AFP: Tinerii magistrati vor sa schimbe lucrurile in justitia romana

Marti, 23 Martie 2010, ora 15:41
2959 citiri
AFP: Tinerii magistrati vor sa schimbe lucrurile in justitia romana
Foto: Oron

France-Presse a difuzat marti un material despre tinerii magistrati care ar putea aduce progresul in reforma justitiei, in conditiile in care CE a dat publicitatii un raport ce constata stagnarea reformei in sistemul judiciar.

Au varste cuprinse intre 24 si 29 de ani si sunt judecatori, avocati sau procurori. Departe de a dispera in fata unei justitii marcate de anii de dictatura comunista si criticata inca de Bruxelles, ei vor sa schimbe lucrurile.

Pentru ei, supravegherea UE, care a cerut marti Bucurestiului sa faca din implementarea reformelor judiciare si combaterea coruptiei o "prioritate nationala", este ceva binevenit, chiar daca politicienii nu au aceeasi parere.

"Avand in vedere trecutul nostru comunist, am realizat deja multe in 20 de ani. Au fost facute schimbari structurale importante in sistemul judiciar, dar mai trebuie determinare pentru aplicarea reformelor, iar aceasta determinare va veni si de la noi", spune Gabriela Olariu, 24 de ani, titulara unui master in drept si viitoare avocata. "Am mari sperante. Trebuie sa ne aliniem standardele la cele din Europa", spune Anca Cernat, tanara avocata revenita in Romania dupa studii si stagii in strainatate.

Anca, Gabriela, ca si alti tineri judecatori, procurori, avocati si juristi, au fost alesi penru a forma un curs intensiv intitulat "Lideri pentru justitie", Organizat de fundatia germana Konrad Adenauer, acest program vizeaza sa-i pregateasca "in asumarea unui rol activ in reforma din justitie", punandu-se accentul pe respectarea eticii.

La interviurile pentru selectare, candidatii au fost testati pe probitate si valorile lor etice, declara Corina Rebegea, care i-a supervizat. "Dorim sa sustinem elitele Romaniei de maine. Termenul elita se refera la oameni calificati, dar mai ales doritori sa serveasca binele public", subliniaza directoarea Programului pentru un stat de drept in Europa de sud-est, Stefanie Ricarda Roos.

Justitia are nevoie de o schimbare de mentalitate

Justitia, confruntata cu probleme de integritate, are nevoie de "o schimbare de menatalitate", declara ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu, In 2009, sase judecatori si procurori au fost condamnati pentru ca au primit mita, cuprinsa intre 100 si 45.000 de euro.

"Astept de la acest program sa ne ajute sa facem fata situatiilor reale. De exemplu, daca as fi judecator si un presedinte de jurisdictie ar face presiuni pentru a da un anumit verdict, ce ar trebui sa fac?", se intreaba Gabriela Olariu. "Coruptia judecatorilor nu este atat de raspandita pe cat crede populatia, dar exista un formalism care face procesele sa treneze", declara Daniel Mitrauta, judecator de doi ani in Iasi. El spera ca programul ii va da instrumentele necesare sau "mai mult curaj pentru a schimba lucrurile".

Prezenta a numerosi magistrati din sistemul comunist si sustinerea reciproca pe care unii si-o acorda continua sa puna probleme, comenteaza AFP.

In ianuarie, alegerea la conducerea Consiliului Suprem al Magistraturii a unei judecatoare acuzata ca a colaborat cu securitatea, Florica Bejinaru, a lezat si mai mult imaginea unei justitii in care doar 20-26% dintre romani au incredere. Aceasta alegere controversata a provocat proteste din partea magistratilor reformisti.

"Trebuie sa se demonstreze ca exista oameni excelenti in sistemul judiciar roman, care pot fi modele", conchide Roos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#France Presse, #tineri magistrati, #justitia romana , #frauda