Presa de azi: Maurul Morar a fost trimis sa moara

Marti, 12 August 2008, ora 07:20
1885 citiri
Presa de azi: Maurul Morar a fost trimis sa moara

Daniel Morar, in prelungiri, titreaza marti Evenimentul Zilei. Daniel Morar la Bruxelles si consiliera ministrului justitiei la sefia

DNA. Aceasta este propunerea transmisa de ministrul Catalin Predoiu atat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cat si presedintelui Traian Basescu, luni, la expirarea mandatului lui Morar la conducerea DNA.

"Voi propune pentru functia de sef al DNA pe doamna procuror-doctor Monica Serbanescu. Intentionez sa-l propun pe actualul sef al DNA in functia de inalt reprezentat al Ministerului Justitiei la Bruxelles, pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie sau pentru functia de adjunct al procurorului-sef al DNA, dupa ce voi avea o discutie cu acesta", si-a lansat Predoiu anuntul-bomba.

Asta, dupa ce a trecut in revista "vulnerabilitatile" manageriale ale actualei conduceri a DNA: recrutarea, prin interviu, a procurorilor; neutilizarea in intregime a fondurilor pentru organizarea flagrantelor si pentru derularea anchetelor complexe; rezultatele "slabe" obtinute de procurori in teritoriu si, nu in ultimul rand, "apetenta excesiva pentru televiziune, care a condus la adevarate spectacole mediatice".

In replica, Daniel Morar a precizat ca nu ia in calcul niciuna dintre propunerile ministrului justitiei, despre care a aflat din mass-media.

De altfel, la scurt timp dupa ce Predoiu si-a facuta publica propunerea, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, l-a delegat pe Morar la conducerea DNA pentru 90 de zile.

Gandul scrie ca Morar nu vrea sa fie adjunct. Ministrul justitiei Catalin Predoiu a facut publica luni propunerea sa pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Inlocuitorul lui Daniel Morar va fi o femeie, procuroarea Monica

Serbanescu, care - in prezent - este consilier personal al ministrului justitiei. Nominalizarea va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va da un aviz cu valoare consultativa. Cuvantul final il va avea insa presedintele Romaniei, care trebuie sa semneze decretul de numire in functie.

Practic, mingea se afla in terenul lui Traian Basescu: potrivit legii, seful statului poate sa refuze, motivat, numirea in functie a noului sef al DNA. In aceasta situatie, ministrul justitiei trebuie sa vina cu o noua propunere.

Decizia de luni a ministrului Predoiu pare a fi - potrivit unor surse din mediul politic - rezultatul unor negocieri si al unor presiuni extrem de puternice.

Tot luni, ministrul Justitiei a anuntat ca ii va propune lui Daniel Morar functia de adjunct al DNA sau pe cea de inalt reprezentant al Ministerului Justitiei din Romania la Bruxelles (functie ce urmeaza a fi creata, cu acordul premierului).

Intr-un comunicat de presa remis de catre DNA, se precizeaza ca Daniel Morar respinge ambele propuneri facute de ministrul justitiei.

Catalin Predoiu o vrea pe consiliera sa Sef la DNA, aflam din Gardianul. Ministrul Justitiei s-a tinut de cuvant. Acum ceva timp, el le-a spus jurnalistilor ca pot exista si surprize in numirea unui sef al DNA. Surpriza, poate si pentru Daniel Morar, a fost procurorul Monica Serbanescu, actualmente consilier al ministrului justitiei, detasat de la Parchetul General.

Urmeaza ca plenul CSM sa-si dea avizul consultativ pe aceasta propunere, iar ultimul cuvant il va avea Traian Basescu, prin semnarea decretului de numire sau prin respingerea pro-punerii Pana atunci, Daniel Morar va conduce DNA, fiind delegat pe functie 90 de zile, prin dispozitia Laurei Codruta Kovesi.

Delegarea poate fi prelungita, potrivit legii, cu inca 90 de zile. In acest interval, Traian Basescu poate refuza toate propunerile, pentru ca nici o lege nu-i interzice, ca in cazul ministrilor, respingerea mai multor variante.

Surse confidentiale declara ca Basescu nu a fost interesat de nume, dar a spus ca trebuie sa fie o persoana care sa conduca DNA astfel incat raportul de tara sa fie pozitiv.

Ministrul Catalin Predoiu a anuntat ca ii va propune lui Daniel Morar doua functii, in locul sefiei DNA: fie cea de Inalt reprezentat al Ministerului Justitiei la Bruxelles pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma justitiei si lupta anticoruptie, functie ce va fi creata, fie cea de adjunct al procurorului sef al DNA.

Daniel Morar a anuntat ca refuza ambele functii propuse de ministrul Catalin Predoiu.

Omul lui Botos propus in locul lui Morar, titreaza Ziua. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, l-a propus luni la sefia DNA pe un fost consilier al exprocurorului general al Romaniei Ilie Botos.

Procurorul Monica Serbanescu, actual consilier al ministrului Justitiei, il va inlocui pe Daniel Marius Morar dupa ce Sectia de procurori a CSM va da un aviz - cu caracter consultativ - si numai daca presedintele Romaniei, Traian Basescu va accepta propunerea si va emite decret prezidential de numire.

Reactia clasei politice fata de aceasta decizie nu a intarziat sa apara. Presedintele PD-L Emil Boc a sustinut ca o schimbare a lui Daniel Morar din fruntea DNA este echivalentul unei executii politice pentru a evita o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, din partea PSD-PRM-PC.

Vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas, a salutat decizia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de a nu reinnoi mandatul lui Daniel Morar.

Conservatorul Sergiu Andon a declarat luni ca decizia de inlocuire a lui Morar cu Serbanescu este o masura "foarte chibzuita" si motivata "elegant si bine" de catre ministrul Justitiei.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca propunerea Monicai Serbanescu la sefia DNA, in locul lui Morar, da sansa depolitizarii institutiei.

Morar, pe tusa!Ce face "jucatorul" Traian Basescu?, se intreaba Adevarul. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a propus-o, luni, pentru postul de sef al DNA, pe Monica Serbanescu, actualul sau consilier.

Conform legii, ministrul justitiei propune CSM un candidat, iar Consiliul Superior al Magistraturii are doar aviz consultativ. Propunerea este inaintata sefului statului care poate numi prin decret procurorii-sefi. In cazul in care Basescu respinge motivat numirea

Monicai Serbanescu la sefia DNA, Predoiu va trebui sa faca o noua propunere. Ministrul justitiei a declarat insa ca a avut deja o discutie de principiu cu presedintele.

Numit prin decret al presedintelui Basescu in data de 15 august 2005, Daniel Morar avea sa ajunga in scurt timp pe buzele politicienilor care au calcat pragul DNA cu reprosul ca ar deschide dosare "la comanda".

Refuzul lui Daniel Morar de a organiza conferinte de presa in favoarea unor declaratii la televiziuni a dus, in timp, la concluzia unei justitii sub lumina reflectoarelor. De altfel, ministrul justitiei a aratat ca s-a ajuns "la adevarate spectacole mediatice care nu au facut bine nici institutiei, nici conducatorilor acesteia si nici imaginii Justitiei".

Maurul Morar a fost trimis sa moara, este titlul din Cotidianul. Ministrul Justitiei si-a pregatit anuntul privind renuntarea la Daniel Morar cu un lung expozeu in care a incercat sa puna pe aceeasi balanta realizarile sefului DNA si ale institutiei pe care a condus-o, mentionate ca atare in Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, cu nemultumirile vehiculate de catre o parte a spectrului politic. El a catalogat decizia sa ca fiind un compromis intre cele doua atitudini ireconciliabile.

In consecinta, a propus-o pentru functia de sef al DNA pe procurorul Monica Serbanescu, actualul sau consilier, iar pentru Daniel Morar a anuntat doua variante: ori sa ramana adjunct la DNA, ori sa se infiinteze, special pentru el, un post de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Misiunii Romaniei de la Bruxelles, pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare, reforma Justitiei si lupta anticoruptie.

Predoiu a precizat ca nu a discutat cu Daniel Morar variantele pe care i le propune, dar ca o va face in perioada urmatoare. Intr-un comunicat de presa ulterior, Daniel Morar a precizat ca a aflat "din presa" despre propunerile pe care vrea sa i le avanseze ministrul Justitiei si ca le refuza pe amandoua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Daniel Morar, #DNA, #schimbare, #Serbanescu , #frauda