Carne contaminata cu dioxina, in 24 de judete din Romania (Video)

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 17:06
2634 citiri
Carne contaminata cu dioxina, in 24 de judete din Romania (Video)

Cele 74 de tone de carne contaminata cu dioxina care au ajuns in Romania intr-un depozit din Cluj a fost comercializata in 24 de judete, inclusiv in Capitala, a anuntat, miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Laszlo Csutak.

Carnea a fost identificata initial, potrivit actelor, intr-un depozit frigorific din Bucuresti dar inspectorii care au primit notificarea legata de carnea contaminata din partea autoritatilor europene abia marti, 9 decembrie, nu au mai gasit in depozit nimic, intregul lot fiind deja distribuit la 5 firme din 3 judete: Ilfov, Buzau si Olt.

Csutak a precizat ca cele 3.640 de kilograme de carne contaminata cu dioxina au fost utilizate, potrivit primelor informatii, la prepararea unor produse, motiv pentru care, in opinia sa, riscul de imbolnavire a consumatorilor este mai scazut decat daca acestia ar fi achizitionat carnea macra.

Termenul de dioxine se refera la un grup de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanatoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen, se arata intr-un comunicat trimis de Autoritatea Sanitar Veterinara.

"O persoana este expusa imbolnavirii daca produsul din carne este contaminat 100% si consuma timp de 90 de zile", a adaugat Csutak.

Comisia Europeana a anuntat luni ca un numar de 11 tari din Uniunea Europena au importat carne de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, peste limita maxima admisa, dar Romania nu se afla printre acestea.

Autoritatile din Romania au notificat Punctele de Inspectie la Frontiera pentru a face controale care sa stabileasca daca au venit, incepand cu luna septembrie a acestui an, loturi de carne de origine irlandeza, dar din tari terte, controalele fiind extinse si la procesatori.

Guvernul irlandez a ordonat, sambata, retragerea de pe piata a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxina produse dupa 1 septembrie, dintre care unele au ajuns in Franta si Belgia. Autoritatile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen in Irlanda.

Dupa Franta si Belgia, alerta a fost declansata in Germania, Marea Britanie si Suedia care au recomandat retragerea de pe piata a acestor preparate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#carne irlanda dioxina, #carne contaminata 24 , #frauda