Cei care i-au executat pe partizanii inhumati in Bistrita-Nasaud, identificati

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 22:24
3998 citiri
Cei care i-au executat pe partizanii inhumati in Bistrita-Nasaud, identificati

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania i-a identificat pe membrii grupei care i-a executat pe cei trei partizani ingropati in satul bistritean Nepos.

Potrivit IICCR, cele doua foste cadre ale Securitatii care ar mai fi inca in viata sunt Liviu Pangratiu si Traian Sasarman.

Un grup de specialisti ai IICCR a gasit, luni, in satul Nepos, comuna Feldru din Bistrita-Nasaud, ramasitele lui Toader Dumitru, Ioan st. Burdet si Ioan Leonida Bodiu, executati de Securitate in vara anului 1949.

"Grupa care i-a executat a fost alcatuita din slt. Liviu Pangratiu (comandant), plt. maj. Liviu Herta si plt. Traian Sasarman, la acea data cadre ale Securitatii din Bistrita. De asemenea, se pare ca a mai fost implicat si un sergent de Militie, Grigore Pop, iar soferul masinii ar fi fost un anume Pentecher (nu detinem informatii daca este una si aceasi persoana cu Tomas Penteker).

Sef la Securitatea din Bistrita a fost atunci maiorul Viorel Gligor, iar superiorul sau direct a fost col. Mihai Patriciu, seful Directiei Regionale de Securitate Cluj. Dupa anumite surse, se pare ca fostele cadre de securitate Liviu Pangratiu si Traian Sasarman, doi dintre infaptuitorii crimei, mai sunt inca in viata", se arata intr-un comunicat de presa de luni al IICCR.

Potrivit aceluiasi comunicat, Garda Alba a fost construita in jurul lui Leonida Bodiu, nascut in comuna Poiana Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud, fost ofiter de cavalerie regala in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fost detinut intr-un lagar evreiesc din Austria - dupa ce fusese condamnat la moarte si gratiat - de unde a fost eliberat de americani.

Presedintele IICCR, Marius Oprea, a declarat luni, corespondentului NewsIn, ca in jurul orei 12.00 au fost gasite cadavrele lui Toader Dumitru, Ioan st. Burdet si Ioan Leonida Bodiu, executati in vara lui 1949 de Securitate, fara o condamnare.

Citeste si:
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: rNews