Ziare.com

Colegiul Medicilor, indignat de conflictul creat in sistemul sanitar

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 15:59

   

Colegiul Medicilor, indignat de conflictul creat in sistemul sanitar
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) se arata indignat de "focarul conflictual" creat de CNAS si Ministerul Sanatatii in sistemul sanitar romanesc prin faptul ca normele de aplicare a contractului cadru pe 2010 au fost intarziate.

"Colegiul Medicilor din Romania isi manifesta indignarea fata de modalitatea pompieristica si nepofesionista prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate impreuna cu Ministerul Sanatatii au creat un focar conflictual in sistemul sanitar romanesc", se arata intr-un comunicat al CMR.

Potrivit reprezentantilor CMR, CNAS si Ministerul Sanatatii nu au tinut cont de propunerile Colegiului si ale altor organizatii profesionale si au impus intr-un mod autoritar masuri inaplicabile, care scad calitatea serviciilor medicale.

"Incercarea de a ridica opinia publica impotriva corpului medical si in acelasi timp de a introduce conflicte intre diferite specialitati medicale este specifica regimurilor totalitare si nu va rezolva problema subfinantarii cronice a sistemului de sanatate si nici calitatea actului medical. Recomand atat CNAS, cat si Ministerului Sanatatii sa renunte la astfel de metode si sa se aseze la masa unui dialog real cu toti actorii sistemului de sanatate", a declarat presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

CMR mai adauga ca este alaturi de medicii de familie in sustinerea cauzei lor.

Ministerul Sanatatii ar trebui sa anuleze contractul cadru pe 2010 deoarece contine prea multe sanctiuni pentru medicii de familie, a declarat, marti, la Realitatea FM, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

Medicii de familie cer anularea contractului cadru pe 2010

Potrivit dr. Doina Mihaila, nemultumirile medicilor de familie sunt legate de forma contractului cadru. "Sunt 39 de obligatii, 22 de penalizari, 13 sanctiuni de drept, inca 22 de sanctiuni de reziliere. E trei sferturi plin de sanctiuni", explica Doina Mihaila.

Contractul presupune un plafon pentru medicamente compensate

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie mai spune ca, pe langa sanctiuni, exista si alte prevederi care dau peste cap activitatea in cabinetele medicale - intre acestea si stabilirea unui plafon pentru eliberarea de medicamente compensate.

Reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii s-au intalnit, marti, pentru a discuta contractul-cadru pe 2010, dupa ce de la 1 aprilie a fost sistata eliberarea de retete compensate si gratuite si bilete de trimitere si nu au mai fost semnate concedii medicale.

Medicii de familie organizeaza un mars intre Universitate si Ministerul Sanatatii

"Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), reprezentanti ai furnizorilor de servicii medicale in asistenta medicala primara, au decis ca incepand cu data de 1 aprilie 2010 sa functioneze in sistem strict privat, in afara contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate", au anuntat pe 1 aprilie asociatiile care reprezinta medicii de familie.

Potrivit medicilor de familie, aplicarea normelor metodologice din contract in forma preconizata va conduce la falimentul medicilor de familie si la imposibilitatea de a acorda asistenta medicala pacientilor.

Sursa: rNews

Articol citit de 1042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Despre ce calitate se vorbeste?

Medicul da familie care are peste 2000 de pacienti avea timp suficient pentru o consultati serioasa sau....nu mai conta nici faptul ca atunci cand te duceai ,bolnav fiind, mai trebuie sa stai si la o coada intermediabila?Nu poti avea si cantitate si calitate in acelasi timp.Si in cazul lor,se pare ca banul primeaza.Regret pentru unii care isi fac cu drag meseria si sant adevarati doctori si de trup si de suflet carora le cer iertare si le aduc tot respectul meu pentru prestatia lor dar ei sant exceptii si sant fortati sa intre in acest CIRC.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor