Alegerea Floricai Bejinaru la sefia CSM, contestata in instanta

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 16:34
2502 citiri
Alegerea Floricai Bejinaru la sefia CSM, contestata in instanta
Foto: Cotidianul

Viorica Costiniu, presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca va contesta in instanta decizia CSM de alegere a noului presedinte al CSM in persoana Floricai Bejinaru, care a fost acuzata de colaborare cu fosta Securitate.

Costiniu a vorbit despre autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit "sa indemne la decenta".

Florica Bejinaru a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in iunie 2009, recursul declarat de Ministerul Justitiei impotriva deciziei CNSAS, prin care s-a stabilit ca Florica Bejinaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a facut politie politica.

Dosarul s-a aflat, initial, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, apoi a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta, la cererea judecatoarei Florica Bejinaru. Instanta a respins contestatia Ministerului Justitiei impotriva deciziei CNSAS, iar MJ a facut recurs, respins, de asemenea, de instanta suprema.

In contestatia formulata impotriva deciziei CNSAS, din 6 iulie 2006, prin care judecatoarea Florica Bejinaru a fost absolvita de colaborarea cu Securitatea, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a enumerat mai multe motive procedurale si a solicitat Curtii de Apel sa judece si pe fond cazul.

Monica Macovei a contestat, in primul rand, modul in care s-a desfasurat votul la CNSAS. Ea i-a acuzat pe membrii Colegiului ca nu au avut majoritate de voturi pentru aceasta decizie. A fost criticat si faptul ca decizia nu a fost motivata.

Pe data de 18 mai 2006, prin Decizia nr.166, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securitatii in cazul judecatoarei Florica Bejinaru, presedinta Tribunalului Mehedinti si membru in CSM, precum si faptul ca aceasta a facut politie politica in calitate de colaborator al Securitatii. Ulterior, prin Decizia nr. 255 din 6 iulie, acelasi an 2006, CNSAS decide contrariul, respectiv faptul ca Bejinaru nu a facut politie politica.

In aprilie 2009, magistratii din tara au cerut revocarea unor membri CSM, printre care se afla si Florica Bejinaru, care a venit in Consiliu de la la Tribunalul Mehedinti, pentru lipsa de reactie fata de problemele din sistem. Cererea a ramas fara rezultat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alegere Florica Bejinariu CSM, #alegere CSM contestata instanta, #Asociatiei Magistratilor Romania , #frauda