Ceausescu a "vandut-o" pe Herta Muller cu 5.700 de euro

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 08:08
7037 citiri
Ceausescu a "vandut-o" pe Herta Muller cu 5.700 de euro
Foto: U. Montan/nobelprize.org

Castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura, Herta Muller, a fost nevoita sa paraseasca Romania in 1987 din cauza presiunilor la care o supunea Securitatea, insa statul a primit pentru ea de la statul german 8.000 de marci vest-germane.

Daca e sa comparam banii de atunci cu acum putem spune ca Nicolae Ceausescu a vandut un Nobel cu doar 5.700 de euro, informeaza Adevarul.

"Era intelegere oficiala intre sefii celor doua state. Banii nu veneau pe cai normale. Erau adusi de rude ale celor care aveau nevoie de pasaport. Sumele erau intre 7.500 si 8.000 de marci de persoana, daca nu era absolventa a unei facultati costisitoare pentru stat, cum este medicina, de exemplu. Pentru Herta Muller suma a fost de 8.000 de euro", a declarat Radu Tinu, fost colonel de Securitate care a facut parte din structura de conducere a Securitatii din Timis.

Scriitoarea a marturisit ca a reusit sa isi citeasca dosarul pe care i-l facuse Securitatea, de 914 pagini, cu numarul 4.615, sub numele conspirativ "Cristina". Dureros a fost sa descopere in paginile lui ca pana si cea mai buna prietena a ei a tradat-o.

"Jenny avea cancer - a murit demult. A povestit ca a primit sarcina de a cerceta locuinta si activitatile noastre cotidiene. Cand ne trezim si cand mergem la culcare, unde mergem la cumparaturi si ce cumparam. Planul locuintei noastre si activitatile cotidiene le-a livrat cu lux de amanunte", a povestit autoarea.

Herta Muller a mai spus ca Securitatea i-a facut viata amara mult timp, era ca o prezenta permanenta pe care nu si-o doreste nimeni.

"Securitatea nu numai ca mi-a influentat viata, dar aproape pot spune ca mi-a facut viata amara pentru o buna perioada de timp. In ultimii ani cat am stat in Romania, acest organism mi-a insotit existenta ceas de ceas - pe strada, la serviciu sau in viata particulara. Uneori veneau chiar in locuinta mea, cand nu eram acasa, si, daca aveau chef, lasau semne ale trecerii lor pe-acolo. Si "convietuirea" cu Securitatea a continuat si dupa ce am plecat din tara, pentru ca am primit mult timp aici, in Germania, amenintari din partea ei", a mai declarat Muller.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Herta Muller vanduta Germaniei, #dosar Securitate, #castiga premiu Nobel Literatura , #frauda