CE: Reformele din justitie au stagnat in Romania, in contextul electoral

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 21:03
424 citiri
CE: Reformele din justitie au stagnat in Romania, in contextul electoral

Reformele din domeniul justitiei au stagnat intr-o oarecare masura in Romania, in contextul procesului electoral, a declarat pentru TVR purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Aprecirea purtatorului de cuvant al CE intervine in conditiile in care executivul comunitar urmeaza sa prezinte raportul interimar pe tema progreselor din justitie si din lupta impotriva coruptiei din Romania si din Bulgaria. Presa bulgara a relatat saptamana trecuta ca documentul va fi dat publicitatii dupa 3 martie, desi initial se astepta ca raportul sa fie prezentat la sfarsitul lunii februarie, relateaza RADOR.

"Vrem sa ne asiguram ca vom cuprinde totul. Colaboram si cu Guvernul Romaniei in acest sens. In esenta, este un raport tehnic care radiografiaza o etapa", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Raportul CE pe justitie pentru Romania, prezentat dupa 3 martie

El a adaugat ca, la ultima misiune de evaluare, din luna ianuarie, a fost evaluata starea de lucruri in urma procesului electoral din Romania, care, "evident, a dus intr-o oarecare masura la stagnarea reformelor".

In perioada 11-13 ianuarie, o echipa de experti ai Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti, in cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Misiunea expertilor Comisiei Europene a cuprins intalniri cu reprezentanti ai fiecarei institutii responsabile de indeplinirea angajamentelor prevazute de Mecanismul de Cooperare si Verificare, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) si Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Ministrii de externe ai UE au decis in septembrie 2009, in baza Raportului pe justitie publicat de CE in iulie, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria sa fie continuat, cerand Romaniei "un amplu consens politic" pentru a permite justitiei sa functioneze eficient.

Raportul interimar al Comisiei Europene privitor la mecanismele de colaborare si control in afacerile interne si sistemul judiciar din Romania si Bulgaria va fi prezentat dupa 3 martie, potrivit Sofia News Agency.

Data exacta nu a fost precizata, dar cu siguranta va fi dupa 3 martie, pentru ca UE pregateste o noua strategie pentru sustinerea cresterii economice si a slujbelor ce va fi prezentata in ziua respectiva, potrivit agentiei de presa bulgare BTA, care a citat surse informate din cadrul CE.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#stagnat reforme justitie, #Raport CE justitie, #Mark Gray reforma justitie , #frauda