Ziare.com

Romania si Bulgaria colaboreaza pentru evaluarea Schengen

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 20:26

   

Romania si Bulgaria colaboreaza pentru evaluarea Schengen
Autoritatile romane si bulgare s-au intalnit, marti, la Ruse pentru a stabilii unele detalii tehnice despre organizarea si coordonarea comuna a vizitelor de evaluare Schengen, care se vor desfasura in cele doua state pe parcursul anului 2009.

Intalnirea de marti a vizat atat aspecte tehnice si punctuale referitoare la organizarea vizitei in domeniul cooperare politieneasca, ce va avea loc in luna martie, cat si aspecte generale referitoare la coordonarea viitoarelor vizite de evaluare Schengen, au declarat surse din MAI.

De altfel, intalnirile bilaterale dintre Romania si Bulgaria fac parte dintr-un amplu proces de colaborare intre cele doua tari, in vederea atingerii obiectivului comun de a adera la spatiul Schengen in martie 2011.

Concret, in cadrul intalnirii de lucru de marti s-au discutat chestiuni legate de semnarea acordului intre Romania si Bulgaria privind cooperarea politieneasca transfrontaliera in materie penala, precum si a acordului privind transformarea Biroului de contact Giurgiu in Centru de Contact.

Delegatia romana a fost condusa de Tiberiu Trifan, seful Departamentului Schengen, delegatia bulgara fiind reprezentata de catre Kalin Slavov, ministru-adjunct in Ministerului Internelor din Bulgaria.

Seful Departamentului Schengen din Romania a subliniat, in conferinta de presa de la Ruse, faptul ca aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 reprezinta prioritatea absoluta a celor doua guverne si ca cele doua tari se afla intr-o stransa colaborare pentru organizarea misiunilor de evaluare.

"Timpul ramas este foarte scurt, dar avem incredere ca impreuna cu partenerii nostri vom reusi sa ne indeplinim obiectivul", a declarat Trifan.

Romania va fi evaluata, din 2009, timp de doi ani, pe parcursul a sapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

schengen?

Vom putea vorbi de centre cooperare abia atunci cand activitaea lor se va concretiza in rezultate comune,adica operatiuni comune de succes in principalele domenii ale criminalitatii transfrontaliere.
Daca aceste succese exista, atunci nu au fost bine valorificate-ceea ce determina o necesitate acuta in dezvoltarea conceptului de cultura a rezultatelor.Concret, oriunde in arealul statelor membre poti infiinta,transforma sau recalifica, orice fel de structuri daca acestea se dovedesc eficiente si convingatoare, sens in care singurele argumente trebuie sa fie rezultatele notabile,concrete si pana la urma urmei, pe intelesul contribuabilului.Centru ar mai putea insemna un loc in care se regasesc mai multe autoritati sau servicii ale fiecarei Parti implicate,insa din cate se vad abia daca cei de la frontiere isi tot dau mana peste pod sau peste masa astfel incat isi gasesc cu mult mai usor, eventual, "centrul de greutate".in concluzie ,orice initiativa ete in fapt laudabila,dar atentie,chiar si romani fiind,Schengenu'' nu poate fi pacalit numai daca demonstrezi ceea ce spui,pentru ca ei pe vorbele noastre vin si dreg!

 

 

BINE SPUS....

DIN PACATE ADERAREA LA SCHENGEN CA "PRIORITATE ABSOLUTA " n-a mai fost evocata la alt nivel, cum ar fi fost normal de altfel, iar ministrii de interne s-au schimbat atat de rapid incat "PRIORITATEA ABSOLUTA " a ramas doar in grija departamentului Schengen , departament care in mod firesc se va dizolva dupa aderare, bine inteles daca "PRIORITATEA ABSOLUTA " se va intampla !
Observatie foarte corecta atunci cand vorbesti despre CENTRE DE COOPERARE , acestea se pot justifica doar daca activitatea lor sustine operatiuni eficiente in combaterea criminalitatii transfrontaliere, domeniu care nu trebuie sa fie perceput ca un atribut exclusiv al celor de la frontiera .
In Schengen, poti inventa orice insa asta inseamna sa fie util si sa aduca beneficii si rezultate astfel incat sa compenseze eliminarea controlului la viitoarele frontiere interne.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor