Legislatia din Romania interzice importul deseurilor radioactive din UE

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 21:46
3326 citiri
Legislatia din Romania interzice importul deseurilor radioactive din UE
Foto: http://img.wall-street.ro/

Autoritatile romane au infirmat miercuri informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia tara noastra ar purta negocieri cu alte sapte state europene pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din UE.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat, la solicitarea NewsIn, ca Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre.

Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat pentru NewsIn ca in momentul de fata nu se poarta negocieri privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive din Uniunea Europeana intr-un depozit international, astfel ca Romania nu participa la negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana.

Romania, pe lista tarilor care ar putea gazdui deseuri nucleare

Romania participa, in schimb, prin Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (AN&DR), la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltarii unui depozit geologic regional de deseuri inalt active. In cadrul acestui proiect sunt prevazute intalniri periodice, a explicat CNCAN.

In cadrul discutiilor ERDO, nu se poate pune problema gazduirii in Romania a deseurilor radioactive din UE, subliniaza CNCAN, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive.

Cotidianul britanic The Times a scris miercuri ca Romania poarta negocieri cu alte sapte state UE - Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria -

pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana.

Deseurile nucleare din UE, trimise in Europa de Est?

Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE. Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului pentru energia nucleara, ar putea fi aprobat in cursul acestui an de Comisia Europeana.

Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai, potrivit The Times. Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.

Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Romania trebuie sa construiasca in termen de maxim 45 de ani un depozit geologic national de deseuri inalt active pentru depozitarea definitiva a combustibilului nuclear uzat provenit de la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, ca si a altor deseuri de viata lunga ce nu pot fi depozitate la suprafata. Pentru a putea fi localizat acest depozit, sunt necesare studii complexe. Ca formatiuni geologice care ar putea gazdui depozitul, CNCAN mentioneaza granitul, sarea, tuful vulcanic, sisturile verzi si argila.

Pericolele construirii unui depozit geologic de deseuri inalt active sunt legate de nefunctionarea corespunzatoare a barierelor ingineresti si a celor geologice pe durata foarte mare de timp, ceea ce ar putea duce la migrarea radionuclizilor in mediu, afectand biosfera. Pentru a preveni aceste neajunsuri se fac studii complexe de evaluare a securitatii radiologice a depozitului si se folosesc bariere ingineresti multiple, precizeaza CNCAN.

Gazduirea unui depozit regional pentru deseuri nucleare ar prezenta avantajul recuperarii unei parti din costurile amplasarii, constructiei si operarii depozitului. Costurile depind de cantitatea de combustibil nuclear uzat care se depoziteaza. Ordinul de marime al acestor costuri se ridica la miliarde de euro, in estimarea CNCAN.

Costurile pentru Romania, in cazul in care depozitul ar fi gazduit de un alt stat, nu pot fi in prezent evaluate, spune CNCAN. In orice caz, costul total, inclusiv incapsularea combustibilului si transportul sau, se va ridica la miliarde de euro.

Deseurile din diferite state ar putea fi transportate la depozitul regional in colete speciale, autorizate pentru transport. Odata ajunse la destinatie, deseurile nu vor mai fi prelucrate, fiind amplasate direct in depozit.

Pentru statul care exporta deseurile riscurile sunt reprezentate de accidentul de transport (pentru care coletele sunt calificate) si actiunile teroriste, contra carora se iau masuri de prevenire, a declarat CNCAN la solicitarea NewsIn.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Legislati Romania interzice importul, #import deseurilor radioactive Europa , #frauda
Comentarii