Cat costa sa fii bucurestean?

Luni, 05 Mai 2008, ora 08:28
2859 citiri
Cat costa sa fii bucurestean?

Un student caminist la stat are nevoie de cel putin 500 de lei ca sa traiasca in Bucuresti, iar unui salariat care locuieste cu chirie ii trebuie minimum 1.700-1.800 de lei ca sa isi plateasca chiria, intretinerea si strictul necesar intr-o luna, informeaza Evenimentul Zilei.

Traiul in Bucuresti e scump pentru ca si veniturile celor care muncesc in Capitala sunt mai mari cu 37% fata de media nationala. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), un bucurestean a castigat in februarie 2008 peste 1.500 de lei, in timp ce salariul mediu net pe economie a fost 1.134 de lei.

Tinerii care vin in Capitala pentru studii si care au ceva "zestre" de la parinti investesc intr-o locuinta. Altii, cu buzunarele mai goale, alearga dupa cunostinte pentru a se "combina" la un apartament cu doua-trei camere. Si asta pentru a plati mai putin. Chiar si asa insa, ei spun ca au nevoie lunar, de aproximativ 400 de euro.

Nici pentru studentii din camine traiul nu este cu mult mai ieftin. Un student plateste la camin, in medie, 250 de lei pentru un loc intr-o camera de circa 26 de metri patrati, pe care o imparte cu alti trei colegi. Cheltuielile lunare ale unui student se ridica pe la 400 de lei.

La cheltuielile cu chiria, intretinerea si alte facturi ce privesc utilitatile se adauga costul total al cosului zilnic, care lunar cumuleaza mai mult de 200 de lei.

Nici produsele de igiena personala nu pot sa lipseasca, fapt ce ridica cheltuielile lunare ale individului cu cel putin 50 de lei. Potrivit INS, un bucurestean "arde" in medie 70 de lei pe tigari, iar bauturile si cafeaua salta si ele cheltuielile individuale cu alti 50 de lei.

Cumulate, costurile de subzistenta ajung la circa 380 de lei, valoare care depaseste cu peste 30 la suta cosul de consum calculat de ministrul finantelor, Varujan Vosganian, la 290 de lei.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#student, #salariat, #camin, #chirie, #locuinta, #Bucuresti , #frauda