Cererea de anchetare a fostului procuror general Ilie Botos, respinsa

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 11:07
1461 citiri
Cererea de anchetare a fostului procuror general Ilie Botos, respinsa
Foto: Ziua

Completul de 9 judecatori al instantei supreme a admis recursul lui Ilie Botos si a respins cererea APADOR-CH, de cercetare a fostului procuror general pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti si abuz in serviciu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) admisese, pe 10 aprilie 2008, plangerea formulata de APADOR-CH impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, data de Sectia Parchetelor Militare, in cazul fostului procuror general Ilie Botos, si a restituit cauza la Parchet, in vederea demararii unei anchete, informeaza Newsin.

In principiu, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis ca dosarul sa se intoarca la Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare, pentru ca anchetatorii sa identifice persoanele care aveau obligatia sa raspunda solicitarii APADOR-CH, sa stabileasca daca Ilie Botos a fost informat si a verificat continutul raspunsului dat APADOR-CH si sa identifice persoana care avea obligatia legala de a aprecia daca raspunsul era complet.

In motivele de recurs formulate de avocatul lui Ilie Botos se arata, insa, ca dispozitia instantei de incepere a urmaririi penale fata de Ilie Botos nu este justificata, pe motiv ca fapta de care acesta este acuzat, respectiv nerespectarea unor hotarari judecatoresti si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, nu exista, in conditiile Legii contenciosului administrativ 554/2004.

Astfel, apararea arata, in motivele de recurs, ca hotararea judecatoreasca care nu a fost respectata si pentru care Botos a fost amendat, s-a dat in baza vechii legi a contenciosului administrativ, 29/1990.

De asemenea, Ilie Botos nu avea functia de procuror general atunci cand decizia a devenit executorie, se mai sustine in motivele de recurs, cu precizarea ca obligatia de a raspunde informatiilor solicitate de petitionari nu se regasea printre atributiile procurorului general.

La termenul de luni, avocatul fostului procuror general a sustinut, in fata Completului de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, motivele de recurs pentru ca magistratii sa caseze hotararea prin care instanta suprema a admis plangerea formulata de APADOR-CH impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale data de Sectia Parchetelor Militare in cazul lui Botos.

Avocatul a cerut, de asemenea, respingerea plangerii APADOR-CH.

APADOR-CH il acuza pe fostul procuror general al Romaniei de faptul ca nu a executat integral sentinta civila prin care Parchetul a fost obligat de instanta sa comunice informatii de interes public privind supravegherea persoanelor.

Mai precis, APADOR-CH solicitase Parchetului General sa-i comunice toate autorizatiile emise, incepand din 1990, pentru ascultarea telefoanelor in baza Legii sigurantei nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#APADOR CH, #Ilie Botos, #cerere, #respinsa, #IICCJ , #frauda