea a cazut intrucat nu a primit majoritatea voturilor necesare adoptarii. Pedelistul Sorin Paveliu a afirmat ca a vorbit cu Stolojan, care l-a asigurat ca nu are nicio legatura cu aceasta datorie. In plus, democrat-liberalul a adaugat ca daca e sa se caute vinovati in perioada cand Stolojan era premier, sef la garantarea creditelor guvernamentale era Nicolae Vacaroiu.

Liberalul Bogdan Olteanu a anuntat si el ca PNL a votat pentru acest proiect, dar numai pentru a nu face Romania de ras. "Eu nu cred ca Stolojan a furat acei bani, dar e o dovada ca a fost un premier incompetent. (...) Uitati pe cine vrea sa puna PD-L premier al Romaniei!", a adaugat presedintele de sedinta.

Mai virulent a fost peremistul Marcu Tudor care l-a acuzat pe fata pe Stolojan ca in timpul guvernarii sale a dat numai legi pentru interesul propriu. "Chiar nu-i ajunge cat a pus mana pe avutia nationala? Acum doreste sa fie din nou premier", a aratat deputatul.

Dupa votarea legii, parlamentarii PNL din Camera au anuntat printr-un comunicat ca solicita sesizarea din oficiu a organelor de urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu in forma deosebit de grava, dar nu se mentioneaza explicit ca Stolojan trebuie sa fie anchetat.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Camera Deputatilor, #datorie, #Stolojan , #frauda