Presa de azi: Nepotii lui Basescu fac si ei afaceri cu Academia de Stiinte Agricole

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 07:26
3058 citiri
Presa de azi: Nepotii lui Basescu fac si ei afaceri cu Academia de Stiinte Agricole

Magnatul Popoviciu ramane liber, titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi. Magnatul Puiu Popoviciu, fostul sef al "Doi s'un sfert", Cornel Serban, si comisarul Petru Pitcovici, de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) vor fi cercetati in libertate.

Asa au decis, miercuri seara, magistratii Curtii Supreme, care i-au audiat pe cei trei nu mai putin de opt ore. Judecatorii nu s-au pronuntat insa si in privinta legalitatii probelor pe care procurorii isi bazeaza acuzatiile.

Practic, inainte de a incepe audierile, magistratii au discutat aproape o ora despre modul in care denuntatorul Ion Motoc a realizat inregistrarile audio-video din care reiese cum Serban si Pitcovici ar fi incercat sa "albeasca" dosarul lui Popoviciu.

Concret, interceptarile ar fi fost realizate fara ca procurorul de caz sa emita o ordonanta sau un proces-verbal de constatare care sa ateste ca Motoc "a fost transformat din ofiter de politie judiciara in investigator".

Gardianul scrie ca Nepotii lui Basescu fac si ei afaceri cu Academia de Stiinte Agricole. Grupul pentru Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a dezvaluit asocierea firmei nepotilor lui Traian Basescu, dupa modelul "Puiu Popoviciu", cu o institutie agricola de stat, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) din Constanta.

Potrivit lui Ciuvica, spre deosebire de asocierea lui Gabriel Popoviciu cu Academia de Stiinte Agricole, in care acesta a lasat institutiei 50% din profit, fiul lui Mircea Basescu este mai lacom si lasa doar 30% din profit unitatii agricole.

Actionarul majoritar al SC Global Business & Investments SA, partenerul SCDP, este Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, detinand 85% din actiuni. Celelalte 15% dintre actiuni sunt ale Adrianei Opreanu, care este si administratorul societatii.

Ea este si director la SC Plusfood Constanta SRL, firma de procesare de carne de pui a fratelui presedintelui, Mircea Basescu. Fiica acestuia, Raluca, este si ea cenzor, ca fratele sau, al firmei Global Business & Investments.

Din Ziua aflam ca Ciuvica loveste in Traian prin Mircea. Grupul pentru Investigatii Politice acuza ca familia Basescu a aplicat la Constanta metoda pe care Puiu Popoviciu a folosit-o in cazul afacerii Baneasa.

Grupul pentru Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, denunta prevederile asocierii intre o firma controlata de fiul lui Mircea Basescu, fratele sefului statului, si o institutie agricola de stat.

Ciuvica sustine ca aceasta este o noua afacere de tipul "Baneasa Investment" si cere investigatii. Fratele sefului statului, Mircea Basescu, sustine ca nu are nicio legatura cu firma la care face referire GIP, Global Business & Investments, fiul sau fiind de aproximativ o luna actionar majoritar al acestei societati.

"Era nevoie de cineva care sa stie contabilitate si l-am recomandat pe fiul meu,care de o luna a devenit unul din actionarii societatii. Din cate stiu este actionar majoritar, cu 70-80%, administrator a ramas doamna Oprea", a spus Mircea Basescu.

Mircea Basescu: "... esti un gaozar ca altii, cum bine v-a zis frate-miu", noteaza Gandul. Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, a fost acuzat de Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP) ca a pus pe roate la Constanta o afacere tip Baneasa - Puiu Popoviciu.

Mai precis, a fost acuzat ca vrea sa foloseasca terenuri agricole apartinand statului pentru a dezvolta o afacere imobiliara. Contactat de Gandul pentru precizari, Mircea Basescu a raspuns in stil prezidential la o intrebare simpla, adresata pe un ton politicos.

"Chiar daca am fost marinar, stiu toate smecheriile astea. Daca vrei, vii aicea si te invat eu cum se fac. Ori iti faci meseria, ori esti un gaozar ca altii, cum bine v-a zis frate-miu".

Ulterior, Mircea Basescu si-a gasit scuza pentru atitudinea sa in faptul ca se face foc si para la auzul numelui "Ciuvica". Si n-a scapat ocazia de a-i raspunde la acuze presedintelui GIP cu o amenintare voalata: "Nu-i vom construi nici macar o casa de veci lui Ciuvica".

"Doi s'un sfert" spioneaza si in afara tarii?, se intreaba Romania libera. Fostul sef al serviciului secret al Ministerului de Interne Cornel Serban a declarat miercuri in fata judecatorilor ca printre obligatiile sale profesionale era si obtinerea de informatii din afara tarii, atat de la personalul diplomatic roman, cat si de la oamenii de afaceri.

Aceste afirmatii contrazic atributiile legale ale DGIPI (fostul Doi s'un sfert), care sunt restranse la teritoriul tarii. Declaratiile lui Serban survin in contextul in care este acuzat, printre altele, ca i-a livrat informatii clasificate consulului roman la Milano, Tiberiu Dinu.

Tot la audierile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Serban a recunoscut ca, in discutiile cu ofiterul DNA care l-a denuntat, a invocat numele lui Basescu si al lui Tariceanu, fara a fi insa autorizat de acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nepoti Basescu afaceri, #scandal DGIPI, #Academia Agricola Basescu , #frauda