Ziare.com

Lista cu magistratii care au colaborat cu Securitatea a ajuns la Tribunalul Bucuresti

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 16:49

   

Lista cu magistratii care au colaborat cu Securitatea a ajuns la Tribunalul Bucuresti
In jur de 20 de procurori si judecatori risca sa fie exclusi din magistratura, dupa ce CNSAS a descoperit ca acestia ori au colaborat cu Securitatea ori au fost angajati ai acestei structuri.

Din totalul celor 25 de magistrati aflati pe lista CNSAS - 23 de actuali si fosti magistrati cu dosare de colaborator si doi care ar fi fost angajati ai Securitatii -, doar cei 20 risca sa fie exclusi din magistratura, deoarece patru dintre ei nu mai lucreaza in sistem, fiind pensionati, iar al cincilea este decedat.

Cazurile tuturor magistratilor banuiti a fi avut legaturi cu Securitatea au ajuns la Tribunalul Bucuresti, ce urmeaza a da un verdict.

Cei doi magistrati care sunt acuzati ca ar fi fost angajati ai Securitatii sunt Ion Ionescu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), si Nicolae Popescu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Brezoi, Valcea, potrivit actelor din instanta.

Judecatorul Ion Ionescu ar fi fost recrutat in 1986 si ar fi primit functia de locotenent in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti, se arata in actiunea depusa in instanta de CNSAS.

Conform documentului depus la dosar de CNSAS, el dirija activitatea a doi informatori care ii supravegheau pe un fost detinut politic, pe un legionar si pe familiile acestora " in scopul sustinerii puterii totalitar comuniste".

CNSAS il acuza, in proces, pe judecator ca a incalcat dreptul la viata privata a celor doi urmariti, pentru ca a dat dispozitii pentru supravegherea acestora.

Conform dosarelor din arhiva Tribunalului Bucuresti, din procesele in care CNSAS cere confirmarea calitatii de colaboratori a unor magistrati, 15 se refera la judecatori, iar 8, la procurori. Acestia risca, pe langa eliberarea din functie, si inceperea urmaririi penale pentru "fals in declaratii".

Judecatorii la care fac referire dosarele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sunt Petru Ciubotariu, presedintele Sectiei Penale a Curtii de Apel Iasi, Marius Cosma Daniel, judecator la Curtea de Apel Brasov, Dan Tabaltoc, judecator la Curtea de Apel Iasi, Lucian Cristea, judecator la Curtea de Apel Cluj, Eugen Marin, judecator la Curtea de Apel Suceava, Ioan Cozilec, presedintele Judecatoriei Lugoj, Veronel Aioanitoaie, fost presedinte al Judecatoriei Barlad, actual judecator, Vasile Mos, judecator la Tribunalul Brasov, Valer Covrig, judecator in Bistrita, Sergiu Lupascu, judecator la Judecatoria Bacau si Pantelimon Chersa, judecator in Caransebes.

Pe langa acestia, mai sunt 3 judecatori pensionati: Florian Murg, fost judecator sindic la Curtea de Apel Oradea, Valentin Nistor, fost judecator la Tribunalul Vaslui, si Ion Nagy, fost judecator la Carei.

Presedintele Sectiei Penale a Curtii de Apel Iasi, Petru Ciubotariu, isi para consatenii. Petru Ciubotariu ar fi colaborat cu Securitatea pentru a-si da in vileag vecinii din satul natal, Draguseni, care erau nemultumiti de regimul comunist, se arata in actiunea depusa in instanta de CNSAS.

De asemenea, CNSAS precizeaza ca el dadea note informative despre "starea de spirit a membrilor cooperativei din cadrul CAP Draguseni" .

Petru Ciubotariu ar fi fost recrutat de Securitate in 1980 si ar fi primit numele de cod "Spirache".

Un alt posibil colaborator al Securitatii, defunctul Gheorghe Gabrovschi, a fost vicepresedintele Tribunalului Iasi.

Totodata, procurorii care ar fi facut politie politica si care risca eliberarea din functii din magistratura sunt Mihaela Viorica Drexler, procuror detasat la CSM, Paul Dorin Radulescu, prim procuror la Buzau, Constantin Irimiea, procuror la Curtea de Apel Bacau, Ioan Haiduc, procuror la Tribunalul Timis, Teodor Iordache, procuror in Caras Severin, Adriana Jeni Ispas, procuror la Tribunalul Mures si Teodoru Bostan, procuror la Judecatoria Buhusi.

Singurul procuror pensionat este Radu Radulescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu.

Magistratul Mihaela Viorica Drexler ar fi dat note informative despre zece colegi, din vremea cand era farmacista. Procurorul ar fi fost recrutat, in 18 februarie 1989, de un serviciu din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta, sub numele conspirativ "Oana", precizeaza CNSAS in dosar.

In anul 2003, respectiv in 2005, conform vechii legi 187/1999, CNSAS daduse verdicte de colaboratori ai Securitatii pentru Vasile Badoiu, judecator la Judecatoria Motru, si pentru Emil Vaduva, fost judecator la Judecatoria Bailesti, care, ulterior, a decedat. Prin schimbarea legislatiei privind CNSAS, deciziile de politie politica vor fi date, pe
viitor, de instanta.

In total, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii are peste 130 de procese pe rol la Tribunalul Bucuresti, prin care cere instantei sa ateste calitatea unor persoane de colaboratori sau lucratori ai Securitatii. Dintre acestea, o cincime se refera la magistrati.

Conform legii privind statutul judecatorilor si procurorilor nr 303/2004, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate trebuie sa dea, la inceputul fiecarui an, declaratii pe proprie raspundere potrivit legii penale, prin care sa spuna daca au facut sau nu politie politica. " Incalcarea dispozitiilor privind incompatibilitatea mentionata conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror", arata legea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4758 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dar din Bccuresti?

oare de ce nu exista si din Bucuresti, nici un judectaor sau procuror care a colaborat? Sau aici toti au colaborat?

 

 

SIPA

Ce pacat ca serviciul de informatii al Ministerului de Justitie nu publica si lista judecatorilor ACTUALI care colaboreaza cu interlopii, cu tziganii, cu peshtii la propriu si la figurat cei mari din poltichia dimboviteana si romineasca ? Dar nu se poate, ca s-ar goli tribunalele de aceste scursuri de judecatori care pun ucigasi, violatori, pe cei care trag cu arma si escroci PERMANENT in libertate.

 

 

Cine sa-i demita din functie daca tot ei sunt procurori/judecatori etc....

E ca si cum ai pune detinutii sa pazeasca inchisoarea. E de-a dreptul derizoriu.

 

 

Si Bucurestiul pe unde s-a pierdut?

...ori sunt prea multi si de aceea e...liniste! Aici sunt cei mai corupti magistrati din tara! Daca as fi in locul celor deja deconspirati m-as enerva rau, mai ales ca aici s-a turnat la greu si fara mila, dar toti turnatorii sunt in posturi mari, ca asa e la noi: cu cat mai corupt, cu atat esti mai sus

 

 

Si Bucurestiul pe unde s-a pierdut?

...ori sunt prea multi si de aceea e...liniste! Aici sunt cei mai corupti magistrati din tara! Daca as fi in locul celor deja deconspirati m-as enerva rau, mai ales ca aici s-a turnat la greu si fara mila, dar toti turnatorii sunt in posturi mari, ca asa e la noi: cu cat mai corupt, cu atat esti mai sus

 

 

prostii....toti colaborau cu securitatea...cunosc demnitar care a omorat oameni,su acum e in functie mai mare ca inainte de 89...

prostii....CUNOSC UN DEMNITAR CARE A OMORAT OAMENI,,SI ACUM ARE FUNCTIE MAI MARE DECAT INAINTE DE 89

 

 

lasati o balta

astia ne distrage atentia de la problemele imortante ale societatii,

 

 

Felicitari pt propunere

dar ar ramane ceva ideatic! cred ca ne mai trebuie vreo 500 de ani pana sa piara coruptia ca deja ne stranguleaza si n-are nici un gand sa o starpeasca cineva. Ideea ta insa ramane geniala! Intr-o tara in care justitia e corupta nu exista democratie! Pana si Socrate nu s-ar fi lasat judecat de asemenea scursori manjite cu sange si euroi cat sa-si cumpere vile, sa-si faca concedii prin strainatate etc...iar in sala de judecata ne trateaza ca pe niste rame. N-au respect nici pt batrani!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor