Corespondentul Ziare.com, arestat la Strasbourg

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 22:07
5096 citiri
Corespondentul Ziare.com, arestat la Strasbourg

Cristian Mihai Chis, corespondentul Ziare.com la Strasbourg, a fost arestat sambata seara impreuna cu un grup de militanti anti-NATO.

Ziaristul se intorcea de la una dintre manifestatiile organizate de anarhisti la granita dintre Franta si Germania. "Eram undeva langa granita, cand am vazut in zare un fum gros. Am mers intr-acolo. Ardea un hotel de 6 etaje. Am stat un ceas si m-am uitat ca tampitul, apoi, deoarece protestatarii se imprastiau, am dat sa fac la fel. Am luat-o pe jos, ca orasul e sub asediu, nu circula nimic, totul se reduce la fum si sirene.

Dupa cateva sute de metri, un filtru. Arat legitimatia, jandarmul se uita la ea si imi spune ca oriunde as merge, nu e bine. Scot harta si-l intreb daca stie alta cale sa ajung la hotelul meu, si-mi indica o strada. O iau pe-acolo, si dau de alt filtru. De aceasta data, jandarmii m-au lasat sa trec, fiind jurnalist, dar peste alte cateva sute de metri ma opresc iar, pe Rue Petit Rihn.

Legitimatia, acreditarea n-au folosit la nimic. Si in timp ce incercam sa explic unor oameni care se uitau la mine ca la un vierme si strigau de parca le-as fi spart casa, de noi s-a apropiat un convoi de militanti escortati de cativa jandarmi, retinuti in preajma hotelului in flacari.

M-au impins langa ei, in ciuda protestelor mele, si m-au anuntat ca sunt arestat. A venit un cameraman si ne-a filmat pe toti - aia erau aproape 200 - , apoi ne-au spus ca ne urca in dube. Cat timp ne-au luat numele, mi-am adus aminte ca noi avem acolo consulat.

Serviciile consulare erau asigurate, insa, de un robot care imi spunea pe ce taste sa apas daca vreau diverse hartii. Cu ceea ce credeam ca sunt ultimele clipe inainte sa o iau razna, vazand ca pe ailalti in urca pe rand in dube, am apelat la ministrul de Externe", ne-a relatat Cristian Mihai Chis.

Cristian Diaconescu si-a notat datele jurnalistului si a promis ca va face demersuri pentru eliberarea lui. Dupa 40 de minute, Cristian Mihai Chis a fost anuntat de jandarmi ca e liber sa plece.

Cititi duminica reportajul despre filmul arestarii

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...