Candidatii de la alegeri, verificati din oficiu de CNSAS

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 13:38
1141 citiri
Candidatii de la alegeri, verificati din oficiu de CNSAS

Consilierul personal al premierului, Marius Oprea, a prezentat miercuri comisiei juridice a Camerei Deputatilor principalele modificari ale legii CNSAS, printre noutati enumerand verificarea din oficiu a candidatilor la alegeri sau caracterul public al sedintelor Colegiului, informeaza NewsIn.

Marius Oprea a aratat ca in ordonanta de urgenta referitoare la CNSAS, care intra chiar miercuri in sedinta de Guvern pentru o prima lectura sunt fixate toate modalitatile de verificare a celor care candideaza sau sunt numiti in functii publice sau de demnitate publica.

Drept noutatea cea mai semnificativa, Oprea a identificat verificarea din oficiu a tuturor candidatilor in alegeri, fie locale, fie parlamentare. Presedintele Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului a explicat ca verificarile vor fi facute de Colegiu pe baza declaratiilor pe proprie raspundere care sunt depuse de candidati la birourile electorale.

Oprea a admis ca este imposibil ca intr-o luna de campanie electorala, CNSAS sa aiba timp sa verifice candidatii la locale, al caror numar s-ar cifra, potrivit unor calcule ale acestuia, la aproape un milion.

"Va fi imposibil sa verficam inaintea alegerilor toti candidatii la alegerilor locale. Sunt peste 54.000 de alesi locali, la aceste alegeri se inscriu cinci sau sase partide, care depun liste ce contin in medie zece persoane, deci depasim cifra de un milion de persoane de verificat", a explicat Marius Oprea.

Cercetarile vor continua insa si dupa alegeri, iar persoanele care se dovedesc ca au colaborat pot fi acuzate de fals in declaratii si suferi rigorile legii referitoare la incompatibilitati, inclusiv pierderea mandatului.

O alta noutate este si deschiderea sedintelor Colegiului catre public, pentru a asigura o transparenta a CNSAS si a evita stirile incomplete sau false despre anumite dosare. La sedintele Colegiului se va discuta cu dosarele pe masa, iar apoi se va vota daca dosarul respectiv se trimite in instanta.

Votul va fi deschis, a mai aratat istoricul Securitatii. "Ceea ce CNSAS va face in sedinte e sa arate cine anume a colaborat dintre persoanele care sunt supuse conform legii verificarilor. Se face doar enumerarea documentelor din investigatiile interne ale CNSAS, se discuta daca documentele care sunt puse pe masa sunt indeajuns pentru a considera ca o persoana a colaborat cu Securitatea in sensul noii legi", a adaugat consilierul lui Tariceanu. In acest fel se elimina verdictele, iar CNSAS nu mai are atributii jurisdictionale, ci doar administrative.

Se pastreaza in continuare sanctiunile referitoare la incalcarea secretului de serviciu, pentru ca in sedintele Colegiului nu se vor dezvalui date cu caracter intim, care sunt in masura sa lezeze in mod grav imaginea unei persoane. Dupa trimiterea dosarului in instanta, un prim verdict va fi dat de catre tribunal in sectia contencios administrativ. Contestatiile la primul verdict se rezolva la curtile de apel.

Cat priveste membrii Colegiului, acestia vor fi numiti tot de partidele politice, iar presedintele si premierul isi vor desemna cate un reprezentant din randurile societatii civile dupa consultari cu ONG-urile, a mai informat Oprea.

Cat priveste Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 1/2008, cea care a fost emisa imediat dupa decizia CCR referitoare la CNSAS, aceasta va fi aborgata cand noua OUG va fi adoptata de Guvern.

Marius Oprea a participat alaturi de secretarul de stat in ministerul justitiei, Gheorghe Mocuta, la o sedinta a comisiei juridice din Camera unde trebuiau sa fie discutate atat ordonanta 1 cat si initiativa legislativa referitoare la CNSAS a senatorului PSD Serban Nicolae.

OUG 1 a fost amanata pentru ca isi va inceta efectele in curand prin noua ordonanta, iar proiectului lui Nicolae i se va prelungi termenul de depunere a raportului pentru a fi dezbatut eventual impreuna cu noua OUG.

Legea de functionare a CNSAS, 187/1999, a fost declarata in ianuarie neconstitutionala de CCR, la fel si prevederile orodonantei pe acest subiect din 2006, decizia echivaland practic cu suspendarea activitatii institutiei si declararea ca nule a tuturor verdictelor.

Guvernul a emis o OUG prin care CNSAS are dreptul in continuare de a-si pastra arhiva si prin care s-au dat cateva dispozitii tranzitorii. De curand, dupa consultari cu ONG-urile, CNSAS si partidele politice, Ministerul Justitiei a redactat o noua lege, aceasta fiind pe ordinea de zi a Guvernului de miercuri.

Presedintele Basescu a criticat faptul ca in OUG 1/2008 nu se prevedea cercetarea din oficiu a candidatilor din alegeri si a magistratilor, acuzand chiar ca exista o intelegere in acest sens intre Guvern si partide. Marius Oprea a explicat, atunci, printr-o scrisoare deschisa, ca prevederea in virtutea careia CNSAS putea verifica candidatii la alegeri nu mai exista nici in legea care reglementa activitatea CNSAS in momentul in care Curtea Constitutionala a declarat-o ca fiind neconstitutionala, verificarea candidatilor fiind inlocuita de procedura declaratiei pe propria raspundere inca din 2006.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marius Oprea, #CNSAS , #frauda