Contrabandistii audiati de DIICOT au traficat parfumuri in valoare de 8 milioane de euro (Video)

Joi, 18 Martie 2010, ora 21:13
7639 citiri
Contrabandistii audiati de DIICOT au traficat parfumuri in valoare de 8 milioane de euro (Video)
Foto: Arhiva

Persoanele audiate, joi, de procurorii DIICOT, pentru contrabanda cu produse de lux, au traficat, din vara anului trecut, pe teritoriul Romaniei, parfumuri in valoare de 8 milioane de euro, marfa adusa din tarile asiatice fiind destinata statelor din Uniunea Europeana.

In continuare, la sediul DIICOT Central sosesc, pe rand, dube ale Jandarmeriei, in care sunt aduse mai multe persoane, dar si documente, calculatoare si CD-uri, ridicate in urma perchezitiilor. In cauza s-a inceput urmarirea penala fata de 17 persoane, dintre care un functionar vamal din Bucuresti, unul din Calarasi si un comisionar vamal.

In fapt, se retine ca, in cursul anului 2009, invinuitii Vedat Vurgun, cetatean olandez de origine turca, Kutlu Metin, cetatean turc si Mihai Lambadarie, au constituit pe teritoriul Romaniei un grup infractional organizat, specializat in introducerea in tara de parfumuri de lux si tigari de contrabanda, prin folosirea la autoritatea vamala de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal in tara sau in strainatate, se arata in comunicatul DIICOT remis agentiei NewsIn.

La intrarea in tara, marfurile erau declarate in tranzit, formalitatile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior, unde erau prezentate documente ale unor societati comerciale tip "fantoma", care figurau ca beneficiari ai importurilor. Marfurile erau apoi depozitate in spatii puse la dispozitie de catre alti membri ai gruparii.

Din cercetari a rezultat ca gruparea care actiona in Romania era parte a unui alt grup infractional organizat, avand ramificatii internationale, specializat in contrabanda cu parfumuri si tigarete dinspre spatiul asiatic catre tari din Uniunea Europeana, coordonat de invinuitul Alibeyogullari Vahdet, cetatean olandez de origine turca. Acesta din urma coordona si activitatea segmentului romanesc al retelei desfasurata pe teritoriul Belgiei sau Olandei, stabilea comenzile de marfuri din China sau Turcia si porturile maritime de descarcare a containerelor, modalitatea de incarcare a marfurilor in camioane si ruta de transport pe teritoriul european pana la destinatia finala.

Invinuitii Vurgun Vedat, Kutlu Metin, Lambadarie Mihai si Alibeyogullari Vahdet au cooptat in cadrul grupului si alti membri, responsabili de atragerea unor persoane influente in mediul autoritatilor vamale si functionarilor vamali, in vederea facilitarii introducerii marfurilor in tara, intocmirii documentelor de tranzit si import fara efectuarea controlului fizic al marfurilor si livrarii intracomunitare in baza unor documente fictive, fara efectuarea controlului vamal.

Astfel, la grupul infractional au aderat si invinuitii Cosmin Marin Dobre, Ovidiu Filip Bratu, Dan Sitoianu, Eugen Grosu, Dan Balamaci, Mircea Ninel Doncu, Gabriel Mihai Niculescu, Florin Ganea, Mihai Petrescu, Radu Dan Capusan, Mustafa Odev, Pavel Ghiuris si Gabriel Gocan.

In perioada august 2009 - martie 2010, au fost introduse in Romania, in aceasta maniera, 4 containere continand parfumuri de lux contrafacute, de diverse marci, in scopul livrarii ulterioare catre state din cadrul Uniunii Europene.

In cursul lunii august 2009, membrii gruparii au introdus in tara, prin portul Constanta Sud- Agigea, un container in care au fost gasite 43.264 flacoane de parfumuri contrafacute sub marcile Jean Paul Gaultier si Hugo Boss, desi in declaratia vamala de import figurau inscrise 420 de cartoane de manechine din plastic.

Pe 8 octombrie 2009, in urma cooperarii cu autoritatile maghiare, acestea au oprit pentru control un camion apartinand firmei invinuitului Kutlu Metin, urmarea controlului fizic fiind identificate 44.871 flacoane de parfumuri contrafacute, marcile Dolce&Gabbana, Chanel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancome, Prada, Versace, Yves Saint Laurent, desi in declaratia vamala de import marfa inscrisa era mobilier.

In data de 14 noiembrie 2009, autoritatile bulgare au retinut un transport din Turcia, avand ca beneficiar o firma a invinuitului Vurgun Verdat, fiind identificate 50.987 flacoane de parfumuri contrafacute, disimulate prin metoda "capac".

Pe 13 ianuarie 2010, gruparea a introdus in Romania, prin PTF Giurgiu Rurier, cu un autocamion apartinand firmei invinuitului Kutlu Metin, cantitatea de 52.882 recipiente de parfum, ambalate in cutii metalice inscriptionate fara drept cu insemne ale unor marci protejate - Dolce&Gabbana, Diesel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancome, Prada, Versace, Yves Saint Laurent.

Parfumurile erau ascunse prin metoda "capac" printre marfuri declarate la vama.

Un alt transport ilegal a fost depistat in data de 4 februarie 2010, in punctul de frontiera Bors, unde au fost descoperiti 26 de paleti continand 49.498 recipiente de parfumuri de diferite marci - Lacoste, Lancome, Dior, Giorgio Armani, Paco Rabanne, Cacharel, Chanel, Thierry Mugler, Hugo Boss, Yssey Miyake.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si cu sprijinul lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane, au efectuat, joi, 30 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Oradea, Sibiu, Calarasi si a municipiului Bucuresti, in vederea destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in comiterea infractiunilor de contrabanda cu produse accizabile de lux.

Surse judiciare au declarat, pentru NewsIn, ca sunt vizate aproximativ 100 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#trafic parfumuri contrabanda, #parfumuri lux contrabanda, #tigari contrabanda , #frauda