ONG-urile din justitie au pareri diferite legate de numirea procurorilor

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 14:26
1409 citiri
ONG-urile din justitie au pareri diferite legate de numirea procurorilor

Organizatiile neguvernamentale si asociatiile profesionale din justitie au pareri diferite in ceea ce priveste modalitatea in care ar trebui numiti si revocati procurorii-sefi, dupa ce Comisia juridica a Senatului a decis ca acestia sa nu mai fie numiti de presedintele Romaniei ci de CSM.

Astfel, reprezentantul Initiativei pentru o Justitie Curata, Mihai Politeanu, a declarat ca nu este de acord cu schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi, si a facut trimitere la obligatiile pe care ni le-am asumat in fata Comisiei Europene, informeaza Newsin.

"Opinia noastra a fost dintotdeauna clara si practic ea respecta obiectivul de referinta numarul 3 din mecanismul de cooperare si verificare, care cere pastrarea actualei proceduri de numire a procurorului general si a sefului DNA. Din pacate, dorinta de a scapa de procurorii incomozi ii impinge pe politicieni la gesturi absolut iresponsabile, care pot atrage activarea clauzei de salvgardare.

Dupa parerea noastra este un fel de compromis tipic romanesc prin care au incercat sa arate ca vor o numire depolitizata a procurorului sef, dar in realitate este dorinta de a scapa de Daniel Morar si de procurorii incomozi de la DNA. Este o rusine faptul ca se introduce in ecuatie CSM, avand in vedere ca prin faptul ca acesta atat in analizele noastre, cat si cele europene s-a deovedit a fi o structura neperformanta si evaziva in ceea ce priveste presiunile politice la adresa justitiei, o institutie care in continuare are probleme de etica si conflicte de interese", a afirmat Politeanu.

De o cu totul alta parere este directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, care spune ca CSM trebuie implicat in decizia numirii si revocarii magistratilor. "Daca tinem la independenta procurorilor, acestia sa fie numiti de CSM. Avem o Constitutie in care apare CSM ca se ocupa de cariera magistratilor, atat judecatori, cat si procurori. Este mult mai puternica garantia de independenta si impartialitate, atunci cand vorbim de un vot colegial. Trebuie sa ne gandim la principii si pe termen lung, fara sa ne gandim la persoana pe care vrem sa o numim sau revocam", a declarat Georgiana Iorgulescu.

Asociatia Magistratilor din Romania considera, de asemenea, normala, introducerea CSM in decizia numirii, "Este o prevedere foarte normala. Dupa atributiile legale, cum ar trebui sa fie intr-o republica parlamentara asa cum suntem noi, administratia prezidentiala nu are ce cauta in numirile astea. Mi se pare foarte in regula. Asa trebuia sa fie de la inceput, normal ar trebui sa mai degrevam dispozitiile legale de apartenenta la persoana, pentu ca legile sunt ale tarii, nu pentru o persoana. Altfel nu putem vorbi decat de o parodie", a spus presedintele AMR, Mona Pivniceru.

Pe de alta parte, Cristi Danilet, reprezentant SoJust, face si el referire la cerintele Comisiei Europene. "Scopul pentru care procurorii cu inalte functii erau numiti la propunerea ministrului justitiei de catre presedinte era pentru crearea unui sistem de responsabilitate comuna ministru-procurori. Mecanismul numirii a fost declarat de Curtea Constitutionala prin Decizia 375/2005 ca fiind conform Constitutiei, care pune activitatea procurorilor sub autoritatea ministrului justitiei. Votul de joi al Comisiei Juridice pune in evidenta intentia politicienilor exprimata deja de doi ani incoace.

Nu pot aprecia ca este o decizie buna sau nu, insa ea nu este conforma cu opinia Comisiei Europene exprimata in mai multe randuri prin rapoartele de tara. Si, in orice caz, nu rezolva dilema constitutionala a relatiei procuror-ministru. In mod cert, viitoarea modificare a Constitutiei trebuie sa lamureasca si acest aspect", a declarat Danilet.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, pune decizia Comisiei Juridice in legatura cu vointa politicienilor de a schimba intempestiv legea si avand in vedere ca in prezent se discuta tocmai despre numirea unui nou procuror-sef al DNA. Ea spune ca exista supiciuni privind hotararea senatorilor juristi, pentru ca presedintele tarii este implicat si in numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Modificarea legislativa ar fi trebuit facuta pricipial si in ceea ce priveste instantele, pentru ca alfel exista suspiciuni", a afirmat Garbovan.

Potrivit deciziei Comisiei juridice de joi, procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ vor fi numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM.

Prezent la randul sau la dezbateri, Catalin Predoiu a pledat pentru intarirea rolului CSM si a insistat ca atata vreme cat propunerea de numire a procurorilor-sefi apartine ministrului Justitiei este de acord cu formularile Comisiei juridice.

Propunerea urmeaza sa fie dezbatuta in plenul Senatului.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#DNA, #DIICOT, #procurori sefi, #ONG , #frauda