Guvernul a incalcat Constitutia cu ordonanta deconcentratelor

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 14:32
5137 citiri
Guvernul a incalcat Constitutia cu ordonanta deconcentratelor

Curtea Constitutionala a decis miercuri, cu majoritate de voturi, ca legea de aprobare a OUG 37/2009 este neconstitutionala, pentru ca s-au incalcat normele privind adoptarea ordonantelor de urgenta, mai exact cele referitoare la domeniile in care pot fi date astfel de acte.

Intr-un comunicat de presa remis, miercuri, de Curtea Constitutionala, se arata ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta prevazute de articolul 115, alineatul 6 din Legea fundamentala.

Potrivit alineatului 6, "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru, precizeaza CCR.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala, miercuri, Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind deconcentratele, la o zi dupa ce ordonanta atacata la CCR de PNL si UDMR a fost abrogata de Guvern printr-o noua ordonanta de urgenta.

Surse din magistratura au explicat, pentru NewsIn, ca decizia CCR nu produce efecte, deoarece a fost declarata neconstitutionala o lege privind o ordonanta de urgenta abrogata.

Marti, Guvernul a dat o noua ordonanta, cu numarul 105, care abroga OUG 37 privind deconcentratele.

"Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 22 aprilie 2009, se abroga", se arata in noua ordonanta.

OUG 105/2009, care modifica unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, a fost adoptata marti, 6 octombrie, de Guvern, si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Guvernul poate detasa functionari publici si pe posturi din categoria inaltilor functionari publici - cum sunt cele de subprefect si prefect - potrivit modificarilor aduse marti, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Potrivit formei anterioare a Legii 188/1999, detasarea se poate dispune cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public.

Curtea Constitutionala a judecat, miercuri, sesizarea PNL si UDMR referitoare la Legea de adoptare a OUG 37/2009 pe baza careia au fost inlocuiti din functiile de conducere mii de functionari din autoritatile publice deconcentrate. PNL si UDMR au depus, pe 26 iunie, la CCR, sesizarea pe Legea de aprobare a OUG privind deconcentratele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Guvern incalcare ordonanta deconcentrate, #lege deconcentrate Guvern CCR , #frauda