Florin Chilian: Romanii sunt o masa de manevra facuta din burti - Interviu

Vineri, 01 Mai 2009, ora 08:24
4819 citiri
Florin Chilian: Romanii sunt o masa de manevra facuta din burti - Interviu
Foto: Muzica Phg

Florin Chilian vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cum se vede societatea romaneasca prin ochii sai, despre muzica si proiectele sale.

- Cum vi se pare societatea romaneasca in prezent? Cum arata Romania si societatea romaneasca vazuta prin ochii lui Florin Chilian?

- Societatea romaneasca nu exista decat la nivel de animal de consum, nu pot sa ii spun societatea de consum, pentru ca e prea mult.

- Care sunt caracteristicile dominante ale romanilor azi?

- Stralucitoarea absenta, in ceea ce priveste implicarea in propriile vieti. Sunt aceiasi turnatori, lasi, prea putin demni, ca sa nu spun nedemni.

- Credeti ca mai are poporul roman o identitate bine definita?

- Ma tem ca nu. Daca ne referim strict la ideea asta absurda de verticalitate in ceea ce priveste coloana vertebrala, tare ma tem ca nu. Suntem o masa de manevra facuta din burti. Poporul roman este o mare burta si asta este si motivul cu care am fost admisi cu 100 de

ani inainte in Uniunea Europeana. Este posibil sa ma insel, diferenta este ca nu cred ca se va intampla.

- De ce credeti ca s-a ajuns aici?

- Pentru ca am fost foarte ocupati sa otravim fantanile, sa ardem holdele si sa ne ascundem in munti. Asta ar fi unul dintre motive. Nu este neaparat ceva rau, dar eu stiu cat de bun este?

- Ce credeti ca ar trebui sa se schimbe? Directia in care mergem credeti ca este una buna?

- Mai avem opt luni de a fi prosti. E legala treaba, e pe acte. Dupa astea opt luni o sa ne cam usture in popou, ca sa zic asa.

M-am apucat de muzica pentru ca nu imi place munca

- Cum vedeti Romania peste 10 ani?

- Un mare closet. Dat fiind faptul ca suntem tratati ca ceea ce suntem de fapt, o mare societate de consum. Toti vom fi pe wc-uri in zece ani. Adica la nivelul perspectivelor pe care le avem in legatura cu viata si cu ce se intampla. Toata lumea dimineata se reduce la ceea in ce ai investit cu o seara inainte, adica in mancare, adica in closete. Este o mare tara de closete Romania.

- De ce v-ati apucat de muzica?

- M-am apucat de muzica pentru ca nu imi place munca. Munca l-a distrus pe om.

- Care este mesajul muzicii dumneavoastra?

- Mesajul muzicii mele nu este treaba mea.

- Ce proiecte aveti pentru acest an?

- Florin Chilian "Autistul. Nu-l mai goniti pe Brancusi". Discutia despre acesta si despre nenumaratele incercari de a muta o biserica de pe Axis Mundi, Coloana Eroilor de la Targu Jiu este grea. Se intampla sa am idei putine, dar fixe, insa suficiente. Acesta trebuia sa fie primul meu album si eu stiu daca si acum este timpul lui? Diferenta este ca acum se intampla.

- Credeti in aplauzele sincere ale oamenilor? Ce mai starneste astazi aplauze sincere?

- La concertele mele se lasa cateva momente de tacere dupa ce termin un cantec si este un semn clar ca oamenii sunt acolo cu mine si ca nu au venit ca sa isi arate unele investitii facute prin tate. Se lasa un moment de tacere. Este ok. Suntem oameni care functionam undeva la un nivel mental sensibil egal si ne regasim. Diferentele de cadere brusca in real se intampla din alt film si probabil ca de aceea nu este de aplaudat ce se intampla cu contemporanii.

- Care ar fi cel mai neobisnuit loc in care ati sustinut un concert?

- Era un fel de mic castru, undeva pe langa Cluj, pe un deal, intr-o noapte cu prietenii. Nu stiu daca sunt concerte ce fac eu...sunt intamplari.

- Exista un anumit loc in care v-ati dori sa cantati?

- Nu am captivus mentalus la intamplari de genul asta. Drept dovada, dupa aproape zece ani de cariera am si eu primul turneu national in iunie.

- Totusi, nu exista un loc unde de obicei nu se intampla acest lucru, dar v-ati dori sa mergeti sa cantati?

- La un bordel mi-as dori sa cant. Nenorocirea este ca ori cate ori deschizi gura in Romania esti intr-un bordel. Notiunea asta de bordel tine de proasta administrare a limbii romane in ceea ce ii priveste pe contemporani.

- Ce parere aveti despre cei care isi pun muzica in slujba unor partide sau oameni politici?

- Sa le dea Dumnezeu sanatate. Sunt unii disperati care vor sa castige toti banii de pe pamant in conditiile in care sunt foarte multi oameni care au nevoie de un ajutor decent si cinstit. Dar ce sa zic? Este Romania. Problema e ca atunci cand te lupti sa faci ceva si vezi de la colegii jurnalisti, pentru ca pana una alta pot sa spun ca sunt un pui de jurnalist dat fiind faptul ca am scris vreo doi ani la Jurnalul National, cand se pun de-a curmezisul pentru ca sunt cretini si pentru ca vor cu tot dinadinsul sa demonstreze asta.

Nu exista practic varf de opinie, vector de opinie in Romania care sa nu stie despre nenorocirile din cultura romana care ne privesc pe toti. Nimeni nu a facut nimic. Ba mai mult, s-au pus de-a curmezisul. Ce ne facem? Unde se termina diferenta intre noi si noi insine?

In Romania nu se moare pentru idealuri

- Puteti numi trei artisti adevarati si trei pseudoartisti?

- As incepe cu domnul Doru Stanculescu, as continua cu domnul Stefan Iordache si m-as opri aici. La facaturi, cu mine in capul listei te rog sa ii dai drumul.

- Top trei porunci pentru un artist adevarat, din punctul dumneavoastra de vedere.

- In opinia mea nu exista artisti adevarati in Romania. Un artist adevarat isi apara arta pentru ca trebuie sa fie mai puternic decat ea ca sa si-o apere. Nenorocirea este ca subiectul fiind arta cadem pe adevaratul crud al intamplarilor. Ce sa apere astia care se umilesc pe la televizor, marii actori si artisti ai neamului, pentru dreptul de a munci pana la 100 de ani in situatia in care au de luat banii lor, drepturile lor, pentru care platim fiecare dintre noi, de la operatorii de cablu pana la astia care asculta muzica prin carciumi. Au aproape 90 de milioane de euro stransi in doi ani, astia se umilesc pentru dreptul de a munci pana la 100 de ani in loc sa isi apere demnitatea? Nu isi apara nimeni cu nimic.

Despre mine... pana sa castig procesul cu statul roman, care mi-a furat drepturile de autor, eram scandalagiu. Si colegii si mancatorii astia de cacat, securistii din presa, care sunt multi. Asa ca ce sa zic despre artistii romani? Nu exista din punctul meu de vedere. In Romania nu se moare pentru idealuri. Si asta ar trebui sa fie privilegiul artistilor. Ei sunt suficient de nebuni incat sa nu le pese. Sa vezi ce vile, ce case au aia care plangeau toti, umilindu-se pentru 20 de euro.

M-a umplut de scarba. Marii actori carora sa le dea voie sa munceasca si sa ia si pensie in acelasi timp. Problema, in ce ma priveste, e ca de pe 6 mai incolo, ducand mai departe nebunia asta care se chema "Impotriva statului roman" o sa fie chemati in instanta de la Curtea de Conturi, care ascunde furturile ce ne privesc pe toti, de la banii din spitale pana la banii din cultura.

Vor fi chemati in istanta, Curtea de Conturi pentru ca a refuzat sa dea o comunicare despre "Sibiu Capitala Europeana" unde s-au furat zeci de milioane de euro, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, de la PNL, pana la procurorii DNA. Nenorocirea este ca din cate am inteles eu, o chestie absolut senzationala, nu exista dosarul in instanta, cu o saptamana inainte. E infiorator.

- In melodia de pe coloana sonora a filmuletului despre Ziua Mondiala a Proprietatii intelectuale spuneti ca trebuie sa se dea o lege inteleapta. Ce inseamna aceasta lege inteleapta din punctul dumneavoastra de vedere?

- Presupune o conditie de moralitate. Orice text de lege. Nenorocirea este ca in Romania moralitatea este un cur.

Ascultati mai jos cateva dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Florin Chilian

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cantaret Florin Chilian, #interviu Florin Chilian, #proces Florin Chilian , #frauda