Noua rectificare bugetara taie din nou bugetele serviciilor de informatii

Miercuri, 26 August 2009, ora 19:34
1837 citiri
Noua rectificare bugetara taie din nou bugetele serviciilor de informatii
Foto: Arhiva

Bugetele serviciilor de informatii vor fi taiate pentru a doua oara, potrivit proiectului de rectificare al Guvernului, cele mai afectate fiind SRI, care va pierde 23,86 milioane de lei, si Serviciul de Telecomunicatii Speciale,care va avea un buget mai mic cu 24,95 milioane de lei.

Astfel, veniturile Serviciului Roman de Informatii vor fi reduse cu 23.869.000 de lei, suma care va fi taiata de la cheltuieli de personal.

De asemenea, s-a facut si o reorganizare a celorlalte capitole bugetare, astfel incat la "Cheltuieli de capital" s-au redus 12,14 milioane de lei, bani care au fost redistribuiti catre alte capitole bugetare: "bunuri si Servicii" cu un plus de 10,02 milioane de lei, "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" cu 2,1 milioane, "Rambursari de Credite" cu 19.000 de lei si "Dobanzi" cu 1000 de lei.

Bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale a fost taiat cu 24.957.000 de lei, dintre care 24. 276.000 de lei s-au luat de la capitolul "Programe cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare", in timp ce 4.681.000 de lei au fost taiati de la "Cheltuieli de personal".

Singurul capitol care a primit bani in plus este "Cheltuieli de capital", careia i-a fost suplimentat bugetul cu 4 milioane de lei.

Mai putin afectat de rectificarea bugetara sunt Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza. Veniturile SIE au scazut cu 3,94 milioane de lei, bani care au fost redusi de la "Cheltuieli de personal". SPP a pierdut 3,39 de milioane de lei tot de la "Cheltuieli de personal" si 4 milioane de lei de la "Cheltuieli de capital".

Singurele capitole care au primit bani in plus sunt "Asistenta sociala" cu 3,5 milioane de lei si "Bunuri si servicii" cu 0,5 milioane.

STS a amanat in luna mai plata drepturilor de echipare si cele reprezentand costul transportului personalului militar la plecarea in concediul de odihna, pentru lunile mai si iunie, dupa ce bugetul Serviciului a fost diminuat cu peste 53 de milioane de lei, in urma rectificarii bugetare din aprilie.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale si-a redus bugetul cu 16,09%

Biroul de presa al Serviciului de Telecomunicatii Speciale a comunicat, la solicitarea NewsIn, ca bugetul institutiei, stabilit pentru 2009 la 331.520.000 de lei, a fost diminuat cu 16,09%, mai exact cu suma de 53,35 de milioane de lei. Potrivit STS, la capitolul "Cheltuieli de personal", bugetul a fost redus cu suma de 3,4 milioane de lei.

Astfel, pentru a se incadra in noul buget, STS a diminuat prevederile bugetare aprobate pentru plata valorii financiare a drepturilor de echipare ale lucratorilor Serviciului. Totodata, in vederea incadrarii in prevederile aprobate pentru trimestrul al II-lea, au fost amanate la plata drepturile de echipare si cele reprezentand costul transportului personalului militar la plecarea in concediul de odihna, pentru lunile mai si iunie din 2009, se arata in raspunsul remis NewsIn.

STS a mai informat, atunci, ca cea mai mare reducere a bugetului a suferit-o capitolul "Active nefinanciare", care a pierdut 40,6 milioane de lei. Din acest motiv, STS a fost nevoit sa amane o serie de proiecte si sa le reprioritizate pe cele care vor fi finantate din bugetul rectificat pe anul 2009, precizeaza Biroul de Presa al Serviciului.

Rectificarea bugetara a redus, in aprilie, si bugetele celorlalte servicii secrete. Astfel, bugetul Serviciului de Informatii Externe (SIE) a fost diminuat cu 8.91 milioane de lei, rectificarea bugetara vizand toate naturile de cheltuieli, implicit si cele de personal care au fost reduse cu 3,5 milioane de lei, a comunicat SIE, la solicitarea NewsIn.

Bani mai putini pentru munitie, benzina si mobila la SPP

Prima rectificare bugetara a diminuat si bugetul alocat anul acesta pentru construirea noului sediu al Serviciului de Protectie si Paza cu 70%, a precizat, pentru NewsIn, Biroul de presa al SPP. De asemenea, cheltuielile pentru tehnica de calcul, munitie, benzina, mobila si altele necesare SPP vor fi reduse cu 60%, in urma rectificarii.

Ca urmare a rectificarii din aprilie, bugetul Serviciului Roman de Informatii pentru anul 2009 a fost diminuat cu 53.056.000 lei, a declarat, pe 14 mai, pentru NewsIn, seful Biroului de Presa al SRI, Sorin Sava, care a precizat ca vor fi reduse cheltuielile de personal. Potrivit lui Sava, finantarea pentru multe sectoare de activitate ale SRI va fi redusa, printre acestea figurand si cheltuielile de personal.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#taiere bugete servicii secrete, #rectificare bugetara , #frauda