Basescu: NATO se va implica in conflictul ruso-georgian

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 17:30
1319 citiri
Basescu: NATO se va implica in conflictul ruso-georgian

Presedintele Basescu a declarat sambata, la conferinte de presa din cadrul summitului NATO desfasurat la Strasbourg, ca Alianta a decis sa reia cooperarea cu Rusia si sa se implice politic in conflictul ruso-georgian.

"Acum se aduce ca element de noutate fata de summit-ul anterior, ideea implicarii comunitatii internationale in solutionarea conflictului din Georgia. Alianta a hotarat sa se implice politic in solutionarea disputei ruso-georgiene. De asemenea, acest summit preia declaratiile cu privire la conflictele inghetate din zona Caucazului si Republica Moldova", a declarat Basescu.

Presedintele a precizat ca Abhazia, Ostetia de Sud, Nagorno-Karabah, Transnistria sunt obiective ale Aliantei, "cu afirmarea necesitatii solutionarii pe cale pasnica".

"NATO reconfirma pozitia de sustinere a mentinerii integritatii teritoriale a Republicii Moldova", a adaugat presedintele.

Fata de summit-ul de la Bucuresti sunt si noutati, a adaugat presedintele, acestea referindu-se la relatia dintre Alianta si Rusia.

"Se precizeaza decizia Aliantei de a reveni la nivelul relatiilor existente la momentul summitul-ui de la Bucuresti, in conditiile in care dupa evenimentele cu Georgia NATO a suspendat relatiile cu Federatia Rusa", a declarat presedintele.

NATO va sprijini proiectele regionale din zona Marii Negre

In ceea ce priveste cererile Romaniei la summit, presedintele a precizat ca Romania a obtinut sprijin din partea NATO pentru proiectele regionale din zona Marii Negre.

"NATO se angajeaza sa sustina proritatile regionale ale statelor din zona Marii Negre si aceasta formulare ni se pare extrem de importanta. Urmeaza sa lucram cu Bulgaria, Turcia, Federatia Rusa, Ucraina, Republica Moldova si Georgia in proiecte regionale prioritare care sa fie acceptate si sustinute de aliatii din NATO", a declarat presedintele.

Presedintele a precizat ca NATO a decis si sa se implice in dezvoltarea institutionala a Afganistanului si a instruirii armatei si politi afgane, in conditiile in care implicarea militara nu este indeajuns.

Daca NATO nu castiga razboiul din Afganistan, "Alianta este decredibilizata", a precizat presedintele.

Potrivit presedintelui roman, intalnirea de la Strasbourg continua deciziile luate la summit-ul de la Bucuresti, in special in ceea ce priveste politica de extindere iar Serbia va putea sa adere la Alianta atunci cand va fi pregatita.

Se mentine deasemenea optiunea Aliantie de a primi Muntenegru si Bosnia-Hertegovina in structurile sale. Concluziile actualului summit asigura Ucraina si Georgia ca pot deveni membre ale Aliantei, potrivit presedintelui.

Rasmunssen, favoritul Romaniei

Presedintele Traian Basescu a mai spus, comentand alegerea premierului danez Anders Fogh Rasmussen in functia de secretar general al Aliantei, ca acesta a fost si un favorit al Romaniei.

'Noi am sustinut aceasta numire. Premierul danez este un excelent negociator, in primul rand un politician cu multa experienta, care provine dintr-o tara mica, capabila, cu certitudine, sa inteleaga problematica tarilor de flanc, cum este Romania', a spus seful statului.

El a adaugat ca in discutiile pe care le-a avut cu premierul danez inaintea sosirii la acest eveniment, discutii legate de o eventuala nominalizare a lui Rasmussen in functia de secretar general al NATO, a realizat ca acesta intelege foarte bine situatia Romaniei, in context regional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Basescu, #NATO cooperare Rusia , #frauda