Presa de azi Romania aproape de dezastru. Vin sau nu banii de la FMI?

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 00:17
2283 citiri
Presa de azi Romania aproape de dezastru. Vin sau nu banii de la FMI?
Foto: Gandul

Fara buget, FMI nu ne da bani de salarii si pensii, titreaza sambata Evenimentul Zilei. Suma de 1,5 miliarde de euro este conditionata de bugetul pentru 2010, care nu poate fi avizat din cauza disputelor de pe scena politica.

Romania risca sa ramana fara banii de la Fondul Monetar International (FMI), necesari pentru plata pensiilor si salariilor, daca bugetul pentru 2010 nu va fi aprobat de parlament pana pe 10 decembrie.

"Conditia ca FMI sa mearga mai departe cu acordarea transelor este ca bugetul pe 2010 sa fie aprobat inainte de ultima sedinta a FMI din acest an, programata pentru 14-15 decembrie", a declarat, pentru EVZ, Mihai Tanasescu, reprezentantul FMI in Romania, dupa intalnirile avute, joi, cu premierul Boc si liderii PNL si, vineri, cu cei ai PSD.

Reprezentantii Fondului au dat un ultimatum liderilor politici sa lase deoparte disputele si sa ajunga la un acord privind aprobarea bugetului pe 2010. "E un test de maturitate politica si partidele ar trebui sa inteleaga acest lucru", a adaugat Tanasescu, dupa discutiile cu liderii PSD. Mesajul a fost inteles si de liderii opozitiei.

Mircea Geoana a anuntat ca PSD este dispus sa faciliteze guvernului Boc atingerea obiectivului de a aproba bugetul pana la data-limita.

Romania aproape de dezastru. Tanasescu: daca bugetul pe 2010 nu este aprobat pana pe 10 decembrie Romania nu va primi banii de la FMI. Afla aici daca Mihai Tanasescu vrea sa fie premier, scrie si Gandul.

Desi s-a ferit sa dea cifre concrete, reprezentantul FMI a recunoscut ca, fara transa a treia de la Fond, presiunile pe dobanzile interbancare, de care sunt corelate cele ale clientilor dar si cele de pe curs, vor fi foarte mari. Tanasescu a subliniat ca deficitul bugetar (raportul dintre veniturile si cheltuielile unui stat) va trebui acoperit doar de pe piata interna.

Asta inseamna ca, daca Romania pierde si cele 750 de milioane de euro de la FMI pentru bugetul de stat, la care se adauga si miliardul de euro de la CE pe care l-a pierdut Bucurestiul anul acesta, statul va trebui sa ia de la bancile locale inca sapte miliarde de lei in plus fata de estimarile initiale.

BNR va fi astfel nevoita sa pompeze o cantitate imensa de lichiditati in piata, ceea ce ar putea urca si mai mult cursul si va face ca dobanzile bancilor sa creasca si ele pana la cote si mai mari. Desi cursul oficial anuntat de BNR a revenit vineri sub pragul psihologic de 4,3 lei/euro, dealerii vorbesc in continuare de un curs de 4,5-4,7 lei/euro, care ar putea fi atins destul de repede daca Romania nu primeste transa de la FMI.

Fara a da nume si a ataca direct, oficialul FMI a recunoscut, in cadrul aceleiasi emisiuni TV, ca Romania sta acum mai prost decat alte state, indiferent de criza, din cauza unui "management politic mai putin performant" al clasei politice si al aparatului de stat. Tanasescu a precizat ca, din intalnirile avute cu reprezentantii mediului politic la sfarsitul saptamanii, a obtinut "un raspuns incurajator" privind adoptarea bugetului pe anul viitor pana la termenul limita cerut de Fond.

Intrebat daca i s-a propus sa fie premier, reprezentantul Romaniei la FMI a raspuns ca au avut loc discutii, nu numai cu presedintele Traian Basescu, dar ca nu a refuzat functia, ci ca nu i s-a propus clar acest lucru. In ceea ce priveste o posibila negociere pentru preluarea postului de premier al Romaniei dupa alegerile prezidentiale, Tanasescu a precizat doar ca nu exclude aceasta posibilitate.

Si Gardianul dezbate acest subiect sambata, scriind simplu Tanasescu: Romania nu va primi banii de la FMI pe promisiuni si fara bugetul pe 2010 aprobat.

Tanasescu a mai declarat ca intalnirile programate de misiunea FMI cu liderii partidelor politice vor fi foarte importante pentru raportul la cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, dar nu va exista un angajament scris din partea acestora.

"Discutiile cu partidele joaca un rol foarte important in aceasta evaluare. Mesajele transmise pana acum au fost foarte clare. Este tara dumneavoastra si trebuie sa aveti grija de ea. Noi vrem sa va ajutam. Nu se pune problema unui angajament scris cu partidele. Este vorba de un test de maturitate pentru clasa politica din Romania", a declarat oficialul.

Delegatia FMI a sosit in Romania, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului, de care depinde eliberarea celei de a treia transe din imprumutul extern, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Jurnalul National scrie ca, desi pe hartie stam bine, Romania are emotii pentru salarii si pensii.

Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar stabilita cu FMI pana acum, insa situatia nu este deloc bine pe teren. Fermierii nu si-au primit subventiile pentru vaci si oi si au iesit in strada, companiile au de recuperat TVA, constructorii care modernizeaza scolile au de recuperat 4 miliarde de lei drept contravaloare a lucrarilor.

Situatia nu e deloc roz, dupa ce Curtea Constitutionala a decis sa amane pentru 9 decembrie discutiile pe sesizarile privind legile reorganizarii unor autoritati si institutii publice, a educatiei si a salarizarii unice pentru bugetari, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament la 15 septembrie.

Proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati include si un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar prin acordarea a 10 zile de concediu fara plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#bani FMI, #acord FMI, #bani salarii, #Mihai Tanasescu , #frauda