Casa Lido nu scapa de executare silita

Vineri, 14 Martie 2008, ora 12:16
4072 citiri
Casa Lido nu scapa de executare silita

Judecatoria Sectorului 1 a respins, vineri, cererea formulata de Centrul de Afaceri Bucuresti in contradictoriu cu mostenitorii familiei Angelescu de suspendare provizorie a executarii silite de la Casa Lido pana pe 27 martie, transmite NewsIn.

La termenul din 27 martie, aceeasi instanta va lua in discutie contestatia la executare formulata de Centrul de Afaceri. Totodata, Judecatoria Sectorului 1 a suspendat pana pe 11 iulie judecarea cererii SC Hotel Lido SA Bucuresti de recuzare a executorului prin care mostenitorii familiei Angelescu au demarat procedura de intrare in posesia hotelului Lido si a Casei Lido in baza unei sentinte a ICCJ.

Intr-un alt dosar de contestatie la executare deschis de SC Hotel Lido SA, care viza intreaga procedura de executare silita, judecatoria sectorului 1 a fixat termen pe 27 martie. Pana atunci instanta a stabilit ca SC Hotel Lido trebuie sa plateasci o cautiune de un milion de lei pentru ca apoi sa se poata trece la discutarea contestatiei la executare.

SC Centrul de Afaceri Bucuresti sustine, in cererea depusa la Judecatoria Sectorului 1, ca societatea este locatara a imobilului in baza contractului de inchiriere semnat in 2005 cu SC Compania Hoteliera Intercontinental si ca nu a fost parte in procesul in care mostenitorii doctorului Constantin Angelescu au obtinut retrocedarea actualului imobil care poarta denumirea Casa Lido.

Centrul de Afaceri a aratat ca nu figureaza in hotararea instantei supreme din 2008 care reprezinta titlul executoriu in baza caruia mostenitorii au demarat procedura de executare silita.

Societatea cere suspendarea procedurii de executare silita pana la solutionarea contestatiei la executare depusa la aceeasi instanta si care are termen pe 27 martie.

SC Hotelul Lido SRL a fost somata initial de executorul judecatoresc Georgeta Raportoru sa elibereze imobilul pana vineri, 7 martie. In aceeasi zi mostenitorii doctorului Angelescu au mers la Casa Lido din str. C.A. Rosetti pentru a pune in executare hotararea. Dupa o zi intreaga de discutii partile au decis sa amane procedura de executare pentru vineri 14 martie.

In aceeasi zi, Judecatoria Sectorului 1 va solutiona si cererea formulata de SC Hotel Lido, de recuzare a executorului judecatorului judecatoresc.

S.C. Hotel Lido Bucuresti S.R.L., societatea care are in proprietate Complexul LIDO, compus din Hotelul si Casa LIDO, a anuntat joi printr-un comunicat de presa transmis NewsIn ca se va supune oricarei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile dupa ce va epuiza insa toate caile de atac asupra respectivelor decizii.

S.C. Hotel Lido Bucuresti S.R.L. a aratat ca a luat cunostinta din dosarele proceselor aflate pe rolul instantelor judecatoresti, precum si din presa, de "gravele nereguli si falsuri depuse de asa-numitii mostenitori, societatea Lido Bucuresti S.R.L".

"In cazul in care aceste hotarari vor fi impotriva S.C. Hotel Lido Bucuresti S.R.L., societatea isi va recupera prejudiciul, daunele si cheltuielile de judecata asa cum este deja hotarat de instantele judecatoresti, de la AVAS, Ministerul Finantelor si Primaria municipiului Bucuresti", se arata in comunicatul de presa al societatii.

S.C. Hotel Lido Bucuresti S.R.L. mai arata ca pe rolul instantelor judecatoresti exista inca noua litigii in care firma contesta, printre altele, hotararea de retrocedare, dar si executarea judecatoreasca a hotararii de retrocedare.

Societatea care detine complexul Lido afirma ca a facut si o plangere penala impotriva judecatorului Florin Costiniu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe care il acuza de abuz in serviciu in legatura cu o posibila furnizare a unor documente din dosarul de retrocedare. SC Hotel Lido mai arata ca a facut si o plangere la CEDO cu privire la modul cum a fost retrocedat complexul.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in data de 8 martie 2007, recursul formulat de mostenitorii doctorului Constantin Angelescu si a dispus ca acestia sa reintre in posesia Hotelului Lido, a Casei Lido si a Bazinului Lido. Prin aceeasi sentinta, instanta a obligat paratii (statul roman, Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA, Hotel Lido Bucuresti SRL si AVAS) "sa lase in deplina proprietate si netulburata posesie imobilele Hotelul Lido, Casa Lido, Bazinul Lido".

De asemenea, instanta a mai dispus trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti pentru solutionarea cererii de chemare in garantie.

Decizia irevocabila a instantei supreme a fost atacata printr-o cale extraordinara, contestatia in anulare.

Hotelul, bazinul si casa Lido s-au aflat, pana in 1990, in administrarea Intreprinderii de Turism Hoteluri si Restaurante Bucuresti. Dupa aceasta data, Complexul Lido a ajuns la Agentia Nationala pentru Privatizare (ANP), care, in1993, a impartit actiunile intre FPP si FPS. Registrul Comertului a inregistrat schimbarea actionariatului in decembrie 1993.

Cu toate acestea, ANP a decis transferarea imobilelor in patrimoniul societatii Lido SA, iar peste cateva luni, acestea au ajuns, cu titlul de aport in natura, la societatea Star Lido SA a fratilor Paunescu.

Mostenitorii lui Constantin Angelescu au instiintat, inca din 1993, firma Star Lido SA ca au revendicat imobilele din cadrul complexului Lido si terenurile aferente in justitie. De asemenea, in septembrie 1996, au chemat in judecata statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor si Consiliul Local al Municipiului Bucuresti, iar in 19 noiembrie 1996, prin sentinta civila nr. 11266, Judecatoria Sectorului 1 a constatat "inexistenta dreptului de proprietate a statului" asupra imobilelor Lido.

Aceasta sentinta a fost atacata, iar in 22 septembrie 1999 Tribunalul Bucuresti a luat act de faptul ca apelantii, Ministerul Finantelor si Consiliul Local, au renuntat la apel. Astfel, sentinta din noiembrie 1996 a Judecatoriei Sectorului 1 a ramas definitiva si irevocabila.

FPS Bucuresti a scos la licitatie, in 26 octombrie 1999, pachetul de actiuni pe care le detinea la Hotelul Lido, respectiv 42,87 la suta, in valoare de 12,381 miliarde lei. Potrivit ofertei de licitatie, la acea data structura actionariatului la SC Lido SA era urmatoarea: FPS - 42,869 la suta; SIF - 2,868 la suta si PPM (actiuni subscrise in programul de privatizare in masa) - 54,23 la suta.

Licitatia a fost castigata de societatea Complex hotelier Modern SRL, la un pret total de peste 48 miliarde de lei.

Au urmat alte actiuni de revendicare in instanta formulate de mostenitorii lui Constantin Angelescu in 2001, dupa adoptarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 1945-1989. Initial, Tribunalul Bucuresti a respins actiunea de revendicare depusa de acestia in 2001, iar Curtea de Apel Bucuresti le-a respins si ea contestatia cu care au atacat aceasta sentinta.

Decizia Curtii de Apel a fost contestata la instanta suprema, care a dat castig de cauza printr-o sentinta definitiva urmasilor proprietarului imobilelor Lido, Constantin Angelescu.

Doctorul Constantin Angelescu a fost unul dintre cei mai longevivi politicieni, prezenta sa fiind constanta in majoritatea guvernelor interbelice. Ca om de stiinta si medic, a fost unul dintre corifeii medicinei romanesti. Tot el a fost unul dintre pionierii balneologiei romanesti, sustinator si deopotriva finantator al proiectului utilizarii apelor termale de la Sarata-Monteoru. A fost primul ambasador al Romaniei in SUA, unde a desfasurat o activitate determinanta in atragerea sprijinului Statelor Unite pentru realizarea Marii Uniri.

Potrivit avocatilor care i-au reprezentat pe mostenitorii lui Constantin Angelescu in procesele de revendicare, imobilele Lido au fost dobandite de acesta prin: actul de vanzare-cumparare autentificat de Tribunalul Ilfov, in 14 octombrie 1904, incheiat intre Societatea Dacia-Romania si dr. Constantin Angelescu; actul de vanzare-cumparare autentificat de Tribunalul Ilfov, Sectia Notariat, sub nr. 10.118 din 2 noiembrie 1909, incheiat intre Primaria Comunei Bucuresti si dr. Constantin Angelescu; actul de vanzare-cumparare autentificat de Tribunalul Ilfov, incheiat intre N. N. Butculescu si dr. Constantin Angelescu. Prin contractul incheiat la data de 23 iulie 1929, Societatea in nume colectiv "Lido" a primit in folosinta terenul pe o perioada de 15 ani si s-a obligat sa ridice in locul vechilor constructii o cladire formataa din subsol, parter si patru etaje, pe o suprafata de 900 mp. La implinirea termenului de inchiriere, constructia a trecut in patrimoniul proprietarilor terenului.

Procesul-verbal de carte funciara nr. 7261 din 2 iulie 1940 atesta dreptul de proprietate asupra Hotelului Lido, a Bazinului Lido precum si a terenului aferent acestora, in suprafata de 3674 mp. De asemenea, procesul-verbal de carte funciara din 2 iulie 1940 atesta dreptul de proprietate asupra Casei Lido precum si a terenului aferent acesteia, in suprafata de 1773 mp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#casa lido, #executare silita, #suspendare , #frauda