CNSAS va "constata" colaborarea cu Securitatea, fara verdicte

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 18:28
1066 citiri
CNSAS va "constata" colaborarea cu Securitatea, fara verdicte

CNSAS va constata colaborarea cu Securitatea, fara a mai da verdicte, iar decizia se va comunica in scris persoanei in cauza, care poate contestata decizia in instanta sau, optional, la CNSAS, numele colaboratorului urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial, dupa respingerea contestatiei.

Institutia va avea in continuare atributia verificarii demnitarilor alesi sau numiti, fie din oficiu, fie in urma unei sesizari, pastrandu-se, in aceasta privinta, prevederile din actul normativ initial, prevede ordonanta de urgenta care permite continuarea activitatii CNSAS, adoptata miercuri de Guvern.

"Deci aceste persoane pot fi verificate si in aceasta perioada de tranzitie de 45 de zile, pana cand se elaboreaza noul act normativ", a declarat consilierul premierului, Stejarel Olaru (foto).

"Procedura va fi usor diferita: directia de investigatii a CNSAS va comunica in scris persoanelor verificate, fie din oficiu, fie la cerere, eventuala calitate de colaborator sau de ofiter al Securitatii, dupa care aceste persoane pot contesta aceasta informare in contencios admistrativ si, totodata, o pot contesta pe cale administrativa si la Colegiul institutiei", a declarat consilierul premierului, Marius Oprea.

Potrivit lui Oprea, contestarea la Colegiu este facultativa. Termenul de contestare este de 60 de zile de la data la care este primita instiintarea scrisa de catre persoana care a fost identificata ca ofiter sau colaborator al Securitatii. Daca contestatia nu este admisa, numele respectivei persoane este publicat in Monitorul Oficial.

Daca prin decizia Colegiului este respinsa contestatia, aceasta poate fi atacata ulterior in contencios administrativ.

"Practic, aceasta decizie a Colegiului se rezuma la un aspect administrativ si nu are valoare de decizie, care ar putea fi substituita unei decizii judecatoresti", a precizat Oprea.

Din ordonanta de urgenta adoptata miercuri dispare sintagma "Securitate ca politie politica", termenii fiind redefiniti.

In aceeasi perioada va continua si activitatea de preluare si de declasificare a dosarelor aflate la serviciile de informatii. Totodata, structura Colegiului CNSAS si a personalului nu se schimba.

Potrivit lui Olaru, pana saptamana viitoare va fi elaborata o noua ordonanta de urgenta, care va pune in acord actul normativ cu observatiile Curtii Constitutionale, ordonanta de urgenta aprobata miercuri avand un caracter provizoriu, care sa permita continuarea activitati CNSAS.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#olaru, #CNSAS, #verdict, #constatare , #frauda