Ziare.com

Legislatia din Romania interzice importul deseurilor radioactive din UE

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 21:46

   

Legislatia din Romania interzice importul deseurilor radioactive din UE
Autoritatile romane au infirmat miercuri informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia tara noastra ar purta negocieri cu alte sapte state europene pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din UE.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, la solicitarea NewsIn, ca Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre.

Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat pentru NewsIn ca in momentul de fata nu se poarta negocieri privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive din Uniunea Europeana intr-un depozit international, astfel ca Romania nu participa la negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana.

Romania, pe lista tarilor care ar putea gazdui deseuri nucleare


Romania participa, in schimb, prin Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (AN&DR), la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltarii unui depozit geologic regional de deseuri inalt active. In cadrul acestui proiect sunt prevazute intalniri periodice, a explicat CNCAN.

In cadrul discutiilor ERDO, nu se poate pune problema gazduirii in Romania a deseurilor radioactive din UE, subliniaza CNCAN, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive.

Cotidianul britanic The Times a scris miercuri ca Romania poarta negocieri cu alte sapte state UE - Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria -
pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana.

Deseurile nucleare din UE, trimise in Europa de Est?

Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE. Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului pentru energia nucleara, ar putea fi aprobat in cursul acestui an de Comisia Europeana.

Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai, potrivit The Times. Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.

Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Romania trebuie sa construiasca in termen de maxim 45 de ani un depozit geologic national de deseuri inalt active pentru depozitarea definitiva a combustibilului nuclear uzat provenit de la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, ca si a altor deseuri de viata lunga ce nu pot fi depozitate la suprafata. Pentru a putea fi localizat acest depozit, sunt necesare studii complexe. Ca formatiuni geologice care ar putea gazdui depozitul, CNCAN mentioneaza granitul, sarea, tuful vulcanic, sisturile verzi si argila.

Pericolele construirii unui depozit geologic de deseuri inalt active sunt legate de nefunctionarea corespunzatoare a barierelor ingineresti si a celor geologice pe durata foarte mare de timp, ceea ce ar putea duce la migrarea radionuclizilor in mediu, afectand biosfera. Pentru a preveni aceste neajunsuri se fac studii complexe de evaluare a securitatii radiologice a depozitului si se folosesc bariere ingineresti multiple, precizeaza CNCAN.

Gazduirea unui depozit regional pentru deseuri nucleare ar prezenta avantajul recuperarii unei parti din costurile amplasarii, constructiei si operarii depozitului. Costurile depind de cantitatea de combustibil nuclear uzat care se depoziteaza. Ordinul de marime al acestor costuri se ridica la miliarde de euro, in estimarea CNCAN.

Costurile pentru Romania, in cazul in care depozitul ar fi gazduit de un alt stat, nu pot fi in prezent evaluate, spune CNCAN. In orice caz, costul total, inclusiv incapsularea combustibilului si transportul sau, se va ridica la miliarde de euro.

Deseurile din diferite state ar putea fi transportate la depozitul regional in colete speciale, autorizate pentru transport. Odata ajunse la destinatie, deseurile nu vor mai fi prelucrate, fiind amplasate direct in depozit.

Pentru statul care exporta deseurile riscurile sunt reprezentate de accidentul de transport (pentru care coletele sunt calificate) si actiunile teroriste, contra carora se iau masuri de prevenire, a declarat CNCAN la solicitarea NewsIn.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3123 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legislatia din Romania NU VA MAI interzice importul deseurilor radioactive din UE DACA schimbam legislatia actuuala ! Acum negiciem ciubucele ! Ca dupa aioa pretul il stabilesc ceilalti !

Ce idei introduse smechereste in mintea opiniei publice din Romania. Mai 'nene ziare.com' nu ne intereseaza nimic privind depozitarea, transportarea, aprobarea si negocierea unei astfel de realitati teroriste!

Vor sa ne transforme in cimitir viu! Nu stiu de ce dar am impresia ca 'dincolo' unii sunt foarte veseli cand ne servesc astfel de stiri !

Semneaza-va articolul ciudatilor ! Sau articolele sunt publicate de Ceausescu de pe lumea cealalta ! Cred ca va este frica si voua sa semnati articolele pe care va pun aia sa le publicati aici... plastografilor!

 

 

Masonerie romanească... Ca’n Caragiale!

Spiritul romanesc respinge masoneria ca pe o tumoare de neinteles pentru spontaneitatea sa intrinsecă. Chiar si atunci cand intră in masonerie, romanii răman inevitabil personaje demne de atentia lui Caragiale. Sau mai degrabă, credem noi, tocmai intrand in masonerie romanii nostri devin niste Farfuridi, Pristanda, Catavencu.

In unitatea de granit cenusiu a "Frătiei Satanice Mondiale" care este Francmasoneria, "rămurica" romanească este o "flusturatică pată de culoare". Unde altundeva in lume s-a mai auzit ca o lojă să fie declarată institutie de interes national finantată prin urmare de la buget? Unde se mai incaieră in orgolii si-si spală rufele in public "distinsele loji", recurgand la arbitrajul presei? Nicăieri. Precum nu am mai găsit altundeva in peisajul presei o astfel de amestecătură in ceea ce priveste fotografiile-semnal masonice.

Dacă in presa germană sau britanică, de exemplu, fotografiile-semnal sunt folosite cu cumpătare si inteligentă, media romanească aruncă in joc aceste fotografii aproape fără nici o noimă, cu orice ocazie. Un lucru e clar pe baza acestora. Cam toate personajele importante din viata politică, economică si culturală a Romaniei au păsit in interiorul "frătiei" satanice a masoneriei. In ceea ce priveste interpretarea semnalelor, abundenta fotografiilor-semnal nu ne ajută prea mult. Această sui-generis "logoree", această ostentatie in afisarea semnalelor indică desigur lipsa de maturitate si disciplină a masonilor romani. Ceea ce ne face să fim optimisti. Poate că nu e totul pierdut pentru poporul roman.

 

 

Imi place atitudinea ta, dar constitutia o invoci gresit

Prevederea constitutionala se refera exclusiv la legislatia privind drepturile omului (articolul 20, aliniatul 2).

 

 

Nu este singura afirmatie de acest gen, există multe altele.

In 1953 in timpul unui banchet de la New York Press Club lui John Swinton, decanul ziaristilor din America, i s-a cerut să tină un toast in cinstea presei independente. Iată răspunsul lui: “Nu există in istoria Americii o presă independentă. O stiti si voi si o stiu si eu. Nici unul dintre voi nu indrăzneste să isi exprime cinstit părerile in ziarul la care scrie. Sunt plătit tocmai pentru a nu-mi exprima opiniile cinstite in ziarul pentru care scriu. Voi, ceilalti, sunteti plătiti ca să faceti la fel, si oricare dintre voi ar face nebunia de a-si scrie părerile in mod cinstit ar fi imediat expediat pe stradă, căutand de lucru. Dacă mi-as permite o părere cinstită intr-unul din numerele ziarului meu, slujba mea ar dispărea in 24 de ore. Treaba jurnalistului este să distrugă adevărul, să mintă sfruntat, să pervertească, să denigreze, să lingă cizmele lui Mamon, să isi vandă tara si neamul pentru painea cea de toate zilele. O stiti si voi si o stiu si eu, si atunci de ce să inchinăm pentru presa independentă? Suntem uneltele supuse si slugile bogătasilor din culise. Suntem Hopa-Mitică, ei trag sforile si noi dansăm. Talentele, posibilitătile si vietile noastre apartin altor oameni. Suntem doar niste prostituati intelectuali."

 

 

-semnale masonice clasice-

Un element cheie in transmiterea semnalelor si ordinelor masonice este realizarea fotografiilor-semnal. Pentru aceasta fotografii fie sunt ei insisi initiati, fie sunt solicitati de către redactori să surprindă personajele in ipostaze dinamice, gesticuland, pe baza unor modele. Francmasonii de rang mai inalt (nu toti ucenicii) sunt invătati, uneori chiar de către redactori (pentru fotografiile realizate in studio) ce gesturi să realizeze. Redactorii care decid ce fotografii se publică sunt cu certitudine initiati. Nu intamplător, editorii si redactorii, care se lasă atat de rar fotografiati, apar cu semnale masonice. Alături, masonul declarat Sorin Rosca Stănescu execută simultan 3 gesturi-semnal, ca să priceapă si "fratii" cei mai grei de cap că Ziua stie ce zice despre masonerie mai mult decat orice alt ziar. Cele trei semnale sunt: privirea peste ochelari, mana la cap (variantă a gesturilor cu arătătorul pe fată si cu mana la ochelari) si pixul tinut in mana stangă (diferite obiecte tinute ostentativ in mană sunt de fapt variante ale gestului cu mana la ochelari).

 

 

Desi

eu nu stiu de vreo lege care sa nu aiba portita prin care sa nu permita asta. Fac pariu ca vor face asta, la ***, au reusit sa introduca legislatia privitoare la spionajul populatiei, ce e asa greu sa mai bagi cateva deseuri radioactive in casa?

 

 

Impotriva curentului.

Exact.

 

 

Presa – sluga francmasoneriei

In ceea ce priveste controlul presei, mai presus de interesele politico-economice se află interesele sectei malefice planetare a francmasoneriei. Politica si economia se subordonează la randul lor intereselor francmasoneriei, dar este mai simplu să vedem atunci cand primează un interes economic, pentru că este mai putin subtil. Adevărata fată a francmasoneriei este cunoscută de putini, din cauza faptului că masoneria foloseste simboluri, informatii ezoterice, secrete, jurăminte.

Exemplu de mesaje ascunse sunt chiar fotografiile-semnal din presă. Desi ziarele sunt citite de mii, sute de mii de cititori, cati dintre acestia pot dezlega mesajul transmis printr-o fotografie?

Si spuneti dumneavoastră, după ce am văzut cum presa devine un instrument in mana unei secte malefice, cum as mai putea vorbi despre presă liberă? Poate as putea să mai zic presă de calitate sau presă fără calitate. As putea să fac un clasament al ziarelor in functie de tiraj, de vanzări, dar nu de independentă. Nu as mai putea insă să zic "un ziar e mai liber decat altul". Poate doar că o publicatie e mai mai putin vizibil subordonată unor interese. Nu vreau defel să bag toate ziarele in aceeasi oală. Sunt ziare si ziare, unele de foarte bună calitate, altele care lasă mult de dorit. Dar ce folos dacă toate servesc, mai mult sau mai putin vizibil, acelorasi scopuri?

 

 

Iti multumesc pentru corctie! Deci prevederea, la care am facut referire, face parte din alt act normatv.

.

 

 

unde-i lege nu-i tocmeala

O lege buna!
Fiecare sa-si acopere gunoiul cu propriul pres.

 

 

Cind si-au facut legile masonii, nu exista internetul

Acum orice stire data de un habarnist manipulat din mass media este verificabila pe net. Totul este sa stii 2-3 limbi straine!!

Ziare com este un site placut de birfe. Informatiile serioase se iau de pe alte site-uri :-))))

 

 

La inceput au fost doar ziarele, apoi a apărut radioul, in ultimii treizeci de ani li s-au alăturat televizorul si internetul, dand oamenilor iluzia unei bogătii informationale si a diversitătii de opinie.

“Pentru a fi stăpani pe opinia publică trebuie să o aducem intr-o stare de zăpăceală. Noi vom folosi presa ca să prezinte oamenilor stiri diverse, incat ei să se piardă in labirintul acestor informatii. Oamenii vor ajunge la concluzia că este mai bine să nu aibă nici o părere…"

 

 

“Treaba noastră este nu să ii dăm publicului ceea ce el doreste, ci ceea ce noi hotăram ca el să primească."

"Majoritatea oamenilor sunt preocupati in mod obsesiv de necazurile lor personale, intr-o societate terorizată de o violentă explozivă, alimentată de mass-media si sprijinită de o legislatie incorectă. Ei nu au timp si interes pentru viata politică si, ceea ce este cel mai tragic, au fost si sunt permanent conditionati de francmasoni să creadă tot ce scrie in ziare"

 

 

o eroare mica strecurata in titlu

Legislatia din Romania nu poate interzice importul deseurilor radioactive din UE, poate numai "achizitia intracomunitara", fiind vorba de state membre. apoi articolul vorbeste numai despre "transportul si depozitarea pe teritoriul romanesc", ceea ce este altceva

 

 

Interesant!

Ieri am "urmarit" o dezbatere, tot pe ziare.com, in care se incerca sa fim convinsi ca deseurile radioactive din mama noastra UE vor fi in asa fel ambalate incat sa nu se scurga nici o miime de roentgen din ele. Acum ma lamuresc ce-i mana in lupta pe sustinatorii aprigi ai ideii de a se amplasa acest depozit in Romania.
In ce priveste "legislatia romaneasca" nu va faceti, fratilor, iluzii! Exista undeva, nu stiu daca in Constitutie sau in acordul nostru de aderare la Consiliul Europei, o prevedere care stipuleaza simplu: "orice prevedere legala care este contrara legislatiei europene ESTE NULA si SE APLICA LEGISLATIA EUROPEANA". Ca de asta primim noi condamnari cu gramada de ani de zile de la CEDO. Asa ca, oricat ne-am strofoca noi, tot ca in tren ramanem. Incet, incet incepem si noi sa ne lamurim ce inseamna "a ne civiliza" si "a ajunge la standarde europene". Ca pana acum am trait in codrul frate cu romanul....

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor