Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Taxa auto se modifica din nou, dar ramane valabila

Joi, 21 Februarie 2008, ora 06:57
1952 citiri
Taxa auto se modifica din nou, dar ramane valabila

Taxa auto, schimbata doar pentru Euro 4, titreaza Evenimentul Zilei. Guvernul nu tine cont de avertizarile Comisiei Europene si vrea sa mentina actuala forma a taxei auto pentru masinile Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro. Modificarea taxei de poluare auto in functie de emisiile de CO2 se va aplica doar in cazul masinilor Euro 4, pentru care este specificat volumul de emisii de acest gen.

De valorile actuale ale taxei pentru masinile mai vechi cu motorizari Euro 1, Euro 2, Euro 3 sau non-euro s-au legat si nemultumirile Comisiei Europene, institutie care a declansat procedurile impotriva Romaniei pe aceasta tema. Reprezentantii guvernului sustin insa ca vor scapa de aceasta procedura, dar admit ca vor fi nevoiti sa mai umble putin la valori pentru a trece de filtrul CE. In cazul in care formula avansata de executiv nu va fi pe placul UE, Romania ar putea ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.

Si Romania Libera ne anunta ca: Taxa auto ar putea fi redusa doar la Euro 4. Taxa de prima inmatriculare auto va fi calculata luandu-se in considerare cantitatea emisiilor de dioxid de carbon doar pentru masinile Euro 4. Pentru celelalte tipuri de autovehicule, in functie de motorizare, va fi aplicata actuala formula, care ia in calcul norma de poluare, emisiile de noxe si cilindree.

"Decizia finala asupra formei ce va fi promovata prin ordonanta de urgenta va fi luata intr-una din sedintele urmatoare de Guvern. A ramas oricum principiul: poluatorul plateste", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru. Aceasta este cea de-a doua varianta de modificare a taxei de prima inmatriculare prezentata de Guvern in cursul acestui an.

Tariceanu nu renunta!Taxa auto se modifica din nou, dar ramane valabila, scrie si Gardianul in editia de joi. Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat noi acuzatii la adresa partidelor care au sustinut motiunea pentru taxa auto, afirmand ca acestea promoveaza un mesaj populist si le-a atras atentia ca Romania nu trebuie sa devina cimitirul masinilor uzate al Europei.

Cu toate acestea, premierul a reafirmat ca va lua in considerare motiunea simpla privind taxa pe poluare auto, adoptata de Camera Deputatilor, conform reglementarilor legale. Promovarea unei taxe pe poluare auto destinate protectiei mediului este justificata de considerente de ordin ecologic, economic si social, a mai spus seful Executivului, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

El a afirmat ca protejarea mediului de emisiile autovehiculelor poluante este o politica adoptata de toata tarile europene, iar in conditiile in care la nivelul UE se discuta restrictionarea, incepand cu 2011, a circulatiei masinilor non-Euro, este normal ca si Romania sa ia masuri similare.

Taxa auto, calculata in functie de emisiile CO2 la masinile Euro 4, titreaza Gandul. Taxa auto va fi calculata diferentiat, in functie de emisiile CO2 pentru masinile Euro 4, pentru celelalte autovehicule aplicandu-se actuala formula - conform normei de poluare, data de emisiile de carbon si cilindree. Guvernul va trimite Comisiei Europene o noua scrisoare ce va contine principiile de calcul al taxei auto, ce va fi corelata cu emisiile de carbon.

Totodata, Guvernul a aprobat un memorandum prin care redefineste modalitatea de calcul. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca memorandumul ia in considerare recomandarile Parlamentului si ca ordonanta de introducere a taxei va fi adoptata pana la sfarsitul lunii.

Vosganian a adaugat ca nu se pune problema returnarii banilor catre cei care i-au platit deja, in cazul in care actul normativ va fi aprobat de oficialii de la Bruxelles, admitand totodata ca exista posibilitatea returnarii unor diferente, asupra carora s-a pronuntat instanta.

Taxa auto in varianta a treia este titlul din Jurnalul National. Taxa auto va fi calculata diferentiat, in functie de emisiile CO2 pentru masinile Euro4, iar pentru celelalte autovehicule va fi aplicata actuala formula - conform normei de poluare, data de emisiile de noxe si cilindree -, insa sumele vor creste sensibil fata de propunerea aflata in dezbatere.

In acest sens, Guvernul va trimite Comisiei Europene o noua scrisoare privind taxa de poluare auto in care va fi prezentata noua formula de calcul a taxei, au declarat surse guvernamentale. La stabilirea noii formule de calcul a taxei, autoritatile romane au tinut cont atat de prevederile motiunii simple initiata de PD-L, dar si de propunerile facute de organizatiile neguvernamentale din domeniul protectiei mediului.

Conform propunerilor primite de la ONG-uri, taxa trebuie sa tina cont mai mult de emisiile de CO2 ale unei masini. Mai mult, "este posibila si o ajustare a grilei de reducere a taxei raportat la vechimea masinii, de la 0-95%, cota inclusa in proiectul aflat deja in dezbatere, la 0-90% sau chiar mai putin", conform surselor guvernamentale. Autoritatile romane spera ca ordonanta de introducere a taxei sa fie adoptata pana la sfarsitul acestei luni.

Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#taxa, #auto, #Memorandum, #guvern , #frauda