Comandantul roman disparut in Atlantic ar putea fi mort

Vineri, 30 Mai 2008, ora 13:10
2781 citiri
Comandantul roman disparut in Atlantic ar putea fi mort

Parchetul General s-a sesizat din oficiu, vineri, in legatura cu eventuala comitere a infractiunii de omor asupra comandantului navei "Morning Cloud", Iulian Liviu Iliescu, disparut in urma cu o saptamana de la bord.

Procurorii au stabilit ca, la data de 23 mai, in timp ce nava se afla in apele internationale ale Oceanului Atlantic, comandantul acesteia a disparut, se arata intr-un comunicat al parchetului remis NewsIn.

Pana in prezent, in urma cercetarilor efectuate la fata locului, anchetatorii au descoperit, in cabina comandantului, pete de culoare rosie, ce pareau a fi de sange.

De asemenea, s-a mai constatat ca ultima consemnare facuta de Iulian Liviu Iliescu in registrul de bord al navei dateaza din 23 mai 2008.

In vederea solutionarii cauzei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a inaintat Ministerului Justitiei o cerere de comisie rogatorie internationala, pentru a fi transmisa autoritatilor judiciare americane competente, acestea urmand sa procedeze la efectuarea actelor de cercetare penala, impreuna cu un procuror roman ce se va deplasa saptamana viitoare in SUA.

Ministerul Justitiei a transmis, vineri, Departamentului de Justitie al Statelor Unite ale Americii cererea de asistenta judiciara internationala formulata de catre Parchetul de pe langa ICCJ.

Sorin Gabriel Mihalcea, managerul Zodiac Maritime Agencies Ltd (societatea prin care barbatul a plecat in voiaj), a declarat ca disparitia lui Liviu Iulian Iliescu, comandant pe nava Morning Cloud, sub pavilion Liberia, a fost sesizata in data de 23 mai, la ora 11.30 si ca acesta a fost vazut ultima data in cabina sa la putin timp dupa miezul noptii.

"Echipajul a initiat imediat cautarea comandantului la bord, incepand cu cabina acestuia. Ofiterul secund a contactat prin telefon compania pentru a face cunoscuta situatia. S-au transmis instructiuni de intoarcere a navei pe ruta anterioara", a precizat Sorin Mihalcea.

El a mai spus ca Liviu Iliescu a fost cautat pe mare de-a lungul drumului strabatut din momentul in care comandantul a fost vazut ultima data la bord. In plus, disparitia comandantului a fost anuntata si prin radio navelor din jur, Pazei de Coasta a Statelor Unite si Centrului Regional de Cautare si Salvare.

In paralel cu actiunea de cautare pe mare, echipe alcatuite din membri de echipaj au cercetat intreaga nava, fara insa sa gaseasca semne sau indicii care sa conduca la vreo concluzie.

Comandantul a fost cautat timp de trei ore pe mare de membrii echipajului, dupa care la cautari au participat si doua elicoptere ale Garzii de Coasta a SUA, iar un avion special de cautare a coordonat intreaga operatiune.

Reprezentantii companiei precizeaza ca Liviu Iulian Iliescu s-a imbarcat la bordul navei "Morning Cloud" la data de 5 decembrie 2007, urmand sa fie repatriat la sosirea in portul New Orleans, ca urmare a terminarii contractului.

Echipajul navei "Morning Cloud" era constituit din 26 de marinari: doi romani, opt ucrainieni, noua bulgari, un sarb, un rus, patru turci, un indian si un croat.

Nava "Moning Cloud" a plecat din portul Yuzhny, din Ucraina, in data de 1 mai si se indreapta catre New Orleans, unde trebuia sa ajunga in cursul zilei de marti, 27 mai.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Pod prăbușit în SUA: Paza de coastă caută materiale periculoase în containerele avariate ale navei FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Paza de coastă caută materiale periculoase în containerele avariate ale navei FOTO/VIDEO
Paza de Coastă din America examinează mai mult de o duzină de containere avariate - unele conţinând materiale potenţial periculoase - care se aflau la bordul cargobotului ce s-a izbit,...
#romani, #disparitie, #nava, #sesizare, #procurori, #comandant , #frauda