Cel care a proiectat structura antiseismica a Romaniei sta intr-un bloc cu bulina

Sambata, 20 Martie 2010, ora 09:45
17654 citiri
Cel care a proiectat structura antiseismica a Romaniei sta intr-un bloc cu bulina

Inginerul Panaite Mazilu, cel care a proiectat, in premiera, structura antiseismica a Romaniei, locuieste astazi (ironie ?) intr-un bloc cu bulina rosie.

La cei 95 de ani pe care ii are, povesteste cu detasare despre marile cutremure ce au zguduit Romania, dintr-un apartament de bloc vechi de 80 de ani. Sufrageria profesorului e brazdata de ditamai crapatura, dar nu i se pare o ironie: "nu stii cum se spune, croitorul n-are pantaloni!", povesteste el pentru Evenimentul Zilei.

Isi aduce aminte ca introducerea normelor antiseismice in Romania comunista a prilejuit fala regimului comunist, chiar daca nu erau decat niste forme fara fond. "In 40 cand a fost cutremur la noi, a fost si in California. Pe baza inregistrarilor de acolo, ei au introdus notiunea de spectru. Au zis ca nu e corect sa luam cutremurele numai dupa gradele seismice.

Dar estimarile americanilor erau valabile pentru terenul stancos de acolo. Si fortele lor erau valabile pentru constructii rigide, joase. La noi toate constructiile facute dupa normele din 63 au fost asa. Si se laudau ca eram a patra tara din lume care introdusesem metoda spectrului. Americanii, rusii, Mexicul si noi. Intrasem in randul lumii".

Profesorul Mazilu explica de ce au cazut si blocuri noi la cutremurul din 1977: Numai trei noi s-au prabusit - la Gara de Nord, la Lizeanu si OD16 din Militari si asta deoarece la parter, magazinele au desfiintat peretii de beton.

"Oamenii trebuie sa stie ca la cutremur totul lucreaza intr-o cladire, si peretii si ferestrele. Abia atunci s-a constatat nevoia acestor norme serioase, adaptate cutremurelor de la noi. Frecventa oscilatiilor pamantului la noi e de o secunda, 1,5, fata de America unde e 0,2 secunde. Normele lor nu se potrivesc la noi". Asa ca in 1978 si 1980, s-au facut alte norme.

Mazilu mai spune ca dupa cutremurul din 4 martie 77, Ceausescu a dat ordin sa fie consolidate toate blocurile pana in mai, ceea ce a fost imposibil, iar apoi a prelungit termenul pana pe 23 august.

Suparat ca lucrarile nu se terminau atat de repede cat isi dorea el, Ceausescu l-a certat pe Dinca, pe vremea aceea era primarul Capitalei, ca a lasat Bucurestiul pe mana profesorilor si i-a spus ca partidul trebuie sa le spuna ce sa faca. In consecinta, partidul a decis: nicio constructie nu va fi consolidata mai mult decat era inainte de cutremur. "Pai cum sa stim cum era inainte? Asa ca dupa aceea, s-a facut o spoiala de consolidare", povesteste profesorul Mazilu.

In ce priveste impactul unui cutremur acum, asupra cladirilor construite dupa 1977, Mazilu este rezervat: "Constructiile facute dupa 77 pot sa aiba compozitie proasta, defecte, dar rezista. Or sa aiba nevoie de reparatii".

Oricum, nu-i place cum s-a dezvoltat Bucurestiul nici inainte, nici dupa 89: "Constructiile inalte sunt destul de bine facute. E adevarat ca Bucurestiul nu s-ar preta la constructii foarte inalte, dar e o metoda acum care se cheama izolarea bazei. Metoda inginerului Iordachescu care a mutat bisericile pe vremea lui Ceausescu. I-am verificat niste proiecte, sunt bune. Dar oamenii care trebuie sa controleze au spirit de functionari. Cum spunea Petre Carp: Romanul se naste bursier, traieste functionar si moare pensionar".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mazilu structura antiseismica Romania, #autor structura antiseismica Romania , #frauda