Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ciolos ar accepta functia de comisar european pe agricultura

Marti, 23 Iunie 2009, ora 17:45
1156 citiri
Ciolos ar accepta functia de comisar european pe agricultura

Dacian Ciolos a declarat marti ca nu are ca obiectiv functia de comisar european pe agricultura, insa admite ca, daca i se va propune sa ocupe aceasta functie, ar putea accepta, in functie de conditiile impuse.

"Nu este obiectivul meu si nu o sa ma duc sa fac lobby pe undeva, ca sa prindem postul de comisar european pe agricultura, pentru ca vreau eu sa intru in Comisie", a spus directorul general al Directiei de Programe de Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene, Dacian Ciolos.

Acesta a adaugat ca nu stie inca daca va accepta nominalizarea la aceasta functie, decizia urmand sa o ia dupa ce propunerea se va concretiza.

"Daca mi se va propune, voi fi la dispozitia celor ce o vor face. Nu s-a pus problema inca. Depinde daca mi se va propune, ce mi se va propune si in ce conditii. Deocamdata sunt doar speculatii, iar in politica lucrurile se schimba de la o zi la alta. Oficial, nu stiu nimic pentru ca nu sunt parte la negocieri. Poate daca eram ministru era altfel, pentru ca luam parte la discutii", a explicat Dacian Ciolos.

Ciolos a mai spus ca Romania ar putea afla "informal" la sfarsitul lunii august care va fi postul pe care il va primi in cadrul Comisiei Europene, dupa ce Jose Manuel Barroso va fi numit la sefia executivului european.

Romania afla in august ce post(uri) va primi in cadrul Comisiei Europene

"Banuiesc ca daca Jose Manuel Barroso e confirmat de Parlamentul European in iulie, in perioada urmatoare, de circa o luna, ar trebui sa se stie informal ce post va obtine Romania in cadrul Comisiei. El inca e propus de Consiliu, dar nu e efectiv in pozitia de a incepe sa discute structura Comisiei. Abia atunci vom putea sti", a adaugat Ciolos.

Intrebat de sansele Romaniei de a obtine functia de comisar european pentru agricultura, Ciolos a spus ca acest lucru va depinde de numarul de state membre care vor propune un candidat pentru acest fotoliu.

"Depinde daca sunt si alte state membre care isi doresc agricultura, de cum negociaza cu Barroso, pentru ca, oficial, el este cel care repartizeaza fotoliile dupa ce statul membru propune candidatul", a mai spus Ciolos.

Cioclos, favorit in cursa

Dacian Ciolos se situeaza pe primul loc, intr-un clasament realizat de Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), care analizeaza principalii candidati vehiculati pentru un post de comisar in functie de competenta, autoritate, integritate, experienta in afaceri europene si sustinere politica. Acesta este urmat de Vasile Puscas si Monica Macovei.

Potrivit CRPE, Romania ar viza sase portofolii de comisar, dintre care pentru patru ar avea sanse medii de a obtine unul dintre ele, iar pentru doua sansele sunt evaluate ca fiind mici. Cele patru domenii cu sanse medii sunt: Agricultura, Politica regionala, Transporturile si Energia, iar cele cu sanse mici, Extinderea si Justitia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dacian Cioclos comisar, #comisar european agricultura, #Romania Comisia Europeana , #frauda