Referendumul pentru autonomie ajunge in instantele din Covasna si Harghita

Joi, 05 Februarie 2009, ora 19:41
1662 citiri
Referendumul pentru autonomie ajunge in instantele din Covasna si Harghita

Conducerea Consiliului National Secuiesc (CNS) sustine ca pana in prezent mai bine de 20 de hotarari privind referendumul pentru autonomie se afla in instanta in Covasna si Harghita.

CNS sustine ca prefecturile incalca legea, si nu consiliile locale care adopta hotararile pentru referendum, arata NewsIn.

"Fata de hotararile consiliilor locale, care se refera la un singur aspect al acestui proiect legislativ (proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, n.r.), si anume modificarea delimitarii administrativ teritoriale a judetelor, totusi in actiunile prefectilor sunt argumente care se refera aproape in mod exclusiv la continutul proiectului de lege.

Ajungem ca un proiect de lege sa fie dezbatut la Prefectura si eventual respins de instanta, cu incalcarea flagranta a art. 61 din Constitutie. Nu consiliile locale incalca Constitutia, ci prefectii judetelor Covasna si Harghita si vom vedea daca Tribunalele celor doua judete vor respecta", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sfantu-Gheorghe, presedintele CNS, Izsak Balazs.

Totodata, avocatul Kincses Elod a declarat ca Prefecturile au atacat hotarari legale, luate pe baza avizului Consiliului Legislativ care a obiectat, in urma cu patru ani, cand a fost inaintat Parlamentului Statutul de autonomie al tinutului Secuiesc, tocmai lipsa unei consultari a populatiei in prealabil.

Din datele prezentate de presedintele CNS, pana in prezent peste 20 de hotarari de Consiliu Local pe tema referendumului au fost atacate in instantele de judecata din Covasna si Harghita, iar deocamdata exista o sentinta de anulare a hotararii in cazul CL Bixad, pronuntata de Tribunalul Covasna.

In acest caz, initiatorii proiectului urmeaza sa faca recurs la Curtea de Apel Brasov.

Pana acum 24 de consilii locale au adoptat hotarari privind organizarea referendumului pentru autonomie, cel mai recent CL Sfantu-Gheorghe, in cursul saptamanii trecute.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#hotarari referendum autonomie, #instante Convasna Harghita , #frauda