Legea nu a fost incalcata in procesele pentru sporurile magistratilor

Luni, 04 Mai 2009, ora 19:36
1606 citiri
Legea nu a fost incalcata in procesele pentru sporurile magistratilor

Reprezentantii UNJR, SoJust si AMR au declarat, luni, ca magistratii nu au gresit cand au acordat, in procese, sporuri personalului din justitie, in replica la declaratiile presedintelui privind depasirea atributiilor puterii judecatoresti.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, a declarat, pentru NewsIn, ca judecatorii nu au acordat drepturi care sa nu fi fost prevazute de lege.

"Judecatorii nu au facut altceva decat sa-si indeplineasca rolul: au transat un litigiu. Prin diferite acte normative date de-a lungul timpului, au fost acordate diferite sporuri la mai multe categorii, nu neaparat magistratilor.

Aceste drepturi existand, cei indreptatiti au ajuns sa si le ceara in instanta. Noi nu am acordat nimic ce nu era in prevazut intr-o lege. O parte din aceste drepturi au fost recunoscute si judecatorilor, dar pana la urma si magistratii trebuie judecati de cineva.

Marea majoritate, insa, a drepturilor recunoscute nu au fost puse in executare, iar aceasta datorie pe care Ministerul Justitiei o are catre personal s-a strans in timp, din cauza neexcutarii acestor hotarari", a declarat Dana Garbovan.

Functionarea corecta a justitiei "cere" costuri sociale

Vicepresedintele Societatii pentru Justitie (SoJust), Cristi Danilet, a precizat, pentru NewsIn, ca justitia a fost atacata "din toate partile" pentru ca a trebuit sa solutioneze cauze ale judecatorilor "ca urmare a incompentetei administratiei judiciare in privinta politicii salariale coerente".

Danilet a afirmat ca populatia trebuie sa inteleaga ca functionarea optima a justitiei si independenta sa presupun anumite "costuri sociale".

Vicepresedintele SoJust s-a aratat increzator ca CCR va oferi rezolvarea conflictului dintre puterea legislativa si executiva, pe de-o parte, si puterea judecatoreasca, pe de alta parte, prin "sublinierea rolului justitiei intr-o societate democratica".

"Dar aceasta situatie dureaza din 2003, cand ministrul de atunci a incalcat drepturile salariale ale magistratilor si nici un organism decizional nu a fost in stare sa gaseasca vreo solutie, ceea ce a determinat declansarea a mii de actiuni judecatoresti in toata tara din partea personalului din sistemul de instante si parchete", a spus vicepresedintele SoJust.

La randul sau, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Monica Pivniceru, a afirmat, ca reactie la declaratia sefului statului, ca "ne indreptam spre un stat totalitar, unde legea, dreptul si ordinea par a nu mai conta".

Monica Pivniceru a spus ca sesizarea Curtii Constitutionale facuta de presedintele Romaniei este o replica la initiativa CSM de a sesiza CCR cu privire la incalcarea prerogativelor si implicarea presedintelui in actul de justitie.

Pivniceru a mai afirmat ca "e o eroare enorma" sa se spuna ca au fost date decizii judecatoresti in baza unor legi abrogate. Pivniceru a adaugat ca, in calitate de judecator care a actionat in instanta Guvernul pentru a-si obtine drepturile salariale, nu putea sa invoce un drept care nu mai exista, pentru ca nu ar fi vrut sa isi prejudicieze reputatia.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, ca a sesizat Curtea Constitutionala pentru ca nu considera ca este normal ca puterea judecatoreasca "sa incerce sa-si atribuie o prerogativa pe care nu o are prin Constitutie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#UNJR SoJust AMR, #respecta legea, #proces sporuri magistrati , #frauda