Rromii, produsul de export al Romaniei?

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 14:47
12470 citiri
Rromii, produsul de export al Romaniei?
Foto de Giorgio1972

Italienii s-au saturat de ei, romanii din tara de asemenea. Recent, francezii au desfiintat o uriasa tabara de rromi, in mare parte veniti din Romania, si vor sa retrimita acasa circa 500 de tigani.

La Timisoara, un cap vizibil al ilegalitatilor comise de etnia rroma, insusi prefectul judetului a fost amenintat pentru ca a intervenit intr-un scandal imobiliar, in care erau implicati tigani.

In sfarsit, presedintele nostru, exemplul de moralitate la care ar trebui sa ne raportam ca la un intai statator al tarii, mesteca expresii rasiste precum "tiganca imputita", taxata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu un cartonas galben.

In motivarea deciziei de admitere a recursului presedintelui Basescu, in cazul "tiganca imputita", judecatorii au decis ca expresia folosita de seful statului este discriminatorie, dar ca acesta nu poate fi sanctionat.

Rromii, o etnie problema

Sunt tiganii (sau rromi, pentru a fi corecti politic) o problema scapata de sub control a Romaniei, exportata dupa aderare si in Uniunea Europeana? Inaintea dezbaterii pe care Ziare.com o initiaza, sa facem o recapitulare a ultimelor evenimente care au tinut capul de afis in ultimele saptamani, raportate la populatia rroma.

Timisoara, rromi, santaj imobiliar

De ani de zile, casele din centrul orasului de pe Bega se pricopsesc cu proprietari de culoare. Faptul in sine nu este un lucru rau, daca tranzactiile ar fi legale. Presa a relatat de nenumarate cazuri in care achizitiile s-au facut prin santaj si amenintare, iar banii care au fost platiti provenin din surse suspecte.

Prefectul de Timis a recunoscut recent la un post tv ca noii proprietari nu platesc impozit pe locuinte. Legile noastre sunt schioape si justitia are si ochii acoperiti, dar si mainile legate in fata acestor infractori imobiliari.

Atunci cand, sub pretextul cumpararii unui apartament, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, s-a dus sa stea de vorba cu doi rromi, el a primit amenintari: "mi-au spus ca ma vor impidica sa cumpar chiar daca vor folosi sabiile". A fost nevoie de interventia trupelor speciale pentru a-l proteja pe Draganescu.

Rromii si imaginea Romaniei in strainatate

Departe de noi sa sustinem ca doar rromi originari din Romania comit infractiuni in spatiul comunitar! Din pacate, cele mai vizibile evenimente negative ii au in centru si alimenteaza pe de o parte sentimentul anti-romanesc in tari precum Italia si Franta, pe de alta parte, atitudinea ostila existenta chiar in tara noastra fata de rromi.

Campania Ziare.com si articolele tiganului Gheorghe

Poate va mai amintiti, Ziare.com a avut in 2007 o campanie pe marginea unui subiect delicat: relatia dintre romani si tigani - "Tiganii sunt romani? dilema cititorilor Ziare.com". Intre comentariile numeroase pe care le-a starnit initiativa noastra, unul a iesit in evidenta: cel al lui Gheorghe, un rrom onest, integrat in societate, educat si muncitor. Am publicat ca articol separat comentariul sau si am incuraj continuarea dezbaterii lansate de Ziare.com.

La aproape doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania nu a facut decat sa contamineze Europa cu problema sa nerezolvata: (ne)integrarea rromilor. Ruperea zagazurilor, prin deschiderea granitelor imediat dupa 1 ianuarie 2007, nu a insemnat detensionarea unor focare de conflict din Romania, ci, iata, accentuarea acestora, in orase precum Bucuresti ori Timisoara.

Cum putem trai in pace cu rromii?

Ziare.com va intreaba ce programe sociale ar trebui dezvoltate pentru a ajuta real la integrarea etniei rrome? De ce nu se implica (mai mult) autoritatile locale in dezvoltarea de programe de insertie sociala pentru rromi? Care este motivul pentru care politia romana asista pasiva, de cele mai multe ori, la ilegalitatile comise de infractorii rromi?

Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#rromi, #Italia, #dezbatere, #problema, #tigani , #frauda