Megistratii le cer membrilor CSM sa renunte la birocratie

Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 16:20
1491 citiri
Megistratii le cer membrilor CSM sa renunte la birocratie
Foto: Unisa.au

Asociatiile magistratilor din Romania cer membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa renunte la birocratie, sa-si construiasca o strategie coerenta de resurse umane si sa se delimiteze de anumite atributii care nu tin de prerogativele Consiliului.

Totodata, potrivit reprezentantilor asociatiilor magistratilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui sa se ocupe pe viitor de soarta procurorilor si judecatorilor, criticand, in acelasi timp, lipsa de transparenta in numirea unor magistrati.

"CSM trebuie sa aiba curajul si indrazneala sa renunte la anumite atributii care nu sunt cuprinse in regulamentul de functionare. Trebuie sa ia destinul magistratului in maini si sa duca o politica de aparare impotriva atacurilor care vin din toate partile. CSM a devenit un fel de minister cu foarte multe competente, lucru anormal din punctul nostru de vedere", a declarat, vineri, pentru NewsIn, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Pivniceru a exemplificat, in acest sens, obiceiul CSM de a se pronunta pe anumite spete privind practica unitara, atribut care apartine exclusiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

CSM a devenit in ultima vreme un adevarat administrator al sistemului judiciar, fiind ocupat cu emiterea a fel de fel de avize. De exemplu, la data de 17 decembrie 2008, plenul Consiliului a dat aviz pentru transformarea unui post ocupat de un paznic din statul de functii si de personal al Judecatoriei Medgidia, intr-un post de ingrijitor.

AMR mai cere celui mai inalt for al justitiei planuri coerente de actiune si continuarea celor existente, indiferent de cine o sa vina la conducerea acestui for al magistratilor.

"Nu conteaza cine o sa preia conducerea CSM. Importanta este continuarea programelor de reforma", mai sustine Pivniceru. Cat despre sanctiunile acordate magistratilor de plenul Consiliului, in ultimele sedinte ale anului 2008, seful AMR sustine ca acestea trebuie aplicate, dar nu inainte de a strange probe solide impotriva magistratilor care au gresit.

In aceeasi nota, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) cere, la randul ei, eficientizarea, responsabilizarea si adaptarea CSM la rolul constitutional pe care acesta il are.

"Birocratizarea excesiva a CSM duce nu numai la franarea luarii unor decizii esentiale pentru puterea judecatoreasca, dar, mai ales, la golirea de continut a conceptului de independenta in detrimentul titularilor constitutionali ai acesteia, instantele judecatoresti", a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Judecatorilor, Dana Garbovan.

UNJR considera ca este necesara revizuirea Constitutiei pentru reducerea mandatului membrilor CSM. In acest moment, durata mandatului membrilor Consiliului este de sase ani. In plus, UNJR arata ca membrii CSM au o putere excesiva si considera necesara prevederea in lege, in mod expres, a imposibilitatii depunerii unei noi candidaturi pentru sefia consiliului.

Mai multi membri ai CSM si-au exprimat public nemultumirea fata de faptul ca legea nu prevede posibilitatea ca presedintele CSM sa poata candida de mai multe ori la sefia institutiei. In forma actuala, mandatul presedintelui este limitat la un an, fara posibilitate de realegere.

Uniunea mai critica lipsa de transparenta a CSM in modul de numire a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si arata ca evaluarea procurorilor si judecatorilor a avut un caracter formal.

"Selectia se face de catre CSM pe baza unui interviu, complet lipsit de transparenta, fara motivarea alegerilor si in lipsa oricaror criterii obiective si cenzurabile", mai spune liderul UNJR.

Reprezentantii UNJR cred ca ar trebui redus numarul de magistrati detasati sau delegati la CSM, precum si auditarea Consiliului de catre un organism independent. Ca erori in activitatea consiliului, UNJR a remarcat evaluarea magistratilor care a fost facuta intempestiv, fara rezultate realiste.

Alte neajunsuri se refera la strategia de resurse umane a CSM, "politica ramasa deziderat", a mai declarat judecatorul Dana Garbovan.

Din perspectiva Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, activitatea Consililui mai lasa de dorit la capitolul actiunilor disciplinare si in ceea ce priveste insusirea atributiilor de "strangere, verificare si judecare a incalcarilor normelor de conduita reglementate de Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor", mai afirma presedintele UNJR.

Dintre realizarile CSM pentru anul trecut, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania remarca buna colaborare cu presa si solicitarile constante, unele avand si succes, in ceea ce priveste degrevarea magistratilor de sarcini extrajudiciare.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#lideri asociatii magistrati , #frauda
Comentarii
J
JUSTITIA SECURISTA SURDO-MUTA , OLOAGA SI LEGATA LA OCHI , DAR CORUPTA !
rank 1